Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Byla zmařena ukrajinská diverze připravená zničit ruský plynovod do Turecka
Ruská bezpečnostní služba FSB oznámila, že zmařila ukrajinské spiknutí zaměřené na plynovod do Turecka, který vede převážně pod mořem. Podle prohlášení byly při zátahu zabaveny magnetické miny, plastické trhaviny a další důkazy. Několik ruských státních příslušníků "zapojených do přípravy a materiální podpory teroristického útoku" bylo vzato do vazby, uvedla FSB. Uvedla, že během operace objevila komunikaci mezi spiklenci a ukrajinskými speciálními službami. Kyjev údajně vydal instrukce, kde přesně v ruské Volgogradské oblasti má být bomba umístěna, aby vyřadila z provozu plynovod Southern Stream, který slouží k dodávkám ruského zemního plynu do Evropy. (RT News)

Von der Leyenová odmítá spolupracovat
Taktéž bych ráda uvedla některé mýty, které panují o vyšetřovacím výboru v EP a o jeho možných pravomocích. Vzhledem k tomu, že jsem v minulém volebním období byla místopředsedkyní jednoho takového vyšetřovacího výboru ke kauze Dieselgate, mám s jeho fungováním a limity velké zkušeností. Obecně: Ano, platí, že předsedkyně von der Leyenová odmítá absolutně ve věci vyšetřování s EP spolupracovat. Je také pravda, že pokud by stávající zvláštní výbor COVI nebyl jenom zvláštním výborem, ale vyšetřovacím výborem, nemohla by předvolání před něj von der Leyenová odmítnout, což u zvláštního výboru může. To je samozřejmě argument pro to, proč změnit COVI ze zvláštního výboru na vyšetřovací. Totéž však neplatí pro představitele soukromoprávních společností, jako je např. ředitel Bourly (Pfizer), který byl na zasedání COVI již pozván před třemi týdny, a odmítnul se zúčastnit. (Naše pravda)

Proč neřeknete rovnou, že vám docházejí Ukrajinci?
Tak co národe, těšíte se? Kdo máte syny v jatečném věku? Také se nemůžete dočkat pokrokového rozkazu jako na Ukrajině, že všichni muži nad osmnáct let nesmějí opustit zemi? Těšíte se na rozdávání dobrovolně povinných povoláváků? Také se těšíte, až malé holčičky budou líbat fotku svého tatínka na vojenském hřbitově? Jste nadšeni, jak vaše těžce vypiplané děti rozstřílejí dělostřelbou někde na východní frontě, aby Černochová dostala pochvalu od Bidena a Nobelovu cenu míru? (Nová republika)

Neomezená svoboda slova dává moc prostoru nepřátelům systému, říká soudkyně Šimáčková
Já si spíš myslím, že dědictvím minulosti je velká nedůvěra k institucím a veřejnoprávním médiím. Já jsem naprosto pro, abychom byli kritičtí ke státu a veřejnoprávním médiím, ale apriorní nedůvěra, kdy lidé míní, že to, co se píše v novinách a hlásí v televizi, není pravda, a že instituce pracují proti lidem a ne v jejich prospěch, může skutečně v jejich vědomí být ještě z dob totality. (Aktuálně)

PS. Neomezenou svobodu slova tu mají jen šiřitelé prozápadních fejků. A komu se bude dávat náhubek? A proč to ta soudkyně říká právě teď?

Elektřina pro Čechy dvacetkrát dražší. „Sprosté.“ Expert už nemá slov
Elektřina, tam jsme technicky za vodou, pakliže jsme národem, který si nechává vyrábět elektřinu za 25 halířů, jedna jaderná elektrárna vyrobí tolik, co spotřebují všechny naše domácnosti, a máme dvě, v podstatě ta kapacita té druhé jde na export nebo průmysl podle toho, jak to počítáme, a necháváme si to prodávat za pět korun, dvacetkrát dráž, tak já už nevím, co mám říkat nebo co máme jako odborníci říkat,“ pozastavuje se Beran. V kontextu toho apeluje odborník na české občany: „Lidé, nenechte si tohle líbit, je to moc. Je to opravdu moc – dvacetkrát dráž, desetkrát dráž, za tři koruny ta elektřina by oligarchii stačila. Dvacetkrát dráž je moc. To už je opravdu sprosté. Je to nepřiměřené a je to neslušné vůči národu,“ zdůrazňuje. „Když se podíváte, za kolik to třeba energetické společnosti nabízejí na tom operátorovi, tak jsou to tyhle peníze, žádných pět korun. To jsou neuvěřitelné arbitrážní zisky, tolerované regulační autoritou, vládou potvrzované,“ pokračuje Beran. „Já nevím, jak to mám komentovat.“ (Parlamentní listy)

