Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Geopolitické otřesy ochromily USA
Za poslední měsíc jsme zaznamenali úžasný geopolitický vývoj. V únoru Čína veřejně kritizovala americkou hegemonii, zahájila globální bezpečnostní iniciativu a nabídla mírový plán pro Ukrajinu. 10. března Čína zprostředkovala dohodu, která obnovila vztahy mezi Saúdskou Arábií a Íránem. 15. března Moskva rozvinula červený koberec pro syrského prezidenta Bašára Asada. Včera (19.3.) Al-Assad a jeho manželka Asma dorazili do Spojených arabských emirátů na rozhovory se šejkem Mohammedem. Včera Írán a Irák podepsaly dohodu o bezpečnostní spolupráci, která zastaví kurdské aktivity sponzorované CIA proti Íránu. A včera pozval saúdskoarabský král Salmán íránského prezidenta na návštěvu v Rijádu. Posledních 30 let USA považovaly Blízký východ za svůj dvorek. Před dvaceti lety nelegálně napadly Irák a způsobily 100 tis. mrtvých a desetiletí chaosu. Nyní Čína mírovými prostředky změnila rovnováhu na Blízkém východě během jediného měsíce. (Moon of Alabama)

Polský velvyslanec ve Francii: Polsko bude přinuceno vstoupit do války, pokud se Ukrajina nedokáže sama ubránit
Polský velvyslanec v Paříži Jan Emeryk Rościszewski v rozhovoru pro francouzskou televizi LCI řekl, že by mohla nastat situace, kdy by Polsko muselo vstoupit do války. Polské velvyslanectví ve Francii poté vydalo prohlášení, že některá média interpretovala výrok velvyslance vytržený z kontextu. (Ukrainska pravda)

Přehled bojů z Ukrajiny 20.3.2023 na interaktivní mapě
Uzavírají se kleště kolem města Bachmut/Artjumovsk, chybí 2 km do uzavření kotle.

Zhruba na stejné úrovni kleští je uzavření kotle u Avdějevky. V obou případech jsou Ukrajinci odřezáni od hlavní zásobovací trasy. Pomohla by jim pouze úspěšná protiofenzíva. (Youtube)

Prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina na II. Mezinárodní parlamentní konferenci "Rusko-Afrika"

  • Partnerství mezi Ruskem a zeměmi Afriky nabralo další dynamiku a dostává se na novou úroveň: ruská strana provádí důležité kroky pro zajištění prosperity a blahobytu afrického obyvatelstva.
  • Plánuje se další rozšíření africké kontinentální zóny volného obchodu. Je nutné urychlit přechod na národní měny ve vzájemných výměnách.
  • Obrat zboží za rok 2022 dosáhl téměř 18 miliard dolarů, přičemž Rusko odepsalo dluh africkým státům ve výši více než 20 miliard dolarů.
  • V současné době jsou v provozu velké investiční projekty v hodnotě 15-25 miliard dolarů: Rosněfť, Alrosa, Lukoil, Rostatom a Rosgidro jsou klíčovými ruskými společnostmi na africkém kontinentu.
  • Rusko prodloužilo "obilnou dohodu" o 60 dní v zájmu nejchudších zemí Afriky: pokud nebude rozhodnuto o dalším prodloužení, ruská strana dodá potřebným zemím obilí zdarma. Na africký kontinent bylo od začátku "dohody o obilí" posláno více než 12 milionů tun obilí.
  • 27 tisíc afrických studentů absolvuje studium na ruských univerzitách, asi 5 tisíc z nich na základě federálních kvót. V nejbližší době se kvóta pro přijímání studentů z Afriky na vysoké školy v Ruské federaci zdvojnásobí.
  • Rusko poskytuje africkým zemím pomoc v boji proti terorismu: pokračuje vojensko-technická spolupráce a výcvik vojenského personálu včetně dodávek techniky. (vk.com/rybar_force)

Jefim Fištejn: Po covidu o covidu
Stačilo by projevit lítost nad tím, že vědecká pravda byla v tomto případě rukojmím mocenských nebo finančních vlivů na teoreticky čistě odbornou organizaci. Jenže v celé této příhodě je obsaženo také důležité varování před ochotou některých lidí pokládat vědecký problém za problém ideologický a hledat odpověď podle toho, zda slouží či neslouží věci pokroku. (Český rozhlas)


Zbyněk Fiala: Napětí na bankovním trhu trvá
Utišení paniky, která hrozila americkým bankám po pádu SVB, zatím stálo jen přes diskontní okénko Fed 153 miliard dolarů. To je víc, než tudy proteklo na začátku finanční krize 2008. (Parlamentní listy)

Řád a důstojnost. Už je to tady
Agent Pávek se tak již v roli prezidenta ocitl v prekérní situaci. Tři dny po inauguraci dostal k podpisu procedurálně vadný zákon, který se týká 3 miliónů lidí a ty procedurální vady vznikly proto, aby se on dostal na hrad. Rozvědčík se chytil do pasti Fialenkova populismu. Vnímáte takovou situaci jako dostatečně důstojnou? Já si nemohu pomoci, mně to tak nepřipadá. Připadá mi to zhruba tak důstojné, jako si pochcat vlastní boty. (D-Fens)

TikTok zakázala aj česká armáda
Mobilná aplikácia sociálnej siete TikTok od čínskej spoločnosti ByteDance je už zakázaná aj v českej armáde. Upozornilo na to Veliteľstvo informačných a kybernetických síl Armády ČR po tom, ako včera český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, NÚKIB, vydal upozornenie pred používaním tejto aplikácie. (DSL.sk)

Akcie Credit Suisse letí opět nahoru
Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. (Novinky.cz)

Voľby by v marci vyhral Smer, nasledujú Hlas a PS. Demokrati mimo parlamentu
Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v marci, vyhrala by strana Smer-SSD so ziskom 17,6 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,1 percenta a Progresívne Slovensko (PS) s 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane. (TA3)