Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Škody na Krymském mostě způsobené výbuchem kamionu
Most, který spojuje Krymský poloostrov s ruskou pevninou, byl poškozen výbuchem nákladního auta, uvedl v sobotu Národní protiteroristický výbor. Úřady uvedly, že výbuch, ke kterému došlo krátce po šesté hodině ráno místního času dne 8.10., způsobil částečné propadnutí vozovky na úseku pro vozidla. Vyvolal také požár nákladního vlaku na souběžném železničním úseku, při němž vzplálo sedm palivových nádrží. (RT News)

PS. Podle dalších zpráv nejméně dva oblouky mostu jak na silnici tak na železniční trati spadly do moře a most je neprůjezdný.

Systematické ničení evropského hospodářství
Evropská komise postupně vytváří nové, přísnější překážky pro úvěrové financování v Evropě. Poslední sólokapr znamená, že banky mohou půjčovat pouze podnikům, které fungují udržitelně. Vzhledem k tomu, že jen málokterá společnost může prokázat, že se řídí všemi úlety bruselské byrokracie, neexistuje, alespoň teoreticky, žádný kredit. (DWN)

Ukrajina tajně schválila rozpočet na rok 2023, očekává, že deficit pokryjí USA
Ukrajinská Rada na uzavřeném zasedání schválila návrh rozpočtu na rok 2023. Výdajový plán počítá se schodkem 30 miliard dolarů, který by měl podle Kyjeva z velké části pokrýt Washington. Bílý dům poslal Ukrajině od únorové invaze Ruska desítky miliard na pomoc. Jaroslav Železňak, první místopředseda parlamentního výboru pro finance, daně a celní politiku, uvedl, že zákonodárný sbor v pátek schválil rozpočet v prvním čtení. Před konečným schválením bude nutné výdajový balíček znovu předložit. Andrij Pyšnyj, nově jmenovaný šéf ukrajinské centrální banky, uvedl, že rozpočet obsahuje schodek ve výši 30 miliard dolarů. Pyšnyj naznačil, že mezinárodní partneři Kyjeva jsou ochotni tento deficit pokrýt. (Antiwar)

PS. Ta nevyhlášená válka Rusku nás přijde hodně draho.

Nový úřad Velkého Bratra
V Praze vznikne nový ústřední orgán. Od 1. dubna 2023 má dosavadní agendu ministerstva vnitra ohledně základních registrů a informačních systémů státu, včetně datových schránek, převzít Digitální a informační agentura (DIA). Vláda rovněž zavede Radu vlády pro informační společnost (další spolek dobře placených kamarádů z partajních škamen). Zřízením nových institucí plní údajně vláda své cíle z programového prohlášení, uvádí k tomu Úřad vlády. Správní úřad zaměstná 230 lidí (prozatím). Návrh novely zákona „o právu na digitální služby“ byl předložen poslanecké sněmovně ministerstvem pro místní rozvoj. To řídí předseda Pirátů Ivan Bartoš. (...) Proto dnešní aktivity ministra Bartoše lze sotva číst jinak, než jako snahu vytvořit jakési alternativní ministerstvo pravdy, kde budou schraňována jinde v té míře a komplexnosti stěží dostupná data. Je to dobrý základ pro každý pokus o totalitu, nebo aspoň značně omezenou svobodu ve společnosti. A to je přece to, oč především naše vláda usiluje. Nevidí to jen slepí. Mimochodem, víte, kdo je předsedou bezmála osmdesátihlavé Rady vlády pro informační společnost? Přece Ivan Bartoš! (Parlamentní listy)

Kadyrov byl povýšen do hodnosti generálplukovníka
Ruský prezident Vladimir Putin povýšil čečenského vůdce Ramzana Kadyrova do hodnosti generálplukovníka ruské Federální gardové služby. Letos je to již druhé Kadyrovovo povýšení - na jaře obdržel od ruského prezidenta hodnost generálporučíka. Šestačtyřicetiletý čečenský vůdce je také držitelem titulu Hrdina Ruské federace a mnoha dalších ocenění. Hlava Čečenské republiky Ramzan Kadyrov oznámil, že ho ruský prezident Vladimir Putin povýšil do hodnosti generálplukovníka. Úředník o tom napsal na svém kanálu Telegram. "Prezident Ruska mě povýšil do hodnosti generálplukovníka. Dekret byl vydán pod číslem 709. Vladimir Vladimirovič mě o tom osobně informoval a pogratuloval mi," řekl Ramzan Kadyrov. Dne 5. října slaví Kadyrov 46. narozeniny. (Gazeta.ru)

PS. Povýšení do třetí nejvyšší vojenské hodnosti v Rusku následovalo po Kadyrově kritice vedení operací u Krásného Limanu, viz krátké zprávy ZDE.

Ukrajinská fronta 07.10. 2022

Jana Turoňová: Lednový sjezd ČSSD
ČSSD má totiž daleko více, než jen své ideály a historii. Má také majetek, se kterým již započali své plány. Lannův palác je prodán a vypadá to, že se další nemovitost na Hybernské ulici přesouvá do akciové společnosti Cíl, kterou sice vlastní ČSSD, ale která před pár měsíci změnila členy předsednictva. Nově Jaroslav Špaček a Igor Bruzl. Jak bylo správně popsáno, z „mladých sociálních demokratů“ se stal systém, v jehož rámci se tito „mladí“ přisáli na nejrůznější funkce a poklonkovali svým kmotrům. Dnes už se z některých z nich kmotři stali a začali řídit sami sebe. Stále však platí, že pokud chtějí dělat takovouto politiku, nemají v sociální demokracii místo. (Vaše věc)

Mikroskopická analýza krve 1 006 symptomatických osob po injekcích anti-COVID mRNA od společnosti Pfizer/BioNtech nebo Moderna v tmavém poli
Lékaři v Itálii zkoumali krev pacientů, kteří byli očkováni vakcínou mRNA COVID-19, a našli v ní cizorodé látky ještě dlouho po očkování. Tři lékaři, všichni chirurgové - doktor Franco Giovannini, doktor Riccardo Benzi Cipelli a doktor Giampaolo Pisano - zkoumali čerstvě odebranou krev více než tisíce pacientů přímým pozorováním pod mikroskopem, aby zjistili, co se v krvi děje. Celkem 94 % pacientů má abnormální krevní obraz. (ijvtpr.com)

Reakce Ruska na cenový strop EU: Přeorientování vývozu ropy
Ruské ministerstvo zahraničí dnes odsoudilo krok týkající se vývozu ruské ropy do třetích zemí a Rusko bude reagovat přesměrováním svého vývozu do zemí, které respektují zásady volného trhu. "Budeme reagovat přesměrováním vývozu ropy do zemí, které jsou připraveny s námi spolupracovat za normálních podmínek," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Podle diplomatky "plán skupiny 7 na stanovení dobrovolného stropu pro ceny ropy opět dokazuje, že principy tržního hospodářství jsou Bruselu a Washingtonu cizí". (RT News)

Německý měřič bankrotů: reálná inflace je 56 %


PS. Pozor, stoupá to každý den...