Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Nová americká jaderná energetika má problém s Ruskem
Americké firmy vyvíjející novou generaci malých jaderných elektráren, které mají pomoci snížit emise oxidu uhličitého, mají velký problém: palivo, které potřebují, prodává pouze jedna společnost, a to ruská. Skutečnost, že Rusko má monopol na HALEU, Washington znepokojuje již dlouho, ale válka na Ukrajině změnila pravidla hry, protože vláda ani společnosti vyvíjející nové pokročilé reaktory se nechtějí spoléhat na Moskvu. Uran HALEU je obohacen až na 20 %, zatímco uran, který pohání většinu jaderných elektráren, je obohacen přibližně na 5 %. V současné době však HALEU komerčně prodává pouze společnost TENEX, která je součástí ruské státní společnosti pro jadernou energii Rosatom. (Reuters)

Atomové "pravé poledne" v Evropě
V pondělí 17. října zahájila Severoatlantická aliance operaci Steadfast Noon, každoroční cvičení své schopnosti vést jaderný konflikt. Vzhledem k tomu, že jaderný deštník NATO se rozprostírá výhradně nad Evropou, je nesporným faktem, že Steadfast Noon není nic jiného než cvičení NATO k vedení jaderné války proti Rusku. Jaderná válka proti Rusku. Čtenář by si to měl nechat na chvíli projít hlavou. Nyní je čas, aby Biden objasnil jadernou doktrínu USA. On však mlčí. (Consortium news)

Sto nizozemských škol bylo donuceno servírovat hmyz
Byl zahájen projekt manipulace s veřejným míněním a mnoho lidí se na něm podílí. Ve videu na Twitteru koluje sestřih, v němž se ve 100 školách podává hmyz a mouční červi (ZDE). Film ukázal, jak se děti seznamují s "novým normálem" velkého resetu. Není známo, zda jejich rodiče s těmito pochybnými výživovými experimenty souhlasili. Jde o osvědčenou metodu, jak zavést změnu chování prostřednictvím nezletilých dětí. Nizozemský zpravodajský web rtvoost informoval, že děti byly v jídelnách stovky základních škol v Overijsselu nabádány k pojídání moučných červů. (Freewest media)

Pomoc Ukrajině ohrožena ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány
Vůdce menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy (R-Calif.) v úterý (18.10.) veřejně potvrdil to, čeho se mnozí ve Washingtonu i v Evropě obávají: Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány by mohla skončit s financováním Ukrajiny, aby se bránila ruské invazi. V květnu hlasovalo 57 republikánů ve Sněmovně reprezentantů proti balíčku pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů. Tento počet se může výrazně zvýšit, zejména pokud se do Kongresu dostane více skeptických republikánských kandidátů. (Axios)

PS. Republikáni jsou vlastenci a kradou raději doma. To je mnohem jistější než prohraná válka na Ukrajině.

Zveřejněny ztráty ozbrojených sil Ukrajiny v Chersonském směru
Stremousov odhalil ztráty ozbrojených sil Ukrajiny na chersonském směru. Ztráty byly na technice asi 320 tanků, asi 250 bojových vozidel pěchoty, 542 obrněných bojových vozidel, 335 pickupů s kulomety, 36 letadel a sedm vrtulníků. Celkové ztráty techniky činily více než 1590 jednotek. Stremousov řekl, že "podle hlášení ukrajinského ministerstva obrany ... ozbrojené síly Ukrajiny ztratily asi 9,8 tisíce vojáků a žoldnéřů, kteří zahynuli. A to jen ve směru na Cherson." (Aviapro)

PS. Ukrajina dostala příkaz, že do listopadových voleb v USA, které pro Demokraty a Bidena vypadají bledě, má dobýt Cherson. A je jedno, co to bude stát a co přitom zničí, např. Kachovskou přehradu nebo JE Záporoží. Hlavní útok v tomto směru se čeká příští týden.

