Načítání...
 

Zprávy_jednou_větou

Položky 13975

ID Cislo Nadpis Url Text
13733 Zpráva o majetných USA (2023): Američtí milionáři jsou na odchodu https://www.henleyglobal.com/newsroom/press-releases/usa-wealth-report-2023

Zpráva o majetných v USA (2023): Američtí milionáři jsou na odchodu
Zpráva registruje, že se změnily země, odkud nově příchozí milionáři pocházejí, nyní jsou z rozvinutých zemí místo z rozvojových, jako to bylo dříve. Podle zprávy příliv jednotlivců s vysokým čistým jměním do USA v loňském roce klesl o více než 80 % ve srovnání s úrovní před pandemií. Toto číslo kleslo na pouhých 1 500 milionářů v roce 2022, v letech 2013-19 to bylo 10 800. Zpráva uvádí, že USA ztrácí svůj glanc pro migrující milionáře a americký sen má na kahánku. (henleyglobal.com)

13732 Viktor Orbán predniesol prejav o stave krajiny https://www.hlavnespravy.sk/viktor-orban-predniesol-prejav-o-stave-krajiny/3050240

Viktor Orbán predniesol prejav o stave krajiny
Viktor Orbán pokračoval slovami, že ak bol rok 2022 najťažším rokom, potom rok 2023 bude najnebezpečnejším rokom od pádu komunizmu. Predseda vlády zdôraznil, že na nás číhajú dve nové nebezpečenstvá: vojna a inflácia. Tie sa musia prekonať. “Radi by sme ukončili vojnu, ale to je nad naše sily. Musíme zostať mimo rusko-ukrajinskej vojny! Nebude to ľahké,” povedal premiér. Môže si Maďarsko dovoliť zostať na strane mieru v opozícii voči všetkým svojim súčasným spojencom? Samozrejme, že môžeme, odpovedal. Ale je to správne? Je to jediná správna vec, povedal pán Orbán a potom zdôraznil, že musíme pustiť ukrajinských utečencov, čo je imperatív základnej ľudskosti. Ale tiež zdôraznil, že podľa jeho názoru stret, ktorý vidíme, nie je stretom medzi armádami dobra a zla, ale dvoch slovanských krajín, ktoré vedú vojnu. “Toto nie je naša vojna. Nebolo by morálne správne uprednostniť záujmy Ukrajiny pred záujmami Maďarska,” zdôraznil premiér. (Hlavné správy)

13731 Mexiko odřízne cizince od svého "bílého zlata" https://www.rt.com/business/571733-mexico-lithium-deposits-nationalization/

Mexiko odřízne cizince od svého "bílého zlata"
Prezident Andres Manuel Lopez Obrador vydal příkaz k urychlenému znárodnění ložisek lithia v Mexiku. Zahraniční společnosti budou z těžby vyloučeny. Převod zásob lithia na mexické ministerstvo energetiky byl nařízen loni v dubnu podpisem dokumentu během akce v Bacadehuachi ve státě Sonora, který zároveň určil 2 500 km2 v regionu jako národní zónu těžby lithia. (RT News)

13730 Výzva členov Slovenského centra PEN za slobodu prejavu a právo na informácie https://www.peticie.com/vyzva_clenov_scpen

Výzva členov Slovenského centra PEN za slobodu prejavu a právo na informácie
Signatári výzvy protestujú proti svojvoľnému zasahovaniu štátnych inštitúcií do slobody slova, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou občianskych práv, zakotvených aj v Ústave Slovenskej republiky. Jedine uplatňovanie zákonov môže vyviesť našu spoločnosť z krízy, ktorá už nie je len ekonomická, ale prerastá aj do spoločenskej a politickej oblasti, čo navyše neprispieva k mierovej koexistencii v Európe a následne aj na celom svete. (Peticie.com)

13729 Proč rezignovala Nicola Sturgeonová? https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-64661974

Proč rezignovala Nicola Sturgeonová?
Sešlo se toho hodně - selhání snah o referendum o nezávislosti Skotska, transgenderové kauzy, stávky, půjčka jejího manžela... Už toho měla dost. (BBC)

13728 VIDEO: „Zabíjejí mě na Putinův rozkaz“. Stav exprezidenta Saakašviliho vzbuzuje obavy https://echo24.cz/a/Hr6qJ/zpravy-svet-gruzinsky-exprezident-saakasvili-vezeni-zdravotni-stav

VIDEO: „Zabíjejí mě na Putinův rozkaz“. Stav exprezidenta Saakašviliho vzbuzuje obavy
Městský soud v Tbilisi však minulý týden zamítl žádost bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho o propuštění z vězení na svobodu kvůli špatnému zdravotnímu stavu. (Echo24)

13727 NYT žaluje Európsku komisiu pre správy medzi Von der Leyenovou a šéfom Pfizeru https://spravy.rtvs.sk/2023/02/nyt-zaluje-europsku-komisiu-pre-spravy-medzi-von-der-leyenovou-a-sefom-pfizeru/

NYT žaluje Európsku komisiu pre správy medzi Von der Leyenovou a šéfom Pfizeru
Odhalenie komunikácie medzi Von der Leyenovou a Bourlom by mohlo objasniť pozadie nákupov vakcín proti covidu, ktorých EÚ od danej spoločnosti objednala stovky miliónov. (RTV Správy)

13726 Tyhle zákony se chystají i na vás https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/tyhle-zakony-se-chystaji-i-na-vas

Tyhle zákony se chystají i na vás
Dumejte dumejte. Máte na to ještě skoro čtyři týdny. V mezičase uvidíte, jak se demonstrace organizuje a kdo všechno tam vystoupí. A zároveň uvidíte, co na vás chystá naše milovaná vláda. Tohle si porovnejte. Pokud dojdete k názoru, že to nemá cenu, tak se všechny ty KRITy dají do práce, začne se kriminalizovat a vy před volbami dostanete krásnou kandidátku jednotné fronty a ještě jednotnějších médií. (Vidlákovy kydy)

