Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Jak dopadl mítink o národní bezpečnosti USA
"A tak jsem se zeptal Johna Boltona, proč lhal o zbraních hromadného ničení v Iráku, kryl válečné zločiny v Afghánistánu a slavil, když byl zatčen Julian Assange. Okamžitě jsem byl zadržen a vyveden ze sálu."

Novinář Tayler Hansen byl zadržen ochrankou a vyveden z konference. Když byl odváděn, sklidil Bolton potlesk davu, když poznamenal, že "to je další příklad prvního dodatku v praxi", čímž měl na mysli záruku svobody projevu stanovenou americkou ústavou. (@TaylerUSA)

Jak přišel Sun Tzu do hospody v Chersonu
V současné době se Cherson nachází na "špatné" straně Dněpru. Z pravého břehu byli evakuováni všichni obyvatelé Chersonské oblasti (celkem 115 000 lidí), kteří chtěli být přesunuti do bezpečnějších zeměpisných šířek. Generál "Armagedon" věděl, že je to nevyhnutelné, a to z několika důvodů: Žádná mobilizace poté, co původní plány na speciální vojenskou operaci šly do kytek; zničení strategických mostů přes Dněpr s metodickým tříměsíčním ukrajinským ostřelováním mostů, přívozů, pontonů a přístavišť; žádné druhé předmostí severně od Chersonu nebo západně (směrem na Oděsu nebo Mikolajv) pro vedení ofenzívy. A pak, což je nejdůležitější: masivní výzbroj v kombinaci s faktickým řízením války ze strany NATO vedla k obrovské převaze Západu v oblasti průzkumu, komunikací, velení a řízení. Nakonec může být ústup z Chersonu relativně malou taktickou ztrátou. Z politického hlediska to však byla naprostá katastrofa, zničující ostuda. (Pepe Escobar, Réseau international)

PS. To odpovídá analýzám nezávislých komentátorů z Ruska. Ti navíc připomenuli, že USA asi dalo Zelenskému příkaz, že nesmí ostřelovat ústupové kolony. Ale Cherson je podle referenda ruské území a to říká vše.

ČEZ hlásí rekordní zisky i zdražení pro spotřebitele
Polostátní energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Tento krok oznámila v ten samý den, kdy přiznala rekordní zisky. Čistý zisk firmy za tři čtvrtletí letošního roku stoupl na 52,3 miliardy korun z 6,7 miliardy korun ve stejném období před rokem. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun. I tak se ale mohou odběratelé těšit na zdražení minimálně o tři sta korun. (Haló noviny)

COP 27: Hejno lobbistů za fosilní paliva na jednáních o klimatu
Z analýzy předběžného seznamu účastníků ostře sledované konference OSN vyplývá, že na jednání je přihlášeno 636 lobbistů za fosilní paliva, což je o 25 procent více než na loňské konferenci COP 26 v Glasgow. Podle organizací 'Corporate Accountability, Corporate Europe Observatory a Global Witness, které analýzu provedly, je na konferenci COP 27 registrováno více lobbistů za fosilní paliva než jakákoli jiná národní delegace s výjimkou Spojených arabských emirátů.

PS. Korporace celé EU připravily zmanipulovaný Green Deal, tak je jasné, že to musí kontrolovat na všech úrovních.

Jak probudit většinovou společnost
Opozicí míním i třetí opoziční proud, proud alternativních a vlasteneckých stran, který se z mého pohledu, po třetí úspěšné demonstraci politicky etabloval. Tři demonstrace, na které přijdou desetitisíce lidí je signál, který nelze přehlédnout. Je to jasný signál, že s vládní politikou není něco v pořádku. V mnoha ohledech. A zároveň, že se zde může politicky etablovat třetí síla, pomyslný jazýček na vahách v příštích volbách. Je k tomu sice ještě daleko. Ale je třeba uvažovat několik kroků dopředu. (Nová republika)

Výsledky hlasování o platech v NHS: členové hlasovali pro stávku u většiny zaměstnavatelů NHS ve Spojeném království
Hlasování probíhalo mezi 6. říjnem a 2. listopadem a bylo vyhlášeno v návaznosti na letošní oznámení o platech v rámci programu Agenda for Change. Zdravotní sestry si reálně pohoršily o 20 % ve srovnání s obdobím před deseti lety. Generální tajemnice a výkonná ředitelka RCN Pat Cullenová po hlasování uvedla: "Chci poděkovat všem, kteří se zúčastnili a podpořili toto hlasování. Můžete na to být pravdu hrdí. Výsledky jsou přesvědčivé a jasné. Vedeme kampaň za zvýšení platů o 5 % nad úroveň inflace, abychom překonali toto reálné snížení platů, podpořili ošetřovatelský personál v krizi životních nákladů a ocenili jeho dovednosti, které jsou pro veřejnost nezbytné." (Royal College of Nursing)

PS. Bude to první všeobecná stávka odborů zdravotních sester v historii Velké Británie za posledních 106 let. Stávka bude někdy v zimě.

