Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Propagandistické heslo „Vojna je mier“ z Orwellovho románu “1984” preniesla do našej reality a oficiálne do praxe uviedla Polícia Slovenskej republiky, ktorá volania po mieri označila za nástroj ruskej propagandy
"Falošné volania po mieri sú skrytým a významným nástrojom ruskej propagandy v Slovenskej republike. Jej cieľom je neodhaľovať podporu Rusku v prvom momente, ale prostredníctvom pozitívne citovo zafarbeného slova naznačovať túžbu po ukončení vojny, za čím sa neskrýva nič iné, ako skrytá podpora Ruskej federácie. Ide o mimoriadne nebezpečnú komunikačnú stratégiu, ktorá je hlboko zakorenená v časti slovenskej populácie vďaka vplyvným záujmovým skupinám a jednotlivcom. Tí pri masovom šírení takejto propagandy sledujú buď ciele Ruskej federácie na Slovensku alebo vlastné ciele, keďže vedia, že takýmto spôsobom dokážu osloviť časť populácie," píše doslovne Polícia SR na sociálnej sieti. (Infovojna.sk)

CVIČENÍ KYBERNETICKÝCH SIL A INFORMAČNÍCH OPERACÍ POWERFUL WORD 2022
Datum: 7.10.2022 — 14.10.2022
Místo konání: Vojenský výcvikový prostor Libavá
Ve dnech 7. až 14. října 2022 se uskuteční ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá cvičení POWERFUL WORD 2022. Kromě specialistů Skupiny kybernetických sil a informačních operací Olomouc se zapojí příslušníci armád Německa, Slovenska a Maďarska. Zúčastní se téměř 200 vojáků. (Army.cz)

Odhalení: Než Ukrajina vyhodila do povětří Kerčský most, plánovali to britští špioni
Server Grayzone získal prezentaci z dubna 2022, která byla vypracována pro vysoké důstojníky britské rozvědky a v níž byl popsán promyšlený plán na vyhození Kerčského mostu na Krymu do povětří za účasti speciálně vycvičených ukrajinských vojáků. Téměř půl roku poté, co byl plán rozeslán, byl Kerčský most 8. října napaden při sebevražedném bombovém útoku, na který zřejmě dohlížela ukrajinská tajná služba SBU.. Podrobné návrhy na poskytnutí "odvážné" podpory Kyjevu při "námořních přepadových operacích" byly vypracovány na žádost Chrise Donnellyho, vysoce postaveného pracovníka britské armádní rozvědky a veterána a vysoce postaveného poradce NATO. Hlavní součástí rozsáhlého plánu bylo "zničení mostu přes Kerčský průliv". (Grayzone)

Ruské MZV si předvolalo německého, dánského a švédského vyslance kvůli projektu Nord Stream
"V minulých dnech byli na ruské ministerstvo zahraničí předvoláni vedoucí německé, dánské a švédské diplomatické mise v Moskvě. Rusko vyjádřilo své rozpaky nad tím, že nedostalo oficiální odpověď na žádost, kterou těmto zemím zaslal ruský premiér Michail Mišustin ještě 5. října, ohledně účasti kompetentních orgánů této země a Gazpromu v šetření, které společně provádějí Berlín, Kodaň a Stockholm v souvislosti se sabotážemi na plynovodech Nord Stream 1 a 2 ve dnech 26. a 27. září 2022," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Mezitím se objevily zprávy o zapojení třetích zemí, včetně USA, do vyšetřování, dodali ruští diplomaté. (TASS)

PS. Když pachatelé vyšetřují vlastní terorismus, je to jistě objektivní postup.

Rusko popsalo škody způsobené raketovými údery na Ukrajinu
Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin sdílel mapu, která ukazuje rozsah ruských raketových úderů na ukrajinské vojenské cíle a infrastrukturu na začátku tohoto týdne. V rámci "odpovědi Moskvy na teroristické činy kyjevského režimu" bylo zasaženo 70 objektů ukrajinské energetické infrastruktury. Ukrajina přišla o 50 % své výrobní kapacity, napsal Volodin ve čtvrtek (13.10.) na Telegramu. (RT News)

Další lež: „Očkuji se, abych chránil ostatní.“
Právník a specialista na zdravotnictví Ondřej Dostál upozorňuje na slova nizozemského konzervativního europoslance Roba Roose, podle kterého ředitel společnosti Pfizer na půdě Evropského parlamentu uznal, že vakcína proti covidu-19 nikdy nebyla testována na prevenci přenosu nemoci. Očkování všech obyvatel a s tím související covid pasy tak byly podle Dostála od počátku jeden velký omyl. (Parlamentní listy)

To by udělala inteligentní vláda. Takže ne Fialova. Profesor Keller krutě
Je jediný inteligentní způsob, jakým může jakákoliv vláda reagovat na vývoj, který nemá pod kontrolou, kterému nerozumí a jehož důsledky si neumí ani představit. Tímto způsobem je demise. U vlády, která má tu čest, že ji vede Petr Fiala, ovšem inteligentní způsob reakce nepředpokládám. (Parlamentní listy)

Nekončívá to dobře, někdy krvavě. Jan Schneider k ,,bonzování a cenzuře”
Ministerstvo vnitra připravilo legislativní návrh, který by v budoucnu umožnil legálně blokovat, vypínat a omezovat údajné dezinformační a propagandu šířící weby. Je to prý důležité, protože je to právě propaganda, kterou se prý Putin snaží rozvrátit Západ. Jde o správný či důležitý nástroj, nebo existují pádné argumenty, proč to odmítnout? (Nová republika)

Generální ředitel společnosti Gazprom dává chmurné předpovědi pro EU
Během vrcholící zimy by mohla zamrznout celá evropská města, varoval ve středu (12.10.) na Ruském energetickém týdnu generální ředitel ruské energetické společnosti Gazprom Alexej Miller. Podle jeho odhadů může Evropě chybět asi 800 milionů metrů krychlových plynu denně, což představuje třetinu celkové spotřeby EU. V nejhorším případě, který Miller stanovil, budou zásobníky plynu v regionu do března naplněny pouze z 5 %. "Nikdo nemůže zaručit, že Evropa přežije zimu se současným množstvím zásob plynu," řekl a dodal, že i když se bloku podaří přečkat letošní topnou sezónu, je otázkou, "jak to bude se zásobami na příští zimu". (RT News)

Ukrajinská raketa PVO zasáhla jeden z hlavních symbolů Kyjeva
Při odrážení útoku na Kyjev 10. října zasáhla ukrajinská protiletadlová řízená střela protiletadlového raketového systému Buk jeden z klíčových symbolů Kyjeva - skleněnou vícepodlažní budovu společnosti Samsung. Zpočátku se snažili z porážky budovy obvinit Rusko, nicméně žádné konkrétní stopy po zásahu raketou vzduch-země nebo země-země nebyly zjištěny. Nicméně jak se ukázalo, viníkem byl zásah ukrajinskou protiletadlovou raketou. V budově byly nalezeny úderné prvky z rakety 9M38. (Aviapro)