13725 VYLUČOVÁNÍ KONKURENTŮ ZE SOUTĚŽE NENÍ DEMOKRATICKÉ https://www.blogosvet.cz/article/marketing-demoblokem-fFx4j

VYLUČOVÁNÍ KONKURENTŮ ZE SOUTĚŽE NENÍ DEMOKRATICKÉ
Chovají se strany demobloku demokratičtěji než ostatní nebo je to dokonce naopak? (Blog Vlastimila Veselého na Blogosvětu)

13724 Hádejte dvakrát, kdo přijde po Faucim https://www.veteranstoday.com/2023/02/17/guess-whos-replacing-fauci/

Hádejte dvakrát, kdo přijde po Faucim
Dr. Anthony Fauci odstoupil ze své pozice ředitele National Institutes of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) v prosinci 2022. Dr. Peter Hotez, děkan Národní školy tropické medicíny na Baylor College of Medicine v Houstonu, je pravděpodobnou náhradou. Hotezova kariéra byla z velké části věnována vývoji léčiv pro testování rozvojových a totálně vykořisťovaných zemí v Latinské Americe, jižní Asii a Africe. Za svou kariéru vděčí Faucimu, Billu Gatesovi a Billu Clintonovi. Hotez spolupracoval při potírání "neléčených tropických nemocí", což řešil korporátními léky a vakcínami, místo hygieny a sociálních reforem. Hotez navrhl, aby byly "anti-vědecké projevy" trestány jako zločiny z nenávisti. Vláda USA by měla cenzurovat "anti-vědecké teroristické skupiny", jako jsou obhájci bezpečných vakcín. (Veterans today)

PS. To je korporátní agenda, která je dána bez ohledu na reálný stav. Pentagon přece nebudoval biolaboratoře ve 40 zemích úplně zbytečně.

13723 Po katastrofě v Ohio železničáři žádají znárodnění tratí https://consortiumnews.com/2023/02/18/rail-workers-urge-nationalization-amid-ohio-disaster/

Po katastrofě v Ohio železničáři žádají znárodnění tratí
Vzhledem k chemické katastrofě po vykolení sekce Norfolk Southern vykolejení, železničáři United vyzývají k zestátnění železnic USA ničených "ziskuchtivostí, drancováním a nezodpovědností”. Odbory zastupující železniční pracovníky v USA zveřejnily otevřený dopis, v němž vyzývají odboráře, aby podpořili znárodnění železničního systému v zemi. Tvrdí, že soukromý a nedostatečně regulovaný průmysl "je naprosto neschopný vykonávat tuto činnost”. (Consortium news)

PS. A u nás teprve znárodňujeme. A co teprve, až se po těchto zprivatizovaných tratích se stavem jako v USA začne masově vozit střelivo na východní frontu.

13722 USA žiadajú Zelenského, aby vydal Bachmut https://www.hlavnespravy.sk/usa-ziadaju-zelenskeho-aby-vydal-bachmut/3049336

USA žiadajú Zelenského, aby vydal Bachmut
Volodymyr Zelenskyj vymýšľa spôsoby, ako svojmu národu zdôvodniť potrebu brániť Bachmut, kde zostalo uväznených takmer 60 000 ukrajinských vojakov. USA sa tiež snažia presvedčiť Ukrajincov, že je potrebné odviesť pozornosť ruského velenia spustením nového protiútoku. Nie však na Donbase, ale v Záporožskej oblasti, čo podľa CNN tvrdia vysokí predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu, ktorí nedávno navštívili Kyjev na tajnej misii. Pentagón tiež požaduje, aby AFU zmenila svoju taktiku. Namiesto statickej zákopovej vojny, ktorá prináša veľké ľudské a materiálne straty, Pentagón od ukrajinských ozbrojených síl požaduje, aby spustili kombinované operácie so zbraňami a vozidlami získanými od NATO. Američania sa domnievajú, že Ukrajinci môžu kombináciou delostrelectva, tankov a BMP preraziť ruské pozície smerom k Melitopolu a dokonca dosiahnuť Azovské more. USA ani kyjevské velenie sa nezaujímajú o cenu takéhoto prielomu. (Hlavné zprávy)

13721 Nepřítel kam se podíváš https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/nepritel-kam-se-podivas

Nepřítel kam se podíváš
Vždyť my už jsme obklopeni samými nepřáteli. Všude. Některé už máme i uvnitř. Na summitech se sice tleská Zelenskému a předstírá se jednota, ale nic takového už neexistuje. Orbán se klidně postaví doprostřed a když jde Zelenský kolem, tak si utře nos. Scholz se postaví za Rumuna… Fialu strčili do kouta, protože užitečný idiot patří přesně tam. (Vidlákovy kydy)

13720 Na frontě proti nepřátelům republiky https://dfens-cz.com/na-fronte-proti-nepratelum-republiky/

Na frontě proti nepřátelům republiky
Naše křehká demokracie čelí ohrožení pod náporem agitátorů, kteří kde co překroutí, šíří samé lži a nenechají nám klid na práci. My jednotný lid, vlastně nerozdělená společnost, chceme budovat štěstí pro naše děti, novou lepší a spravedlivější společnost. Proto je boj na frontě proti dezinformacím pochopitelně nezbytný, vítaný a včasný. Naše zřízení je jako křehký květ, který musíme chránit. (D-Fens)

13719 „Vysílání vojáků“ do misí a Ústavní novela článku 43, tisk 252 – odkud vítr fouká, co to znamená a co skutečně hrozí https://dfens-cz.com/vysilani-vojaku-do-misi-a-ustavni-novela-clanku-43-tisk-252-odkud-vitr-fouka-co-to-znamena-a-co-skutecne-hrozi/

