Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

DESET NEJČTENĚJŠÍCH TRHÁKŮ KN ROKU 2020 A PĚT STEJNĚ ČTENÝCH DRŽÁKŮ Z LET MINULÝCH
Co vás podle této statistiky nejvíce zajímalo? Premiér Babiš a jeho reflexe, hlubší úvahy, přímá svědectví z válek i pandemie, manipulace, renezanční osobnosti, legální vraždy zvířat v ZOO, nacionalismus i jeho obsedantní hledání tam, kde žádný není. A z minulých let jste se nejvíce vraceli k textům na téma historie versus současnost. (Kulturní noviny)

Racionální, nekonspirační důvody, proč odmítnout vakcínu na nCOV-19
Vláda chce nejméně 60 % Čechů povinně-dobrovolně vnutit vakcínu proti COVID a jako jsme si za poslední měsíce již zvykli, jejím nejlepším spojencem jsou konspirační teoretici. Díky nim se totiž vláda může úplně vyhnout jakékoli debatě o racionálních alternativách či negativech a předstírat, že každý kdo nesouhlasí s vládní linií je buď blázen, nebo zmanipulovaný hoaxy a fake news. (D-FENS)

Na prahu zmien 109: Stanislav Blaha
Stanislav Blaha si bude v rozhovoru s bývalým policejním prezidentem a předsedou Asociace nezávislých médií Stanislavem Novotným povídat o svobodě slova, současné novinařině, stavu středního školství i zemědělství. V rozhovoru nebude chybět ani bilance jedenatřiceti polistopadových let. (Slobodný vysielač)

„Bereme na sebe odpovědnost“: Šedesát dospívajících odmítá sloužit v izraelské armádě
Šedesát izraelských teenagerů zveřejnilo v úterý ráno otevřený dopis adresovaný nejvyšším izraelským představitelům, ve kterém na protest proti své okupační politice a apartheidu prohlásili, že odmítají sloužit v armádě. Takzvaný „Šministimský dopis“ (iniciativa s hebrejskou přezdívkou pro seniory na středních školách) odsuzuje izraelskou vojenskou kontrolu nad Palestinci na okupovaných územích a označuje režim na západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě jako „systém apartheidu" zahrnující „dva různé právní systémy; jeden pro Palestince a druhý pro Židy.“ (+972)

Anna Hogenová: V dnešní době mnozí vykonávají povely, jimž se nelze vyhnout
Podle filozofky Anny Hogenové řídí lidskou společnost inženýři, kteří „v různých prognostických ústavech, a jiných institucích v podstatě vypočítávají naši budoucnost (...) A z těchto projekcí přicházejí k lidem povely, přicházejí beze slov jako objektivní nutnosti. Ty byly vědou, která verifikuje a falzifikuje, objektivovány do takové platnosti, že není možné se těmto povelům vyhýbat. A takový člověk se v podstatě stává jakýmsi neviditelným otrokem, aniž o tom ví." (Svobodné univerzum)

Pochovali generála Milana Lučanského
Krátko po pol štvrtej v piatok 8. januára 2021 pochovali zosnulého generála Milana Lučanského. Premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár posiali do Štrby vence. Prezidentka Zuzana Čaputová napísala rodine kondolenčný list a poslala kyticu. Minister vnútra Roman Mikulec nechal vyvesiť čierne zástavy. (Pravda.sk)

Pohreb Milana Lučanského
Šokujúci rozhovor s Robertom Kaliňákom (SMER) a Milanom Žitným. (Politikum via YouTube)

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet
Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem”. Trump po zrušení svého osobního účtu začal tweetovat z vládní stránky, sociální síť však brzy na to uvedla, že smazala prezidentovy příspěvky i z ní, informuje agentura Reuters. (Novinky.cz)

„Zcela nedůvěryhodné“: Írán zakázal dovoz koronavirových vakcín z USA a Británie
Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí zakázal dovoz jakýchkoli vakcín proti covidu z USA a Velké Británie. Zpochybňuje jejich účinnost a naznačuje, že vývojáři mohou být ochotni „otestovat“ své léky na cizích národech: "Pokud by Američané byli schopni vyrobit vakcínu, neměli by ve své vlastní zemi takové koronavirové fiasko". Imám uvedl, že Írán má možnost dovážet vakcíny proti koronaviru „z jiných spolehlivých míst“. Zatímco Chameneí nespecifikoval kandidáty na dovoz, ruská vakcína Sputnik V bude pravděpodobně mezi prvními kandidáty. Írán vyvíjí vlastní vakcínu a jeho první fáze zkoušek již začala. (RT News)

Strach na školách: Každý druhý učitel se už autocenzuroval, aby se vyhnul konfliktu
Průzkum, který se uskutečnil pouhé tři měsíce po stětí hlavy středoškolskému profesorovi Samuelovi Patymu, je důvodem k obavám, píše deník Le Figaro. Podle průzkumu agentury Ifop pro nadaci Jean-Jaurèse a týdeníku Charlie Hebdo téměř jeden ze dvou učitelů uvádí, že se ve své výuce, která se dotýká náboženských otázek, již autocenzuroval, aby se zabránilo možným incidentům ve třídě. (Echo24)