Moskva stanovila podmínky pro jednání s EU
Změnu EU-narativu podle Zacharovové vyvolal vznikající rozkol mezi politiky a běžnými evropskými občany. Ti "začínají být unaveni permanentní konfrontační rétorikou a nekonečnými nepodloženými obviněními vůči Rusku," uvedla a dodala, že "roste tlak na ukončení ukrajinského konfliktu". Tyto obavy jsou rovněž podloženy ekonomickými problémy Evropy. "Zprávy o nových sankcích nebo pravidelné výzvy k 'potrestání' Ruska ekonomicky děsí samotné Evropany," poznamenala. "EU zřejmě potřebuje zlikvidovat svou ekonomiku, než budou výzvy k zahájení dialogu doprovázeny konkrétními kroky." EU tuto politiku provádí, aby se zavděčila USA. Podle Zacharovové je Moskva otevřena "diskusi o východiscích ze současné krize". Ale jakékoli mírové urovnání musí být pro Rusko do určité míry výhodné. "Je důležité, aby jakékoli návrhy zohledňovaly reálnou situaci na místě a měly pro naši zemi přidanou hodnotu," poznamenala.

Uhlíkoví miliardáři: Investiční emise nejbohatších lidí světa (PDF)
Nejbohatší lidé na světě vypouštějí obrovské a neudržitelné množství uhlíku a na rozdíl od běžných lidí 50 až 70 % jejich emisí pochází z jejich investic. Nová analýza investic 125 nejbohatších miliardářů světa ukazuje, že v průměru vypouštějí 3 miliony tun emisí ročně, což je více než milionkrát více, než je průměr 90 % lidstva. Studie také zjistila, že investice miliardářů do znečišťujících průmyslových odvětví, jako jsou fosilní paliva a cement, jsou dvakrát vyšší než investice miliardářů do průmyslových odvětví určených průměrem Standard & Poor 500. Miliardáři drží rozsáhlé podíly v mnoha největších a nejmocnějších světových korporací, což jim umožňuje určit jednání korporací. Vlády musí hnát k miliardáře k zodpovědnosti a legislativně je donutit, aby snižovali emise uhlíku. Vlády musí prosazovali přísnější požadavky na monitoring a povinně zdanily zisky a investice do znečišťujících odvětví. (Oxfam)

PS. Pár miliardářů vytváří investicemi emise, které se rovnají uhlíkové stopě celých zemí, jako je Francie, Egypt nebo Argentina. Oxfam na eko-cirkusu v Egyptě jako jediný promluvil o odpovědnosti bohatých lidí za celkové emise se při tvorbě klimatické politiky.

Meta zruší přes 11 000 pracovních míst a Zuckerberg říká: "Musíme to dělat lépe"
Generální ředitel Mark Zuckerberg ve středu (09.11.) uvedl, že společnost zruší více než 11 000 pracovních míst v prvním velkém kole propouštění v historii giganta sociálních médií. Snížení počtu zaměstnanců, které se rovná přibližně 13 % pracovní síly, bylo zveřejněno ve středu v prohlášení. Společnost také prodlouží zmrazení náboru zaměstnanců do prvního čtvrtletí. (Bloomberg)

PS. Elon Musk vyhodil lidi z Twitteru, protože je na další manipulaci už nepotřebuje. Facebook by je potřeboval jako sůl, ale nemůže je platit. To to je konec západní neoliberální civilizace Made in USA.

Maďarsko reaguje na plán EU-pomoci Kyjevu
Maďarsko odmítlo úvěrový program EU, který má v příštím roce poskytnout Ukrajině stabilní finanční pomoc ve výši 18 miliard eur. Ministr financí Mihaly Varga v úterý podle médií prohlásil, že Budapešť má se společnými půjčkami EU "špatné zkušenosti" a stále nedostala dostatečnou pomoc v souvislosti s pandemií Covid-19. Podle agentury Bloomberg Varga svým kolegům na setkání v Bruselu řekl, že Budapešť nepodpoří myšlenku využít rozpočet EU k tomu, aby Kyjevu nabídla zvýhodněné půjčky. Toto opatření musí schválit všech 27 členských států bloku. (RT News)

PS. Fialová pětikolka by měla Maďarsku maximálně vděčná a za ušetřené peníze na nesmyslnou válku může u Orbána nakoupit ruský plyn na českou zimu. Bude 5x lacinější než ten německý z Ruska, takže za ty ušetřené prachy dostaneme 5x tolik kubíků.