„Vysílání vojáků“ do misí a Ústavní novela článku 43, tisk 252 – odkud vítr fouká, co to znamená a co skutečně hrozí
Z celého návrhu vládní novely čiší naprosté opovržení parlamentem ČR i českým ústavním právem. Vláda tvrdí, že parlament jí nemá co mluvit do vysílání vojsk, ačkoli dle Ústavy ČR (její důvodové zprávy i výkladů) naopak parlament má -cituji- „dominovat“ vládě. A namísto na naši Ústavu se odvolává na to, jak to mají v jiných státech – takových, kde je to vládě po chuti. (D-Fens)

13718 Australská policie má vést záznamy o "konspiračních teoreticích" a "komunistech" https://www.infowars.com/posts/australian-police-told-to-keep-record-of-conspiracy-theorists-and-communists/

Australská policie má vést záznamy o "konspiračních teoreticích" a "komunistech"
Queenslandská policie je povinna hlásit interakce s lidmi, kteří "zastávají skupinu ideologických přesvědčení", včetně "konspiračních teoretiků", podle e-mailu zaslaného všem členům Queenslandské policejní služby ve čtvrtek (16.02.), který má redakce ABC News. Policie má zaznamenávat tyto lidi ve státní databázi QPrime "při první dostupné příležitosti", uvádí e-mail. A přidává vysvětlení, že kromě "konspiračních teoretiků, náboženských, sociálních nebo politických extremistů a podobných občanů, se jedná také o občany s ideologiemi týkajícími se kapitalismu, komunismu, socialismu nebo marxismu". Ti všichni spadají pod toto nařízení. Důstojníkům bylo také řečeno, aby hlásili "všechny záležitosti, které naznačují, že se týkají nebo eskalují chování v důsledku ideologických přesvědčení, včetně náboženských ideologií a vyhraněných ideologií", a byli varováni před "riziky" danými kontaktem s těmito skupinami. (Info wars)

PS. Austrálie měla první kovidový koncentrák na světě a teď vytvořila první myšlenkovou policii na způsob nacistického gestapa v Německu 30. let. Rakušan má perfektní inspiraci, kterou jistě nenechá ležet ladem.

13717 Aféra Huntera Bidena / Ihora Kolomojského https://www.voltairenet.org/article218800.html

Aféra Huntera Bidena / Ihora Kolomojského
Bidenova vláda konečně reaguje na skandály, které se objevily v souvislosti s počítačem prezidentova syna Huntera Bidena. Tento ztroskotanec, jehož jediné známé aktivity jsou fetování a sex za peníze, se dokázal stát ředitelem velké plynárenské společnosti, což je práce, o které nic neví. Jako slaměný panák podepisoval nejrůznější velké kontrakty v různých zemích, do nichž neoprávněně cestoval ve vládních amerických letadlech. Jeho otec nyní rozjíždí operaci na zakrytí jeho afér, jež vedla až k čistce v ukrajinské vládě. (Voltairenet.org)

13716 EU odhlasovala definitivní zákaz prodeje aut se spalovacím motorem od roku 2035 https://www.wn24.cz/ep-definitivne-schvalil-nulove-emise-pro-nova-auta-od-roku-2035/

EU odhlasovala definitivní zákaz prodeje aut se spalovacím motorem od roku 2035
Evropský parlament dnes definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích. Ta počítá s tím, že od roku 2035 má být v členských zemích prakticky nemožné pořídit si nový automobil na benzin či naftu. Hlasování předcházela bouřlivá rozprava. Stoupenci normy v ní zdůrazňovali její očekávaný přínos pro zdravější ovzduší a rozvoj nových technologií, zatímco odpůrci sahali i po vizi zničujících dopadů na automobilový průmysl, evropskou prosperitu a peněženky obyčejných lidí. (WN24.cz)

13715 Válka o hotovost je tady https://zvedavec.news/komentare/2023/02/9548-valka-o-hotovost-je-tady.htm

Válka o hotovost je tady
„Naše Aliance nechce zrušit fyzickou hotovost,“ píše se v úvodním textu na webových stránkách BetterThanCash.org. Jedná se o orgán OSN, který údajně sleduje cíl udržitelného rozvoje OSN „finanční inkluze“. Souvisí však s širším fenoménem, kterým je vymizení fyzické hotovosti z ekonomiky. (Zvědavec)

13714 Pomoc obětem zemětřesení v Sýrii https://syrianembassy.cz/

Pomoc obětem zemětřesení v Sýrii
Dotazem na mail [email protected], který byl oficiálně zveřejněn na stránkách velvyslanectví (https://syrianembassy.cz/) jsme dostali konto na posílání finanční pomoci: 571001883/0300. Za sebe jako jednotlivci jsme na toto konto poslali první dary. O situaci Sýrii píšeme od roku 2013 a naši čtenáři to dobře vědí. Pokud chcete pomoci Syřanům postiženým válkou a nyní i zemětřesením, udělejte to. (e-republika)

13713 Situace na ukrajinské frontě (15.02. 2023) https://www.e-republika.ch/dl5943

Situace na ukrajinské frontě (15.02. 2023)

Situace na frontě prakticky nezměněna. Rusové pomalu postupují na všech úsecích fronty kolem Donbasu. Komentátoři počítají s velkou ofenzívou. Ukrajinské síly jsou vyčerpány obranou kritických úseků fronty a umírají po stovkách, NATO nemůže dovést munici a zbraně přímo na frontu a je poslední měsíc, kdy je kompletně zmrzlý terén pro těžkou techniku. (rybar.ru)

13712 Cirkulárka https://casopisargument.cz/?p=48535

Cirkulárka
Každá metafora v něčem kulhá, nicméně když dnes pozoruji, jak poruchová, nespolehlivá a nebezpečná je nová kapitalistická cirkulárka, kvůli které jsme před třiceti lety vyhodili do šrotu tu socialistickou, stále častěji se ptám, zda by nebylo bývalo rozumnější tu starou nabrousit a třeba i nalakovat, aby nepůsobila ošuntěle. (!argument)

13711 Rozhovor se Seymourem Hershem: Joe Biden vyhodil do vzduchu Nord Stream, protože nevěřil Německu https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/seymour-hersh-im-interview-joe-biden-sprengte-nord-stream-weil-er-deutschland-nicht-traut-li.317700

