Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Cesta k míru na Ukrajině jde dál skrze válku
Před týdnem jsem uvítal rozhovory mezi ředitelem CIA Billem Burnsem a ředitelem ruské zahraniční rozvědky Sergejem Naryškinem, ale byl jsem skeptický k jakémukoli výsledku. Příměří teď nebude, ale rozhovory jsou dobré i tak. Obě strany by měly udělat vše pro to, aby pokračovaly. Rusko žádalo hodně: stažení NATO na pozice z roku 1997, aby se čtyři části Ukrajiny staly součástí Ruska, záruku, že Ukrajina nikdy nevstoupí do NATO. USA se k těmto krokům rozhodně nehodlají zavázat, alespoň zatím ne. Bude potřeba čas a mnoho dalších jednání, aby se USA vzpamatovaly a učinily ústupky nezbytné k ukončení konfliktu. Bude to také vyžadovat porážku ukrajinské armády a každého, kdo se k ní přidá, na bojišti. Rusko toho může dosáhnout, pokud se na toto úsilí soustředí. Od té doby Rusko vypustilo další salvu raket na elektrickou síť Ukrajiny. To potvrdilo, že rozhovory se neubírají pozitivním směrem. (Moon of Alabama)

Robert Schuster: Proč budou muset občané Berlína jít po roce znovu k volbám
Německou metropolí Berlínem otřásl nedávno verdikt tamního ústavního soudu. Tribunál rozhodl o opakování loňských voleb do zastupitelstva města i jednotlivých městských částí. Něco takového se v Německu ještě nikdy nestalo, a proto to vyvolalo značné pozdvižení. (Český rozhlas)

Je třeba sjednotit společnost?
A je tu jeden další detail. Pokud mají pravdu ti ekonomové, kteří tvrdí, že současná krize má potenciál vyrovnat se transformační krizi začátku 90. let co do snížení životní úrovně v zemi, potom se společnost dostává do velmi nebezpečné situace. Na rozdíl od 90. let probíhá současný pokles životní úrovně (viz například rekordní pokles reálných mezd o 9,8 %) ve zcela jiném kontextu, totiž bez nadějí, očekávání a optimismu, které byly pro přelomové roky typické. Politické (ne)zvládnutí takového snížení životní úrovně v kombinaci s protestními náladami (ne)voličů může potenciálně otřást základy české demokracie. (Argument)

Bidenova administrativa udělila imunitu saúdskému korunnímu princi, vrahovi Jamala Khashoggiho
Když se Bidena novináři ptali na vraždu a rozčtvrcení Chášukdžího nájemnou vraždou na saúdském konzulátu v tureckém Istanbulu, Biden během své návštěvy Saúdské Arábie v květnu loňského roku pohrdavě prohlásil: "Proč nemluvíte o něčem, na čem záleží? Rád odpovím na otázku, na které záleží." To je autentický, arogantní hlas amerického imperialismu. Ministerstvo zahraničí reagovalo na oficiální dotaz federálního soudce, který projednával občanskoprávní žalobu podanou Khashoggiho snoubenkou Hatice Cengizovou a skupinou pro lidská práva, kterou Khashoggi založil a která se snaží bin Salmána pohnat k odpovědnosti za vraždu. Vydala pokyn americkému ministerstvu spravedlnosti, aby do případu zasáhlo. To informovalo soudce, že bin Salmán má svrchovanou imunitu, "kterou Spojené státy důsledně a všemi administrativami uplatňují vůči hlavám států, předsedům vlád a ministrům zahraničních věcí v době, kdy jsou ve funkci". (WSWS)

Šéf BASF: Evropa prohrává s Amerikou, Čínou a Blízkým východem
Generální ředitel největší světové chemické společnosti vidí v Evropě obrovské ztráty konkurenceschopnosti. Pokud bude vše pokračovat jako doposud, evropský kontinent začne být zaostalý. Koncern BASF začal omezovat svou výrobu v Německu. (DWN)

Prokurátor Arizony vyšetřuje "volební nesrovnalosti" v okrese Maricopa
Oddělení pro integritu voleb generálního prokurátora Marka Brnoviche si vyžádalo úplnou zprávu o zveřejněných nesrovnalostech a důkazů o "porušení zákona". Dopis, který v sobotu (19.11.) zaslala asistentka generálního prokurátora Jennifer Wrightová hlavnímu právníkovi civilního oddělení okresu Thomasi Liddymu, eskaluje rozsáhlých problémů s hlasovacími automaty a tiskárnami, které zpozdily vyhlášení vítěze v těsném souboji o post generálního prokurátora a guvernéra. Kandidátka na guvernérku Kari Lakeová zpochybnila předčasné prohlášení médií, že vyhrála její soupeřka, demokratka Katie Hobbsová, která nebyla zrovna populární. V dopise požaduje úplnou zprávu o tom, jak byly řešeny problémy s hlasovacími stroji a tiskárnami, a kopii oficiální zprávy o hlasování v každé volební místnosti, jakož i vysvětlení případných nesrovnalostí. Wrightová také požadovala, aby byly důkazy předány před závěrečným potvrzením hlasování, které má být vydáno 28. listopadu. (Zero hedge)

Českému letectvu poprvé nevelí elitní stíhací piloti. Armáda oba dosavadní odstavila
Vzdušné síly armády mají od listopadu čerstvé velení, ve funkci velitele a jeho zástupce jsou dva noví důstojníci. Ale nikdo z nich není stíhací pilot. Z rešerše Aktuálně.cz plyne, že je to poprvé, co tato situace na velitelství vzdušných sil nastala. Od roku 1993 byl vždy alespoň jeden z nich stíhač. Ti platí za elitu této části armády. Změna přišla v době, kdy Česko usiluje o letouny F-35. (Aktuálně)

PS. Pokud bude F-35 fungovat jako sebevražedný dron v první linii proti Rusku, tak je to správně.

Zavede Rusko geniální vynález ekonomů Stalina?
Po spuštění dvouokruhového systému bude definitivně ukončen liberální monetarismus, který v Rusku panoval 30 let. (První zprávy)

Elizabeth Holmesová byla odsouzena na 11 let do vězení za podvod v kauze "Theranos"
Elizabeth Holmesová, bývalá šéfka společnosti Theranos, jež byla založena jako startup na stanovování diagnóz testováním krve, byla v pátek odsouzena na více než 11 let vězení za svoji roli při defraudaci stovek milionů dolarů investorů. (NPR)

Zaměstnanecký masakr v Twitteru znovu ukázal nesmyslnost korporátních financí
Známý miliardář Elon Musk nedávno dokončil koupi kontroverzní společnosti Twitter. Politická show, která běžela během nákupních tanečků a která ještě zintenzivněla po dokončení akvizice, docela hezky ukazuje, jak nemocný je svět těchto nadnárodních společností. (Bornova.pub)