Česká média pracují v ideologických kauzách podle známého Goebbelsova hesla, které tisíckrát opakovanou lež mění na pravdu. Líčí válku v Sýrii tak, že Asad by už dávno měl kapitulovat, v zájmu jakési zvláštní logiky, kterou ani neuznají za vhodné pořádně vysvětlit. Zatím se zdá, že tzv. "demokratická osvobozenecká armáda" nebo v lepším případě titulovaná už jen jako "osvobozenecká armáda" má docela problém. Je v ní tolik sunnitských teroristů, že už to nelze přehlédnout. Dokud vraždili či unášeli jen ruské a íránské novináře a cizince, tak to šlo a média mlčela. Nyní ovšem začali teroristé střílet i pozorovatele OSN a pustili se do zajímání západních novinářů. Zlozvyk se jen těžko přemáhá, pokud zrovna neslavíte ramadán.

I vznikl problém jak tyto demokraty obhájit, když se jim podle posledního neúspěšného lobbingu Francie a Velké Británie má rovněž EU dávat zbraně po vzoru úspěšné revoluce v Lybii. Američané jsou pragmatičtější a nahlas uvažují o tom, jak proti zdejším džihadistům použít drony tak, aby trefili ty správné a naopak ty jinak správné nechali naživu a v boji. Jen aby dron řízený obrýleným ajťákem z Texasu rozeznal ty demokraty! Začalo další absurdní dějství jedné Západem rozdmýchané občanské války. A tento mikro-management války asi neskončí dobře.

Asad se nezdává, protože jeho klan by nepřežil. Jeho naoko zběhlí generálové už mezitím velí povstaleckým jednotkám, aby byli přitom, když se bude dělit moc. A co je mnohem důležitější. Tento týden vzdala boj proti Asadovi celá Brigáda 309, protože její velitel řekl, že to stačí, protože za džihadisty bojovat nebude. A není to ledajaká jednotka. Perfektně vybavená, satelitové a internetové připojení, bojová disciplína a má kmenové zázemí. Její šéf Abou Mahmoud zavelel své katibě (jednotce) složené z kmenových válečníků, aby šli domů. Tato jednotka splňovala onen partizánský sen spojenců: bojovala proti Asadovi, byla nezávislá, místní, laická, organizovala občanský odpor v městečku Atmé. Jednotka 309 přestala existovat a její zrušení ukazuje na nesmyslnost této války. Stává se stále více válkou občanskou, kde jednotlivé náboženské a vojenské frakce nemohou mít vrch, a proto vraždí civilní obyvatele.