Rozhovor se Seymourem Hershem: Joe Biden vyhodil do vzduchu Nord Stream, protože nevěřil Německu
Koncem září 2022 bylo v blízkosti ostrova Bornholm v Baltském moři umístěno osm náloží, z nichž šest vybuchlo v oblasti mělkého moře. Zničily tři větve ze čtyř velkých plynovodů Nord Stream 1 a 2. Plynovod Nord Stream 1 zásobuje Německo a další části Evropy po mnoho let velmi levným zemním plynem. Byl zničen stejně jako Nord Stream 2. Otázkou bylo, kdo to udělal a proč. Dne 7. února 2022, dva týdny před ruskou invazí na Ukrajinu, řekl americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci v Bílém domě s německým kancléřem Olafem Scholzem, že USA zastaví Nord Stream. Biden doslova řekl: "Pokud Rusko vpadne na Ukrajinu, nebude existovat Nord Stream 2 a ukončíme tento projekt. A když se reportérka zeptala, jak přesně to hodlá udělat, protože plynovod je převážně pod německou kontrolou, Biden pouze řekl: "Slibuji, že to budeme schopni udělat.“ (Berliner Zeitung)

PS. Takže pan president USA je de facto přímo spojen s teroristickým činem, který zásadně poškodil jeho věrného vazala a spojence. Když máte takové přátele, tak žádné nepřátele už ani nepotřebujete.

13710 "Popravený" bojovník skupiny Wagner vystoupil v médiích https://www.rt.com/russia/571523-prigozhin-sledgehammer-execution-hoax/

"Popravený" bojovník skupiny Wagner vystoupil v médiích
Jevgenij Prigožin, šéf soukromé vojenské společnosti Wagner Group, potvrdil, že Dmitrij Jakuščenko je naživu. Tento voják měl být popraven. Jakuščenko se tento týden dostal do pozornosti médií poté, co bylo na sociálních sítích zveřejněno video, na kterém je údajně vidět jeho poprava. (RT News)

PS. Byl mrtev a žije, to je jak Ježíš Kristus, když vstal z mrtvých...

13709 Mali dnes https://journal-neo.org/2023/02/13/mali-today/

Mali dnes
A až do roku 2021 bylo Rusko v Mali nesmírně populární, protože zdejší lidé nezapomněli na pomoc SSSR. Na státní univerzitě v Petrohradě vyprávějí takovou anekdotu. Jeden kolega se zeptal druhého, jak funguje veřejná doprava v Bamaku. Ten odpověděl, že doprava nebude nutná: "Stačí jít ven na ulici a hlasitě říct, že jste Rus. Budete neseni v náručí tam, kam potřebujete jít." To je samozřejmě přehnané, ale je v tom hodně pravdy. Od doby, kdy ruští vojenští poradci dorazili do země v roce 2022, počet útoků na vesnice dramaticky poklesl. Například v letech 2019-2020 došlo v regionu Mopti v okresech Bankass, Kalabancoro, Bandiagara a Nyanza k třem až čtyřem útokům týdně; v roce 2022 již došlo pouze k jednomu útoku každé tři až čtyři měsíce. Ruští vojenští poradci tak za pár měsíců udělali to, co francouzská armáda za osm let nedokázala. (journal-neo.org)

PS. Ano to je tam, kde naši vojáci neúspěšně drželi koloniální správu s francouzskými jednotkami. Po taktickém ústupu do předem připravených pozic jim hlavní české válečnice rozdala medaile (ZDE).

13708 "The Crazy American": Plukovník Andy Milburn opilstvím zničil hlavní žoldáckou skupinu v USA https://thegrayzone.com/2023/02/03/crazy-american-andy-milburns-drunken-mercenary-group/

"The Crazy American": Plukovník Andy Milburn opilstvím zničil hlavní žoldáckou skupinu v USA
Letos 2. února byl Milburn nucen oznámit uzavření své společnosti. Citujme jeho twít: "Dnes byl poslední den pro Mozartovu skupinu. Mozartova jednotka dnes skončila. Jméno a entita se staly předmětem soudních sporů a zmizel cíl naší hlavní mise: výcvik ukrajinských vojáků a záchrana civilistů. Ale, mise a lidé pokračují." (@andymilburn8) January 31, 2023) Jedna z nejvýznamnějších žoldnéřských firem působících mimo USA se zhroutila pod silovým vedením jejího ředitele. Spoluzakladatel žoldnéřské skupiny Mozart Group a námořní plukovník ve výslužbě Andy Milburn byl zapojen do řady epizod a opilství před zapnutou kameru i mimo ni. To vedlo ukrajinské vojenské důstojníky k tomu, aby ho nazvali "bláznivým Američanem". Do zóny konfliktu na Ukrajině proudí desítky miliard americké vojenské pomoci. Mohlo to být jedno z nejlepších období pro vedení žoldnéřské skupiny ve válečné historii. (Grayzone)

PS. Ve skutečnosti jim rozšlapali housle Wagnerovci u Soledaru a nyní u Bachmutu. Ale to v USA už nemůže říci ani kvalitní nezávislý web. Žoldácká skupina musí zaniknout jako Blackwater a pak bude potichu vzkříšena jako nová Academy, alias starý Blackwater.

