Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Kyjev vypsal vysokou odměnu na předního ruského vojenského blogera
Ukrajinská vojenská rozvědka (GUR) v neděli vyhlásila odměnu 100 000 dolarů za dopadení známého ruského vojenského blogera Igora Strelkova, který v roce 2014 krátce působil jako ministr obrany Doněcké lidové republiky (DLR). Jednapadesátiletý Strelkov, vlastním jménem Igor Girkin, bojoval v 90. letech jako dobrovolník v konfliktech v Podněstří a Bosně a později v Čečensku, když sloužil ve Federální bezpečnostní službě (FSB), nejvyšší ruské domácí špionážní agentuře. V roce 2013 z FSB odešel a o rok později vedl oddíl dobrovolných bojovníků na podporu DLR. V Donbasu se rychle stal jedním z nejvýznamnějších velitelů a krátce poté, co region v roce 2014 vyhlásil nezávislost na Ukrajině, působil tři měsíce jako ministr obrany DLR. Později se Strelkov vrátil do Ruska a stal se plodným vojenským blogerem a komentátorem. Ukrajina ho v roce 2020 zařadila na seznam osob určených k zabití. (RT News)

Bagheri: Írán nebude tolerovat přítomnost 3 000 teroristů u svých hranic
Náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil generálmajor Mohammad Bagheri prohlásil, že "Írán nebude tolerovat přítomnost 3 000 ozbrojených teroristů za hranicemi země", a zdůraznil, že jeho země se jim postaví. Bagheri v prohlášení k situaci ozbrojených skupin na severozápadě země uvedl: "Jedná se o starou záležitost. Od počátku revoluce tyto skupiny koexistovaly s podporou USA a dalších nepřátel v severní oblasti Iráku, ale v posledních letech se jejich velitelství změnilo v organizovanou skupinu, jejímž úkolem jsou sabotážní mise proti naší národní bezpečnosti." (al Manar)

PS. Situace v íránském Kurdistánu je modelem pro eskalaci války na Ukrajině v sousedním Polsku, Slovensku a Česku. Po prohrané válce na Ukrajině se východní Evropa stane předmostím pro žoldáky a banderovce.

Čína začala dodávat do Ruska 20krát více vadné elektroniky
Téměř polovina mikročipů dodaných z Číny do Ruska je vadná. Jestliže do února letošního roku činil podíl vadných mikročipů dodávaných z Číny do Ruska asi 2 %, dnes je počet vadných elektronických součástek dodávaných Čínou asi 40 %. Nárůst zmetků je ve velké míře pociťován ve výrobě, protože to vede ke zvyšování nákladů. V Číně se k tomuto tématu nevyjadřují. Podle publikace Kommersant je jednou z příčin dvacetinásobného nárůstu vadných mikročipů spolupráce s neoficiálními dodavateli, kteří de facto nenesou za výrobky žádnou odpovědnost. (Aviapro)

Evropský parlament: Pfizer celou dobu lhal

Švédsko vysvětluje odmítnutí společného vyšetřování Nord Stream
Agentura EU pro spolupráci v oblasti trestního soudnictví Eurojust nedávno přišla s návrhem na zřízení společného vyšetřovacího týmu (JIT), který by zahájil vyšetřování výbuchů na Nord Streamu, uvedla agentura Reuters. Švédsko prý tuto iniciativu zablokovalo. Mats Ljungqvist, švédský státní zástupce zapojený do národního vyšetřování incidentu, v pátek agentuře řekl, že tento vývoj by jeho zemi uložil nežádoucí povinnosti. "Je to proto, že v našem vyšetřování jsou informace, které podléhají utajení a přímo souvisejí s národní bezpečností," uvedl Ljungqvist a dodal, že jeho země již v této věci stejně spolupracuje s Německem a Dánskem. Podle státního zástupce by zřízení JIT znamenalo podepsání právně závazné dohody o sdílení informací. (RT News)

PS. Takže oni ví, kdo to udělal a odmítají to říci nahlas?

Dezinformační weby mají namále
Chystaný zákon proti dezinformacím nabírá konkrétní kontury. Jeho aktuální verze podle ministerstva vnitra počítá s vypínáním takových webů, jejichž obsah je ohrožením národní bezpečnosti státu. Typicky jde o stránky šířící proruskou propagandu. Za neuposlechnutí by hrozila až statisícová pokuta. (Novinky.cz)

PayPal, náš pokrytecký vychovatel
Jedna z největších online platebních služeb světa, PayPal, se postarala o pořádný rozruch v internetovém světě, když zveřejnila nové znění svých všeobecných obchodních podmínek. Nově bude PayPal zakazovat prodej širokých kategorií zboží, které vesměs odpovídají standardním požadavkům „bijců nenávisti“ proti všem možným chráněným skupinám, a každé porušení těchto pravidel bude trestat automatickou pokutou ve výši 2500 dolarů, strženou z účtu obchodníka. (SOSP)

Probíhající šetření EPPO týkající se získávání vakcín COVID-19 v EU
Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) potvrdil, že v Evropské unii probíhá vyšetřování týkající se nákupu vakcín COVID-19. Toto výjimečné potvrzení přichází po mimořádně vysokém zájmu veřejnosti. V této fázi nebudou zveřejněny žádné další podrobnosti. (eppo.europa.eu)

PS. Na každé prase se už někde vaří voda.

Rusko varuje, že může odstoupit od dohody o dodávkách obilí v Černém moři
Moskva může odstoupit od dohody o ukrajinském obilí, kterou zprostředkovala OSN, pokud nebudou naplněna její ustanovení o usnadnění vývozu ruských potravin a hnojiv, uvedl velvyslanec země při OSN v Ženevě. "Pokud uvidíme, že se na ruské straně dohody - vývozu ruského obilí a hnojiv - nic neděje, pak promiňte, budeme se na to muset podívat jinak," řekl ve čtvrtek (15.10.) agentuře Reuters Gennadij Gatilov. Podle vyslance "existuje možnost", že Moskva dohodu nepodpoří. "Nejsme proti dodávkám obilí, ale tato dohoda by měla být rovná, měla by být spravedlivá a férově prováděná všemi stranami," upřesnil. (RT News)

Země EU se stahují ze společného vyšetřování výbuchů na Nord Streamu
Stockholm, Kodaň a Berlín odmítly provést společné vyšetřování údajné sabotáže plynovodu Nord Stream. To sdělil v pátek (14.10.) zpravodajský portál Tagesschau, který patří mediální společnosti ARD. Podle zprávy chtěly tyto tři země "ve skutečnosti společně vyšetřit zničení plynovodů a zjistit, kdo je za ně zodpovědný. To se však nyní nepodařilo". Podle německých vládních zdrojů citovaných ve zprávě byl společný vyšetřovací tým tří zemí rozpuštěn. Jako první odešlo Švédsko kvůli obavám o ochranu soukromí a po něm následovalo Dánsko. Nyní bude každá země vést své vyšetřování odděleně od ostatních. (RT News)

PS. Tím ty zbabělé státy vlastně přiznaly, kdo to vyhodil do vzduchu.