Šárka Zimová Dostálová (PRO kraj)

Kandidátka do krajských voleb, Ústecký kraj




"Neznám slovo Nejde. Je to výmluva ke slovům Nechci anebo Neumím. A obě tyto situace jsou řešitelné."


Rodačka z Děčína působí 12 let jako ředitelka neziskové organizace Slunečnice, o.s., která pomáhá lidem s mentálním postižením zapojit se plnohodnotně do společnosti, poskytuje sociální služby, vybudovala v Děčíně úspěšné Dobrovolnické centrum a věnuje se sociálnímu podnikání. Aktivně se účastní veřejného dění od svých 18 let. Jako vedoucí děčínské pobočky ekologického hnutí Arnika vedla mezinárodní kampaň na podporu ochrany řeky Labe, realizovala desítky projektů prosazujících v Děčíně rozvoj cyklotras, mapujících bezpečnou cestu dětí do školy a navrhujících opatření na zklidnění vnitroměstské dopravy. Píše prózu a poezii, v polovině devadesátých let stála u zrodu večerů poezie v děčínské městské knihovně. V roce 1996 založila benefiční kulturní festival Kramle, který již 17 let pomáhá bořit bariéry mezi většinovou společností a lidmi s mentálním postižením. Je lektorkou pro sociální a neziskové organizace a projektovou manažerkou s bohatou praxí se získáváním dotací z Evropských fondů pro nezisková sdružení i podnikatele. Od roku 2006 je zastupitelkou města Děčína za Volbu pro město (VPM), od r. 2010 je za VPM členkou městské rady. Je vdaná, má 3 děti.

Volební program hnutí PRO kraj najdete zde.

Setkala jste se s korupcí?
V průběhu prvního volebního období (2006 – 2010) jsem jako členka Kontrolního výboru města Děčín upozorňovala na korupční postupy ve veřejné zakázce na opravu a oplocení nové multifunkční městské knihovny, čímž jsem rozpoutala ostrý boj mezi vedením města a VPM. V konečném důsledku tato aktivita nejen pomohla ušetřit městu několik milionů, ale ovlivnila výsledky voleb a vládnoucí ODS je dnes v opozici a VPM se podílí na vedení města. Korupce a nesystémovost politiky Ústeckého kraje se negativně dotýká života v našem městě. Pokud se lidé s morálním kreditem a zkušenostmi nespojí, aby toto prostředí změnili jako my v Děčíně, pak je tento kraj odsouzený k pomalému umírání.

Jaké změny chcete prosadit na úrovni kraje?
Bojuji za provázaný funkční systém veřejné správy s efektivním způsobem hospodaření a transparentně nastavenými mechanismy. To by mělo systémově zastavit korupci a pomoci obcím v kraji, aby řešily bolavá místa, na která sami nestačí. Na úrovni kraje se musí začít podporovat kvalitní nápady, nadšené aktivisty, kteří budou pyšní na to, že mohou žít právě zde.

A co budoucí koalice na krajské úrovni?
Přiznávám, že to bude hodně těžké. V tuhle chvíli není jednoduše odhadnutelný výsledek voleb a předběžné průzkumy se dost rozcházejí. V žádném případě nebudeme ochotni přijmout, ani jakkoliv podpořit, koalici ČSSD a ODS. To by současný stav zůstal zakonzervován beze změny. Je ironií osudu, že někteří z jejich kandidátů a spolupracovníků už sedí ve vazebních věznicích. Možná jim na kandidátkách nakonec zůstane i část poctivých, uvidíme. Neumím si představit koalici s komunisty a s jakoukoliv další extremistickou stranou, od Dělnické strany přes Bobošíkovou. Je otázkou, kdo další bude mít natolik silný mandát, že bude možné vytvořit koalici, která bude schopna spolupracovat a fungovat efektivně na principech, jaké máme uvedené ve volebním programu. Hledání shody napříč tak různorodými stranami je velmi křehká, ale nesmírně důležitá věc. Doufejme, že voliči budou poučeni z dění v posledních letech a že budou uvážlivě volit. V krajském zastupitelstvu musí zasednout schopné a pracovité osobnosti, morálně vyzrálé a bezúhonné. To je jediná šance, aby se podařilo nastartovat Ústecký kraj k rozkvětu do krásy a ke spokojenosti lidí i v té nejmenší obci.