13707 Situace na ukrajinské frontě (13.02. 2023) https://www.e-republika.ch/dl5942

Situace na ukrajinské frontě (13.02. 2023)

Muzikanti Wagnera probíjejí obranu u Časovo Jaru. Američtí Mozartovci mají polámané housle a stáhli se z Bachmutu. Teď tam umírají pouze nově naverbovaní Ukrajinci, které zatkli ve městech a okamžitě poslali na frontu. Wagnerovci u Paskovjevky uzavřeli asi 1500 vojáků v taktickém obklíčení. Šéf Wagnerovců Prigodin tuto zprávu ale nepotvrdil. (rybar.ru)

13706 Stateční Ukrajinci dělají tu špinavou práci, říká bývalý šéf Pentagonu https://www.rt.com/news/571451-ukrainians-dirty-work-esper/

Stateční Ukrajinci dělají tu špinavou práci, říká bývalý šéf Pentagonu
Mark Esper, který sloužil jako šéf Pentagonu v administrativě bývalého prezidenta Donalda Trumpa, mluvil v telefonátu s ruskými prankstery Vovan a Lexus, Myslel si, že mluví s bývalým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Několik částí z konverzace bylo nahráno na ruskou video platformu Rutube. "Statečný ukrajinský lid dělá špinavou práci toho, co jsme tady ve Spojených státech nikdy nechtěli dělat, a proto bychom vás měli nadále podporovat vším, co můžeme, ať už jde o munici, zbraně nebo rozvědku," řekl Esper. (RT News)

PS. Až USA doválčí do posledního Ukrajince, kdo pak bude dělat tu špinavou práci?

13705 SpaceX neplánovala použití Starlinku na Ukrajině pro vojenské účely https://www.businessinsider.com/spacex-starlink-internet-never-intended-weaponized-ukraine-war-gwynne-shotwell-2023-2

SpaceX neplánovala použití Starlinku na Ukrajině pro vojenské účely
Gwynne Shotwell, ředitel společnosti Space X uvedl, že podnikli kroky k omezení používání Starlinku ukrajinskou armádou v útočných operacích. Po projevu na konferenci Shotwell komentoval zprávy v médiích o zprávách ukrajinské armády používajících Starlink na dronech a dalších vojenských zařízeních. (Business insider)

PS. Aby bylo jasno. Vaše hodně chytré auto naváděné GPS se možná ani nerozjede, protože bude okamžitě odpojeno od navádění. To udělal Musk s ukrajinskými vojenskými drony, aby mu Rusové nezničili družice. Nehybné terminály jednou dál.

13704 Berlín: výsledky opakovaných voleb https://www.welt.de/politik/deutschland/article243236017/Berlin-Wahl-CDU-gewinnt-Alle-Ergebnisse-und-Grafiken-zur-Wiederholungswahl.html

Berlín: výsledky opakovaných zemských voleb
V listopadu 2022 prohlásil Berlínský ústavní soud volby do sněmovny a do zastupitelstev za neplatné. Volby se musely opakovat, potvrdil to i Spolkový ústavní soud 31. ledna. Volby byly v neděli 12. února. Po sečtení všech hlasů dosáhla CDU 28,2 % (+10,2 % oproti září 2021), SPD 18,4 % (-3,0 %), zelení rovněž 18,4 % (-0,5 %), Levice 12,2 procenta (-1,9 %), AfD 9,1 procenta (+1,1 %), FDP 4,6 % (-2,5 %) a všechny ostatní strany dohromady 9,1 procenta (- 3,6 %). (Welt)

PS. Proválečné strany výrazně prohrály tyto zemské volby.

13703 Státy kupují zlato jako nikdy předtím https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/702199/Niemals-zuvor-haben-die-Staaten-so-viel-Gold-gekauft

Státy kupují zlato jako nikdy předtím
Centrální banky nakoupily v roce 2022 celkem 1135,7 tuny zlata, což je meziroční nárůst o 152 %. Zejména ve čtvrtletích 3 a 4 nakoupili více než 400 tun. V nedávném každoročním průzkumu World Gold Council centrální banky uvedly dva hlavní důvody, proč se rozhodly zlato držet: jeho užitečnost v době krize a jeho užitečnost jako dlouhodobého uchovatele hodnoty. Rok 2022 přinesl jak geopolitickou nejistotu, tak i prudkou inflaci. (DWN)

PS. Po válce se to zlato bude hodit, až se bude za babku vykupovat cizí ekonomika totálně zbídačelá prohranou válkou.

13702 Pokusy USA o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou: poľské F-16 sa pripravujú na boj s ruskými Su-30 a Su-35 https://www.hlavnespravy.sk/pokusy-usa-o-zavedenie-bezletovej-zony-nad-ukrajinou-polske-f-16-sa-pripravuju-na-boj-s-ruskymi-su-30-a-su-35/3044560

Pokusy USA o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou: poľské F-16 sa pripravujú na boj s ruskými Su-30 a Su-35
Podľa zámorského vojenského vydavateľstva Stars & Stripes si každá stíhačka F-16 vyžaduje približne 16 hodín údržby na jednu letovú hodinu. A nie v mizernom hangári s pár ukrajinskými mechanikmi, ale na špeciálnej stanici, skôr v malej továrni na lietadlá. Množstvo drahých zariadení potrebných na údržbu váži desiatky ton. Ak by sa takáto unikátna dielňa dostala do rúk Rusov, škody by sa vyšplhali na stovky miliárd dolárov. Podľa 332. expedičného krídla amerického letectva, ktoré prevádzkuje lietadlá F-15 aj F-16, je tiež potrebný pomer 25 špecialistov na údržbu na jedno lietadlo. Inak sa nehodám lietadiel nedá zabrániť. Z toho vyplýva jednoduchý záver: údržbové stanice budú v Poľsku, rovnako ako samotné stíhačky. A podľa predstavy Američanov budú Fighting Falcons štartovať na misie priamo z územia Poľskej republiky. (Hlavné zprávy)

PS. To je druhá fáze války NATO versus Rusko.

