Načítání...
 

Jak vládne jedno procento

2018 / 5
Strana 1 / 2 / 3
Systém korporátního fašismu je zajímavý tím, že jde o socialismus naruby. To ukazuje příklad největších korporací, které tvoří zisky rozkrádáním státu a na úkor nás všech.

Oxfam: Miliardáři všech zemí už jsou spojeni, to jen chudí jsou rozděleni

Václav Umlauf

Téměř veškerý světový růst bohatství v roce 2017, tj. 82 procent, se týkal pouze nejvyššího 1 procenta. Dolní polovina světové populace, asi 3,8 miliardy lidí, nemá ze zisku vůbec nic.


Poslední studie Oxfamu o rozdělení bohatství za rok 2017 je tak odporná svou nahou pravdou, že naše korporátky to před Drahošovou miliardářskou volbou raději ani nezveřejní. Levice u nás neexistuje, protože levičáci dnes běhají po světě jako bezmozci, čili tvoří ideologické zombie pravice. Tyto mozkem a duchem vyprázdněné levicové pravdoláskaře žijící z dotací moudré a rozvážné pravice částečně nahrazuje neziskovka zvaná Oxfam. Ta sice také dělá za dotace, ale mnohem efektivněji, protože není levičácké zombie. Oxfam používá svou myslivnu dobrým směrem, tedy pro chudé. Připomeňme, že USA a Izrael odmítají platit příspěvky na UNESCO, které se na mezinárodní úrovni OSN rozhodlo dělat totéž.

A nyní ke studii Reward work, not wealth. Téměř veškerý světový růst bohatství v roce 2017, tj. 82 procent, se týkal pouze nejvyššího 1 procenta. Dolní polovina světové populace, asi 3,8 miliardy lidí, nemá ze zisku vůbec nic. V loňském roce došlo k největšímu nárůstu miliardářů po celém světě v historii. Počet dolarových miliardářů v současné době činí 2 043, přičemž nový miliardář se rodí každé dva dny. Blahopřejeme, tady je graf jejich porodnosti.


A nyní se podívejme na ty, kteří k této vysoké porodnosti miliardářů pomáhají svým životem. Bohatství miliardářů vzrostlo během uplynulého roku o 762 miliard dolarů, což by stačilo celkem 7x (!) odstranit extrémní chudobu z celé zeměkoule. Ale k tomu přece bohatství neslouží, že ano. V letech 2006-2015 měl typický dělník na platu průměrný přírůstek pouze o dvě procenta ročně. Srovnejte si to 13% ročním nárůstem bohatství miliardářů. Takže je jasné, komu jde do kapsy globální zisk z práce obyvatel celé planety. Tady je slavný graf zvaný "slon-hokejka", který vypovídá o distribuci bohatství mnohem lépe než tzv. Gini koeficient:


Výzva k mezinárodní alianci proti cenzuře Internetu

World Socialist Web Site

Dohoda o zásadách a úkolech aliance představuje výchozí bod pro rozvoj mezinárodní platformy, která by zamezila spiknutí vlád a korporací k cenzuře internetu a k destrukci demokratických práv. V mezinárodní alianci je nutně a nevyhnutelně zastoupeno široké spektrum různých názorů. Účast v alianci proto nemůže být spojena s jednou politickou linií nebo názorem.

Otevřený dopis mezinárodní redakční rady World Socialist Web Site (WSWS) na socialistické, levicové, progresivní a protiválečné weby, organizace a aktivisty.

Vláda USA zavedla v úzké spolupráci s korporacemi Google, Facebook, Twitter a jinými globálními technologickými koncerny cenzurní mechanismy na internetu, které zásadně a masivně omezují socialistické, progresivní a protiválečné weby. Podobné represivní metody používají i jiné kapitalistické vlády v Evropě a po celém světě. Tento nový cenzurní režim jde ruku v ruce s detailním monitorováním sítě, jehož cílem je ovládat to, co je na internetu čteno, psáno a diskutováno. Tato opatření, která zavádí spolek vlád, armád, tajných služeb a velkých technologických společností, jsou vážnou hrozbou pro právo na svobodu projevu a další základní demokratická práva.

Technologický rámec pro moderní policejní stát v kapitalistické éře 21. století je veden pod falešnou záminkou boje proti tzv. "falešným zprávám" či "ruskému vměšování". V létě roku 2017 předložil WSWS jako první nezávislý web analýzu, jak společnost Google manipulovala a omezovala od dubna 2017 přístupy na tyto stránky ve svých výsledcích vyhledávání. Analýza WSWS vykázala pokles o téměř 70 procent čtenářů, kteří hledali web přes vyhledávání na Google. Z celkem 150 hlavních vyhledávacích odkazů, které byly k dispozici na Googlu do dubna 2017, po tomto datu celkem 145 klíčových odkazů nedávalo žádný výsledek vyhledávání. Následným šetřením i jiných nezávislých webů jako globalresearch.ca, consortiumnews.com, counterpunch.org, alternet.com, wikileaks.com a truthdig.org zaznamenaly podobný pokles čtenářů, kteří na tyto stránky šli přes vyhledávač Google. David North, šéfredaktor WSWS, napsal dne 25. srpna 2017 otevřený dopis na vedení společnosti Google.



Veteráni "státu ve státě" nacházejí nové uplatnění v amerických masmédiích

Caitlin Johnstone

Mediální kanál NBC News najal bývalého šéfa CIA Johna Brennana. Jedná se zatím o poslední osobnost z řad amerických zpravodajců, která byla najata pro práci v médiích. V souvislosti s tím rostou obavy z konfliktů zájmů.

"Bývalý ředitel CIA John Brennan se stal nejnovějším členem týmu NBC News a MSNBC, když s touto sítí oficiálně podepsal smlouvu, že bude pracovat jako její dopisovatel," píše ve svém únorovém článku The Wrap, jako by se jednalo o naprosto běžnou věc, nikoli o strašlivý příznak orwellovské dystopie. NBC oznamuje, že bývalý šéf prohnilé, prolhané, mučící, propagandu šířící, drogy pašující, převraty osnující a války rozdmýchávající CIA "je teď jejím vedoucím analytikem pro národní bezpečnost a zpravodajské služby".

Brennan, který hrál klíčovou roli při vytváření narativu elit o Rusku, jenž byl využit k fabrikaci veřejného konsensu pro novou studenoválečnickou eskalaci ohrožující celý svět, je jenom posledním z řady, který potvrzuje panující módní trend, v němž důvěru požívající mainstreamová média pohlcují jednu osobnost americké zpravodajské komunity za druhou. Brennan svým angažmá v NBC a MSNBC následoval náčelníka štábu CIA a ministerstva obrany Jeremy Bashe, který už tam pracuje jako analytik národní bezpečnosti, stejně jako reportér NBC v oblasti zpravodajských služeb a národní bezpečnosti a známý spolupracovník CIA Ken Dilanian.

Bývalý šéf Národní zpravodajské rady (National Intelligence Council - NIC), osnovatel Russiagate a známý rusofobní rasista James Clapper byl loni přivítán v "rodině" CNN Chrisem "Je-nezákonné-číst-WikiLeaks" Cuomem a teď se tam běžně vyskytuje jako analytik této mediální sítě. CNN loni také najala Michaela Haydena, který v minulosti vykonával funkce ředitele CIA, ředitele NSA, prvního náměstka NIC a generála letectva, jako nového analytika pro otázky národní bezpečnosti.