Zpoždění nového finského jaderného reaktoru ohrožuje dodávky elektřiny
Nový finský reaktor Olkiluoto 3 bude odstaven déle, než se očekávalo, a výroba elektřiny v plném rozsahu bude zahájena až v roce 2023. Evropský tlakovodní reaktor (EPR) Olkiluoto 3 o výkonu 1 900 megawattů získal stavební povolení v roce 2005 a jeho dokončení bylo původně plánováno na rok 2009. Finsko se tak stalo první západoevropskou zemí po 15 letech, která si objednala nový jaderný reaktor, a to po vleklém strachu z jaderné energetiky způsobeném havárií na ostrově Three Mile Island v roce 1979 a černobylskou katastrofou v roce 1986. Projekt se však potýkal s dlouhou řadou zpoždění, technických problémů, překročení nákladů a právních sporů. S cenou 11 miliard dolarů byl označován za "vlajkovou loď evropské jaderné energetiky". Jeho dokončení však trvalo více než 15 let, severskou zemi přišlo draho a patří mezi nejdražší stavby na světě. (Sputnik News)

PS. Takže hotová a odevzdaná JE za bratru 11 miliard dolarů s francouzským typem reaktoru nedává v zimě elektriku. A teď představte faraonskou stavbu v Česku od zkrachované firmy Westinghouse.

Brutální pokles reálných příjmů
Pokles reálných mezd v Česku je podle analýzy výrazně rychlejší než v okolních zemích. Zatímco v Česku se očekává snížení o 8,3 procenta, evropský průměr klesá o 2,3 procenta a zbývající státy V4 očekávají ještě mírnější pokles. V Polsku by se reálné mzdy měly snížit o 2,1 procenta, na Slovensku o 1,1 procenta a v Maďarsku o 0,3 procenta. (Naše pravda)

Delegitimizace státu – nová zbraň proti nepohodlným v Německu
Loni se v Německu objevil nový pojem – delegitimizace státu. Přišla s ním tajná služba Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), a to v podobě, která stojí za pozornost už jen z jazykového hlediska. (...) Výmluvné je, co říká o „delegitimizátorech“ BfV ve své zprávě: „Zesměšňují demokratické rozhodovací procesy a instituce zákonodárné, výkonné a soudní moci, veřejně jim upírají legitimitu a volají po ignorování úředních či soudních nařízení a rozhodnutí. Tato forma delegitimizace většinou nespočívá v bezprostředním zpochybnění demokracie jako takové, nýbrž v ustavičné agitaci proti demokraticky legitimovaným zástupkyním a zástupcům, institucím státu a jejich rozhodnutím a v jejich zesměšňování.“ (Argument)

PS. Ukrajinizované Německo, náš historický vzor.

Počkame, co řekne pan prezident USA
Tuž, dyskuze o listopadovem převratu sem se v našich medyjach zas nedočkal. Zato sem zaznamenal neuvěřitelnu hysteryju valečnych štvaču, jaku svět neviděl. Začalo to tym, že letadla AWACS sledovala rakety S-300, vystřelene Ukrajincama, směřujici na uzemi ryze obranneho paktu NATO. Hodne ukrajinske rakety pry hledaly zlu rusku raketu, cosik ale zahaprovalo a misto zle ruske rakety zasahly hodne polske rolniky a naprosto nevinny traktor, kery za tmy vezl červenu řepu na rusky boršč. Tuž, to su asi ty přesčasy, Machale. V noci by se robit nemělo. (Nová republika)

Protiteroristická operace mezi Neapolí, Casertou a Avellinem: 5 zatčených
V provinciích Neapol, Caserta a Avellino bylo při společné operaci Digosu, Ústředního ředitelství preventivní policie a Poštovní a komunikační policie zatčeno pět osob patřících k teroristickému sdružení. Sdružení neonacistického, negacionistického a supremacistického ražení se jmenovalo "Řád Hagalu" a sídlilo v Mariglianu (Neapol). Členové hnutí Hagal jsou obviněni z přípravy teroristických útoků na civilní a policejní cíle. (Polizia di stato)

PS. Šestý hledaný člen Hagalu se nachází na Ukrajině a bojuje v praporu Azov. Tak je to tady, EU se stává druhou Ukrajinou a Sýrií. Neofašisté z Azova a dalších teroristických skupin pendlují mezi Ukrajinou a EU.