13701 Toto nečakali: Rekordný počet mužov odmietlo v súčasnosti bojovať za Slovensko https://www.hlavnespravy.sk/toto-necakali-rekordny-pocet-muzov-odmietlo-v-sucasnosti-bojovat-za-slovensko-alebo-nad-nasiel-vinnika/3044696

Toto nečakali: Rekordný počet mužov odmietlo v súčasnosti bojovať za Slovensko
Viac než 40 tisíc mužov nechce brániť vlasť. Takto interpretujú masmédiá množstvo vyhlásení o odopretí výkonu mimoriadnej služby, ktoré tohto roku podpísalo rekordné množstvo Slovákov. Dá sa to ale interpretovať ale aj úplne inak. Jaroslav Naď poverený riedením ministerstva obrany v tom vidí znižovanie obranyschopnosti štátu a viní z nej “šírenie poplašnej správy” politikmi Smeru na čele s Ficom. Marián Kéry (Smer SD) vidí za nárastom vyhlásení o odopretí mimoriadnej služby “nezodpovedné správanie našich vládnych predstaviteľov na čele s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom”. Zareagoval aj Boris Kollár (Sme Rodina), ktorý si myslí, že “ľudia uverili konšpiráciám podobne ako pri vakcíne”. Podobný názor prostredníctvom riaditeľa odboru komunikácie Jozefa Mateja vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. (Hlavné zprávy)

PS. Slováci využili zákonné možnosti náhradní vojenské služby a podali příslušnou žádost.

13700 Zahraniční manipulace s informacemi a vměšování: Rada schválila závěry o posílení angažovanosti EU a její schopnosti reagovat https://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/07/18/foreign-information-manipulation-and-interference-council-approves-conclusions-stepping-up-eu-s-engagement-and-ability-to-respond/

Zahraniční manipulace s informacemi a vměšování: Rada schválila závěry o posílení angažovanosti EU a její schopnosti reagovat
Závěry zdůrazňují, že zahraniční manipulace s informacemi a vměšování se často používají jako součást širších hybridních kampaní a jejich cílem je strategickým a koordinovaným způsobem klamat, uvádět v omyl a destabilizovat demokratické společnosti vytvářením a využíváním kulturního a společenského napětí. Tyto techniky vměšování ze strany Ruska byly posíleny během jeho nevyprovokované a neodůvodněné vojenské agrese proti Ukrajině. (Rada EU)

PS. Za naše daně budou placení agenti EU fejkovat a cenzurovat všude ve světě. Tomu se říká "rozvojová pomoc".

13699 Saúdská Arábie se chce připojit k BRICS a SCO https://www.rt.com/business/571389-saudi-arabia-brics-sco-membership/

Saúdská Arábie se chce připojit k BRICS a SCO
Saúdská Arábie má podle ruského velvyslance v Saúdském království Sergeje Kozlova zájem vstoupit do skupiny BRICS pěti hlavních rozvojových ekonomik světa a také do Šanghajské organizace pro spolupráci. Pět zemí BRICS, Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika v současné době tvoří více než 40% světové populace a téměř čtvrtinu globálního HDP. Šanghajská organizace pro spolupráci a regionální bezpečnostní blok spojuje Čínu, Rusko a Indii. (RT News)

PS. To se USA už asi úplně zblázní a zahájí tam okamžitě barevnou revoluci.

13698 Musíme tvrdě vyjednávat. Evropu zbytek světa nenávidí. Bartuška v ČT navrhl strategii https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Musime-tvrde-vyjednavat-Evropu-zbytek-sveta-nenavidi-Bartuska-v-CT-navrhl-strategii-728909

Musíme tvrdě vyjednávat. Evropu zbytek světa nenávidí. Bartuška v ČT navrhl strategii
Při vyjednávání se zbytkem světa má být dle Bartušky Evropa značně tvrdá, ať už bude jednat s Katařany či třeba s Američany. „Všem dodavatelům LNG (zkapalněného zemního plynu, pozn. red.) budu říkat to samé: ‚My si rádi koupíme váš LNG, ale vidíte tu hromadu uhlí za mnou? Budeme pálit uhlí klidně 20 let. Nám je úplně jedno, jaké budou emise CO2. Nebudeme brát váš plyn za předražené ceny.‘ Takhle musíme mluvit se všemi. Velmi tvrdě. Velmi nelítostně,“ nastínil expert, že budeme muset zbytku světa jasně říct, že pokud chtějí solidní evropské zákazníky, budou se muset umoudřit. (Parlamentní listy)

13697 Vyjednávači dokončili návrh česko-americké smlouvy o obranné spolupráci https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyjednavaci-dokoncili-navrh-cesko-americke-smlouvy-o-obranne-spolupraci/2324753

Vyjednávači dokončili návrh česko-americké smlouvy o obranné spolupráci
Vyjednávači o česko-americké dohodě o obranné spolupráci (DCA) dokončili na pracovní úrovni návrh smlouvy, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. ČTK to řekl vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš, který vedl český vyjednávací tým. Smlouvu nyní po dokončení českého překladu dostane k posouzení vláda, po schválení ji mají podepsat ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její americký protějšek Lloyd Austin. Poté dokument k ratifikaci dostanou obě komory Parlamentu a k podpisu prezident. (České noviny)

13696 Jurij Podoljaka: Týdenní přehled fronty (06.02. - 12.02.) https://youtu.be/X3GRUr8vOWI

Jurij Podoljaka: Týdenní přehled fronty (06.02. - 12.02.)

Hlavní zprávou za tento týden je dokončení oblíčení Bachmutu a Severska. (Youtube)

13695 Proč se Západ najednou zajímá o Libyi? https://journal-neo.org/2023/02/12/what-accounts-for-the-sudden-surge-in-western-interest-in-libya/

Proč se Západ najednou zajímá o Libyi?
Šéf CIA William Burns uskutečnil v polovině ledna překvapivou návštěvu Libye, což z ní učinilo možná nejdůležitější návštěvu amerického činitele od doby, kdy se Joseph Biden stal prezidentem Spojených států v lednu 2021. Burns se setkal s náčelníkem Libyjské národní armády (LNA), polním maršálem Khalifem Haftarem a poté s jedním ze dvou libyjských premiérů (Abdel Hamid Dbeibah), ministrem zahraničí (Najla Mangousha) a šéfem rozvědky (Hussein al-Ayeb). Burns diskutoval s Libyjci o otázkách souvisejících s těžbou ropy a plynu a také o omezení vztahů s Ruskem, včetně aktivit ruského PMC Wagnera v Libyi. (journal-neo)

PS. Paranoia zahraniční politiky EU a USA v kostce. Nejprve rozvrátí zemi barevnou revolucí, aby měli zadarmo plyn a ropu. A teď prosí proruského Haftára v jimi zničené zemi, aby jim to prodal aspoň za světové ceny a nedával všechno Rusům a Číňanům.

