Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

MZd má na rok 2023 miliardu na covidové vakcíny a 160 mil. na Chytrou karanténu
Ministerstvo zdravotnictví počítá v rozpočtu na příští rok s miliardou korun na vakcíny proti covidu-19. Na provoz Chytré karantény resort vyhradil 160 milionů, naopak šetřit budou krajské hygienické stanice, kde skončí 134 pracovních míst. Opoziční poslanci sněmovního výboru pro zdravotnictví propouštění kritizovali, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejde o odborné pracovníky, ale například řidiče, právníky nebo personalisty. (Globe24.cz)

Třetinu radních ČT a ČRo má volit Senát, rozhodla sněmovna po dlouhé diskuzi
Část členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) možná bude volit Senát, a to třetinu. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny přinese vládní novela, kterou v úterním úvodním kole podpořila Sněmovna navzdory odporu opozičních hnutí ANO a SPD. Debata trvala zhruba 10,5 hodiny, ačkoli vládní tábor prosadil omezení řečnické doby. Opozice neprosadila zamítnutí předlohy už v prvním čtení ani její vrácení kabinetu k dopracování. Nyní ji posoudí volební výbor, který má na starosti média. (Echo24)

Boje na Ukrajině, přehled z 1. listopadu 2022

Klíčový je postup na Avdějevku, kde Rusové dělostřelecky prolomili třetí linii obrany u Opytného budovanou pod komandem NATO. Další průlom je v oblasti Jegorovky, kde se připravuje obklíčení strategicky důležitého města Ugledaru. Rusové postupují v celé linii fronty kromě Chersonu, kde se připravuje rozhodující bitva obou stran.

Největší montážní závod na iPhone na světě v karanténě
V čínské čtvrti Čeng-čou byla zavedena přísná uzávěra kvůli výskytu viru Covid-19. Čínské úřady nařídily, aby byla klíčová průmyslová oblast ve městě Čeng-čou umístěna do karantény. Toto rozhodnutí je pro společnost Apple nepříjemné, protože se dotkne montážního závodu na výrobu iPhonů, který je klíčový pro uvedení nové řady 14 na trh. Podle prohlášení místní vlády byla letištní ekonomická zóna Zhengzhou (ZAEZ) ve středu nejméně na týden umístěna do "statické uzávěry". To znamená, že v této oblasti byly pozastaveny všechny nedůležité obchodní činnosti a cestování. (RT News)

PS. Jaká náhoda! Američané embargovali čipy do Číny a ti zastavili výrobu iPhonů.

Evropa se chystá přepsat pravidla pro internet
Příští týden vstoupí v platnost zákon, který navždy změní internet - a značně ztíží možnost stát se technologickým gigantem. 1. listopadu vstoupí v platnost zákon Evropské unie o digitálních trzích (Digital Markets Act), který odstartuje proces, jenž má donutit společnosti Amazon, Google a Meta, aby v roce 2023 učinily své platformy otevřenějšími a interoperabilnějšími. To by mohlo přinést zásadní změny v tom, co mohou lidé dělat se svými zařízeními a aplikacemi, a nově připomenout, že Evropa reguluje technologické společnosti mnohem aktivněji než USA."Očekáváme, že důsledky budou značné," říká Gerard de Graaf, zkušený úředník EU, který pomáhal schválit DMA na začátku letošního roku. Minulý měsíc se stal ředitelem nové kanceláře EU v San Francisku, která byla zřízena mimo jiné proto, aby vysvětlovala důsledky zákona velkým technologickým společnostem. De Graaf říká, že budou nuceny otevřít své uzavřené zahrady. (ars technica)

PS. Současná EU připravuje zákon o kontrole informací, který bude mít stejný dopad jako burzy s plynem a elektřinou.

Obyvatelé v rámci regionů jsou rozpoznáváni na dálku
Ministerstvo informačních technologií v Moskvě plánuje dokončit jednotné centrum pro ukládání dat se zařízením pro systém rozpoznávání obličejů v hlavním městě, aby se centralizoval sběr videopřenosů ve všech regionech země. Odborníci připouštějí, že z technického hlediska je to logické, protože žádný region si v současné době nemůže dovolit plnohodnotný výpočetní výkon, který by takový objem dat zpracoval. Centralizovaná analýza obrazových informací nabývá na významu s ohledem na rostoucí teroristickou hrozbu a pátrání po osobách, které se vyhýbají mobilizaci, domnívají se účastníci trhu internetového vyhledávání. (kommersant.ru)

PS. Aby bylo jasno, co s námi udělá válka.

Moskva chce odpověď na údajnou SMS Liz Trussové poslané hned po sabotáži Nord Streamu
Upřímně řečeno, je mi jedno, kdo a jak se k těmto informacím dostal. Zajímá mě odpověď Londýna na následující otázku: Poslala britská premiérka Liz Trussová bezprostředně po bombardování plynovodu Nord Stream americkému ministru zahraničí Anthonymu Blinkenovi zprávu, že "Je to hotové", nebo "Je to vyřízeno"? Na oficiální odpověď na tuto otázku čekají miliony lidí na celém světě, kteří mají právo vědět, co se stalo s globální energetickou bezpečností a jakou roli v tomto útoku sehráli Anglosasové. (Marie Zacharovová, Telegram)

Rusko nabízí alternativu ke snahám Západu o "politizaci" sportu
Podle ruského premiéra Michaila Mišustina pomohou užší sportovní vazby mezi členy Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) budovat vztahy a bojovat proti snahám Západu "zničit" olympijské principy. V úterním projevu na videokonferenci ŠOS Mišustin uvedl, že "nejsilnější tlak ze strany kolektivního Západu" byl v posledních měsících vyvíjen na ruský sport kvůli konfliktu na Ukrajině. Minulý měsíc na summitu ŠOS v uzbeckém Samarkandu ruský prezident Vladimir Putin navrhl, že by organizace mohla založit formální sdružení sportovních federací. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Černyšenko nedávno poznamenal, že počet obyvatel zemí ŠOS se počítá na miliardy, což představuje obrovský potenciál pro sportovní spolupráci. (RT News)

PS. Po sportu se založí nové OSN a tím bude vymalováno. Západ zůstane izolován, politicky i ekonomicky.

Pentagon střílel na děti v USA Himarsem pamlsky o Halloweenu, v Doněcku jim rozstřílel školu
Dělostřelecká jednotka v americkém státě Oklahoma nasadila Himarsy během Halloweenu ve Fort Sill, aby vystřelily sladkosti na děti.

V Doněcku stejné Himarsy naváděné USA likvidují školy. Jenže to jsou děti, které mluví rusky.

Nabíjení elektromobilů v Itálii je dražší než tankování benzinem
Nabíjení elektromobilu v Itálii bude kvůli vyšším nákladům na elektřinu o 161 % dražší než před rokem, uvedl minulý týden spotřebitelský portál Facile.it. "Kvůli rostoucím cenám energie je v některých případech tankování elektromobilu dražší než u klasického vozu. A v případě dobíjení nikoliv doma, ale na veřejné rychlodobíjecí stanici, by byly ceny ještě vyšší," uvedla zpráva. Odborníci spočítali, že dřívější náklady na dobíjení elektromobilu v zemi byly o 50-70 % nižší než na tankování benzinových nebo naftových modelů. Nyní může plná baterie "zeleného vozu" stát více než plná nádrž benzinu. (RT News)

PS. Dopadlo to jak s očkováním proti kovidu. Ale ideologicky pomatení to už ani nevidí.