Co je nového v energetické válce o Ukrajinu
Severoamerický vojenský zdroj má jiné hodnocení. "Ztráty energie v těchto městech byly cílené, aby postavily ty, kteří nemají peníze nebo prostředky k přežití, proti těm, kteří je mají. Cílem ruského generálního štábu podle mého odhadu není zlomit vůli ukrajinského obyvatelstva bojovat nebo proud peněz a zbraní jejich západních podporovatelů. Ve skutečnosti jde o pravý opak. Rusové dokonce umožňují, aby se mezi Lvovem a Polskem dál pohybovaly elektrické vlaky, které vozí západní reportéry, rotující štáby NATO a vojenské zásoby. Je to proto, aby se nové americké dodávky zbraní soustředily tam, kde se na východě dá útočit hospodárněji; aby Zelenského muži nemohli komunikovat se svými jednotkami a s civilisty za Dněprem, v Charkově a Oděse; a aby ti, kdo chtějí odejít, mohli zamířit do Polska a Německa. Ruský generál, který kdysi porazil Napoleona, to nazval strategií 'zlatého mostu'." (John Helmer via Naked capitalism)

PS. Zkrátka, západní Ukrajina bude plná zbraní NATO, které si vítězní Rusové vezmou a proxy-válka bude pokračovat za hranicemi Ukrajiny ve východní Evropě. John Helmer je nejdéle sloužící západní novinář v Rusku.


Výsledky vyšetrovania výbuchu plynovodu Nord stream sú tak závažné, že samotná nemecká vláda ich nemôže poskytnúť poslancom Bundestagu z dôvodu národnej bezpečnosti, vyplýva z odpovedi Scholzovej vlády poslankyni Wagenknechtovej

Je zrejmé, že tí, ktorí vykonali útoky a tí, ktorí si ich objednali, sú takí mocní, že zastrašujú berlínsku vládu, ktorá sa rozhodla udržať výsledky svojho vyšetrovania v tajnosti. (Infovojna.sk)

Slovenský parlament prijal uznesenie o slobode vierovyznania, svedomia a presvedčenia, ako základných neodňateľných ľudských práv a slobôd. Poslanci z liberálnej SaS na čele so Sulíkom, Kolíkovou, Cigánikovou a spol. sa šokujúco hlasovania zdržali. Exminister školstva Gröhling hlasoval dokonca proti tomuto návrhu ako jediný člen NR SR
Parlament sa uznesením dôrazne ohradil voči tendenciám, ktoré spochybňujú dôležitosť slobody vierovyznania alebo presvedčenia ako univerzálnych, základných a neodňateľných ľudských práv a slobôd. Vyzval ním tiež na rešpektovanie slobody vierovyznania alebo presvedčenia v ich plnej šírke a odsúdil akékoľvek násilie, ktoré je motivované nenávisťou na základe viery alebo presvedčenia iného. (Infovojna.sk)

USA budou možná nuceny odpovídat na otázky ohledně biolaboratoří na Ukrajině, tentokrát v RB OSN
Problematika amerických biolaboratoří na Ukrajině se opět dočkala široké mezinárodní publicity. Dne 18. října vyzvaly Bělorusko, Venezuela, Zimbabwe, Čína, Kuba, Nikaragua, Sýrie a Rusko k uplatnění článku VI Úmluvy o zákazu biologických zbraní (BWC) kvůli vojenským a biologickým aktivitám USA na Ukrajině. Článek VI Úmluvy o zákazu biologických zbraní umožňuje smluvním státům podat stížnost Radě bezpečnosti OSN, pokud mají podezření, že jiný stát porušuje smluvní závazky. V případě takového vývoje by Spojené státy jako smluvní stát úmluvy byly povinny spolupracovat při jakémkoli vyšetřování, které by mohlo být zahájeno Radou bezpečnosti OSN. (Sputnik)

PS. Bio-laboratoře USA na Ukrajině se budou vyšetřovat stejně usilovně jako sestřelení letu MH17 a sabotáž Nord Streamu.

Česko 2022: Nevěříme politikům, bojíme se změn klimatu a o czexit by vypukl lítý boj
Aktuálně.cz ve spolupráci s Českou spořitelnou a dalšími partnery připravilo projekt Česko společně, jenž má postupně v několika svých částech pomoci lépe porozumět tomu, co se za krize odehrává ve zdejší společnosti. (aktualne.cz)