13693 Úbohá EÚ sa znížila k falšovaniu dejín https://www.armadnymagazin.sk/2023/02/09/uboha-eu-sa-znizila-k-falsovaniu-dejin/

Úbohá EÚ sa znížila k falšovaniu dejín
To, že 2. svetovú vojnu zapríčinili Sovieti s Nemcami s ich Paktom Molotov-Ribbentrop, je klamstvo. Praktický prológ tejto vojny vznikol vyše päť rokov predtým a to paktom o neútočení a spolupráci Poľska s Nemeckom, ktorý v mene Poľska podpísal 26. 1. 1934 v Berlíne jeho veľvyslanec Józef Lipski a v mene Nemecka minister zahraničia Konstantin von Neurath. Základom paktu sa však stala deklarácia Hitlera-Lipského z 15. 3. 1933. V tomto roku má teda 90. výročie. Prečo Poliaci podpísali tento pakt s Hitlerom? Poľská vláda bola pôvodne diplomaticky spojená s Britmi a Francúzmi, no postupne začala politicky lavírovať a koketovať s Nemeckom. Hitler jej pripadal ako „Európan a muž poriadku“. (Armádne noviny)

PS. Polský velvyslanec v Praze vysvětloval Benešovi, že tím Polsko dostane odklad a může se připravit na válku proti Německu. Jenže pak Poláci s Hitlerem zabrali Těšínsko v roce 1938. Když se rozpadalo Československo nebo dnes Ukrajina, kousek země se vždy hodí.

13692 Poslanec Blaha: Čaputová môže byť stíhaná za porušenie ústavy! https://www.hlavnespravy.sk/caputova-moze-byt-stihana-za-porusenie-ustavy/3042174

Poslanec Blaha: Čaputová môže byť stíhaná za porušenie ústavy!
Má kľúčovú zodpovednosť za to, čo dnes pácha vláda ohľadom stíhačiek a ona strká hlavu do piesku – veď ide o životy Slovákov, preboha! Ako je možné, že necháva odvolanú vládu v podstate vyhlásiť vojnu Rusku? Ako je možné, že po včerajšej škandalóznej tlačovke ešte neodvolala Hegera a Naďa? Títo dvaja tragédia nemajú žiaden mandát na nič. Už ani nereprezentujú OĽaNO, z ktorého sa chystajú odísť. Už slúžia iba západným mocnostiam. Od Slovákov nemajú mandát. Od parlamentu ho stratili. Koho ešte zaujíma, čo trepú? (Hlavné zprávy)

PS. Slovenská US-kolonie v kostce. A u nás bude odchod do války legální.

13691 Fialko, otvírej vrátka! https://dfens-cz.com/fialko-otvirej-vratka/

Fialko, otvírej vrátka!
Zatímco se člověci v hospodách zabývali diskusemi nad tím, zda tvůj fízl je lepší než můj fízl, zcela nenápadně a ve stínu prezidentské volby pronesla vláda do parlamentu návrh změny ústavy, který má vládě umožnit vyslat na 60 dnů ozbrojené síly mimo území České republiky, a stejně tak umožnit pobyt cizí armády na 60 dnů na území České republiky. To všechno pouze na základě rozhodnutí vlády, bez souhlasu parlamentu, který k témuž byl až doposud nezbytný. (D-Fens)

13690 Situace na ukrajinské frontě (09.02. 2023) https://www.e-republika.ch/dl5941

Situace na ukrajinské frontě (09.02. 2023)

Ofenzívní akce vedly v posledních dvou dnech k velkým materiálním a lidským ztrátám ukrajinské armády. Fakticky během jediného dne byl zničen kontingent útočící ruské techniky asi 30 obrněnců různého typu u Ugledaru. Muzikanti Wagnera údajně prorvali obranu až na Časov Jar, což by bylo mnohem horší než dobytí beztak obklíčeného Bachmutu. (rybar.ru)

13689 Zašmodrchaná obžaloba https://www.novarepublika.online/2023/02/zasmodrchana-obzaloba

Zašmodrchaná obžaloba
Obvinění podle obžaloby dne 2. 7. 2020 v diskusním pořadu Svobodného rádia o Katyňském masakru „prostřednictvím odvysílané diskuze a poté zveřejněním videa z předmětné diskuze v internetové síti YouTube, veřejně popírali a zpochybňovali sovětskou odpovědnost za válečný zločin tzv. Katyňský masakr, ačkoliv správnost historického výkladu tzv. Katyňského masakru je jednoznačně prokázána a jednotlivá fakta jsou obecně považována za nezpochybnitelná, tedy veřejně popírali a zpochybňovali válečný zločin, čímž spáchali přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku“. Naprosto zásadním problémem obžaloby je skutečnost, že ona klíčová věta obsahuje nepřekonatelný rozpor. Jde o to, že obžalovaní nikdy nezpochybňovali, že se Katyňský masakr stal. A když jim obžaloba klade za vinu, že popírali a zpochybňovali odpovědnost za něj, pak ale sama obžaloba tímto tvrzením (v podstatě proti své vůli) dokazuje, že obžalovaní předpokládali, že se masakr stal. Jinak by za něj nemohl nikdo nést odpovědnost, kdyby tvrdili, že se nestal. (Nová republika)

PS. Toto je jeden z prvních současných politických procesů, proto ho budeme podrobněji sledovat.

13688 Očkování proti kovidu zabilo asi 217,000 Američanů https://www.theepochtimes.com/health/more-than-217000-americans-killed-by-the-covid-jab-survey-estimate_5040245.html

Očkování proti kovidu zabilo asi 217,000 Američanů
Podle průzkumu z prosince 2021 mezi 2.840 Američany statisticky zemřelo v roce 2021 na očkování proti kovidu mezi 217.330 až 332.608 osob. Výsledky průzkumu také ukazují, že očkovaní s větší pravděpodobností znali někoho, kdo měl zdravotní problémy po očkování. Navíc se tato skupina dala mnohem méně očkovat posilujícími dávkami. Z respondentů 34 % znalo jednoho nebo více lidí, u kterých došlo k významnému zdravotnímu problému v důsledku onemocnění kovidem. A 22 % znalo jednoho nebo více lidí, kteří měli problémy po očkování. Očkováno bylo 51 % respondentů průzkumu. Z nich 13 % uvedlo, že po očkovaní má "vážný" zdravotní problém. Porovnejte to s analýzou společnosti Pfizer, která tvrdila, že pouze 1,2 procenta účastníků studie zažilo závažnou nežádoucí příhodu. V prosinci 2022 se Rasmussenova agentura dotazovala 1.000 Američanů. V tomto průzkumu 34 procent uvedlo, že zaznamenalo mírné vedlejší účinky a sedm procent uvedlo vážné vedlejší účinky. (Epoch times)

PS. Nevím, jak to Američané dělají, že na tu včeličku umřou. U nás to nezabilo nikoho a všichni chtějí další dávku.

13687 Eduard Heger reagoval na výzvu Fica, aby ústavní činitelia sľúbili, že nikdy nepošlú na Ukrajinu slovenských vojakov bojovať https://www.hlavnespravy.sk/eduard-heger-reagoval-na-vyzvu-fica-aby-ustavni-cinitelia-slubili-ze-nikdy-neposlu-na-ukrajinu-slovenskych-vojakov-bojovat/3040766

Eduard Heger reagoval na výzvu Fica, aby ústavní činitelia sľúbili, že nikdy nepošlú na Ukrajinu slovenských vojakov bojovať
Len tri dni po tom, čo Robert Fico pri návšteve cintorína, na ktorom je pochovaných takmer 17 tisíc vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska, žiadal najvyšších ústavných činiteľov, aby urobili “jasné verejné vyhlásenie, prísľub, že nikdy slovenskí vojaci, slovenskí mladí muži nebudú poslaní, aby bojovali v konflikte na Ukrajine”, sa na portáli PravdaTV objavilo vyjadrenie Eduarda Hegera. Žiaden sľub však nedal. Len obvinil Fica z toho, že opäť klame. (Hlavné správy)

PS. Takže Slováci už veřejně ví, co doopravdy chce jejich prozatímní vláda. Čeští lumíci mají hlavu v písku a mění se na pštrosy.

13686 EU si stěžuje, že Muskův Twitter málo cenzuruje https://www.zerohedge.com/geopolitical/eu-complains-elon-musks-twitter-lacks-appetite-censorship

EU si stěžuje, že Muskův Twitter málo cenzuruje
Úřady Evropské unie si stěžují, že se zdá, že Twitter nebere boj bloku proti "dezinformacím" vážně tím, že vypracuje neúplnou zprávu o dodržování jeho pravidel o cenzuře. Twitter Elona Muska zaostával v boji proti "dezinformacím" za posledních šest měsíců jako Google, Meta a TikTok, uvedla Evropská komise v únoru. 9, a vyzval Twitter, aby držel lajnu. "Jsem zklamaná, když vidím, že zpráva Twitteru zaostává za ostatními, a očekávám vážnější závazek k plnění jejich závazků," uvedla v prohlášení Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost. (Zero hedge)

PS. Podívejte se, koho hlavní cenzorka EU chválí.

13685 ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cez-arbitraz-gazprom_2302090736_zuj

ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs
Energetická společnost ČEZ zahájila arbitráž proti ruské státní společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. (iRozhlas)

13684 Severní Korea otestovala novu balistickou raketu https://avia-pro.net/blog/trepeshchi-ssha-trepeshchi-yaponiya-severnaya-koreya-predstavila-novuyu-mezhkontinentalnuyu

Severní Korea otestovala novu balistickou raketu
Nová severokorejská ICBM může zasáhnout kdekoli na území USA. Raketa Hwaseong-17 vypuštěná na mezinárodním letišti v Pchjongjangu dosáhla výšky 6248,5 km a letěla 1090 km za 4052 sekund. Raketa přesně zasáhla určený prostor východního Korejského moře. Ministerstva obrany Jižní Koreje a Japonska jmenovala přibližně stejné parametry startu, což potvrzuje oficiální informace severokorejské strany. (Aviapro)

PS. Tolik k výsledkům amerického četníka v Asii. A pokud bude Rusko a Čína provádět v Severní Koreji stejně špinavou politiku jako USA na Ukrajině, tak se mají Jižní Korea a Japonsko na co těšit.

13683 Jak USA zničily plynovod Nord Stream https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

Jak USA zničily plynovod Nord Stream
Výbušná zařízení pod největšími plynovody dodávajícími plyn do Evropy byla instalována v červnu 2022. Stalo se to během cvičení "Baltops" a USA provedly organizaci tohoto teroristického činu, který byl plánován 9 měsíců před útokem. Podle citovaného článku předního amerického publicisty zvažovala americká armáda dvě verze zničení potrubí. Americké námořnictvo navrhlo vyhodit do povětří plynovody ponorkou, zatímco americké letectvo přišlo s návrhem zničit plynovody dálkově ovládanou bombou. Nakonec bylo rozhodnuto umístit bomby a odpálit je na dálku, což se stalo 22. září 2022. (Seymour Hersh)

PS. Rozsáhlá studie nositele Pulitzerovy ceny za investigativní žurnalistiku (životopis ZDE, 85 let) uzavřela další kolo marných a zbytečných fejků, které jistě budou nadále pendlovat naše prodejná média. Hersch psal zprávu podle nejmenovaných armádních zdrojů Pentagonu.