Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Reakce Ruska na cenový strop EU: Přeorientování vývozu ropy
Ruské ministerstvo zahraničí dnes odsoudilo krok týkající se vývozu ruské ropy do třetích zemí a Rusko bude reagovat přesměrováním svého vývozu do zemí, které respektují zásady volného trhu. "Budeme reagovat přesměrováním vývozu ropy do zemí, které jsou připraveny s námi spolupracovat za normálních podmínek," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Podle diplomatky "plán skupiny 7 na stanovení dobrovolného stropu pro ceny ropy opět dokazuje, že principy tržního hospodářství jsou Bruselu a Washingtonu cizí". (RT News)

Německý měřič bankrotů: reálná inflace je 56 %


PS. Pozor, stoupá to každý den...

Společnost Enedis je oprávněna v určitou dobu odpojit zásobníky teplé vody prostřednictvím služby Linky
Elektroměr Linky, který je od svého nuceného uvedení na trh francouzským domácnostem kontroverzní, má v době energetické krize smysl, protože umožňuje dálkovou kontrolu spotřeby elektřiny uživatelů. S blížící se zimou je to aktuální téma: několik milionů Francouzů je postiženo novým vládním opatřením, které se týká správců veřejných distribučních sítí a dodavatelů elektřiny. Vyhláška zveřejněná v úředním věstníku 27. září umožní využívat regulovatelný kontakt spotřeby domácností v době mimo špičku v poledne, ale bude vyžadovat, aby o tom byli dotyční zákazníci informováni. V reakci na energetickou krizi, která postihla starý kontinent, a s cílem omezit riziko výpadků elektřiny v době polední odběrové špičky, bude tedy společnost Enedis moci od 15. října na část dne přerušit dodávky elektřiny do některých zásobníků teplé vody. Pět milionů domácností se obává budoucích potíží v případě "velké potřeby teplé vody uprostřed dne. Tato vyhláška se týká uživatelů vybavených měřičem Linky a se smlouvou na špičku/špičku, jejichž část mimo špičku připadá na střed dne, mezi 12. a 14. hodinou. To je podle vlády více než 5 milionů domácností," vysvětlila 3. října společnost UFC Que choisir. (Reseau international)

PS. V roce 2017 jsme psali článek Nové elektroměry mohou fízlovat domácnosti ve Francii. O 5 let později to tzv. "chytré elektroměry" masově dělají.

Statistiky kovidu podle kontinentů: čím více očkovaných, tím více mrtvých


Takže nejlépe je na tom Afrika.

Vrcholný ruský poslanec kritizuje ministerstvo obrany kvůli Ukrajině
Rusové by měli dostávat více informací o tom, co se skutečně děje na frontách vojenské operace Moskvy na Ukrajině, trvá na tom Andrej Kartapolov, předseda výboru pro obranu Státní dumy (dolní komory parlamentu). Ve středečním pořadu Soloviev Live generálplukovník uvedl, že ruské ministerstvo obrany by mělo přestat před občany tajit informace a ve svých zprávách by mělo být pravdivější. Předseda vyjádřil politování nad tím, že žádné z těchto informací nejsou podávány z oficiálních zdrojů a lidé se o těchto věcech dozvídají od guvernérů, telegramových kanálů a vojenských zpravodajů. "Zprávy ministerstva obrany prakticky nemění svůj obsah," poznamenal Kartapolov a upozornil, že Rusové "nejsou hloupí" a vidí, že jim není umožněno dozvědět se ani část skutečné pravdy. "To může vést ke ztrátě důvěryhodnosti," varoval náměstek. (RT News)

Saúdská Arábie a Rusko se rozhodly snížit těžbu ropy
Média informovala, že na setkání OPEC+ Saúdská Arábie, Rusko a další strany oznámí podstatné snížení těžby roby, aby se zvýšily její ceny. Má to "rozzlobit USA a pomoci Rusku". (Vzgljad.ru)

Bič na ruskou propagandu. Vnitro má plán na blokování webů ohrožujících Česko
Úřadům dá zákon možnost do několika hodin zablokovat přístup k internetovému obsahu způsobilému "ohrozit svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy země, nebo značnou měrou ohrozit vnitřní pořádek a bezpečnost České republiky", stojí v návrhu. (aktualne.cz)

PS. K tomu viz naši sérii článků o válečné společnosti. Jak je vidět, stihli jsme to napsat včas.

Ruské stíhačky Su-57 získaly unikátní ochranu před radary NATO
Unikátní technologie nízké radarové viditelnosti použitá při vývoji stíhaček Su-57 páté generace se ukázala jako zcela efektivní. Jak se ukázalo, za sedm měsíců SVO nebyly ruské stíhačky páté generace nikdy spatřeny radary a systémy protivzdušné obrany zemí NATO. Díky použití speciální technologie nízké radarové viditelnosti stíhačky Su-57 rozptylují záření radarů, což je činí prakticky neviditelnými. Původně to bylo prokázáno při probíhajících testech a nyní to prokázalo i úspěšné použití těchto letounů v reálných podmínkách proti vyspělým nepřátelským radarům a systémům protivzdušné obrany. (Aviapro)

PS. Dvě stíhačky SU-57 proletěly nepozorovaně celkem nad 7 vojenskými základnami USA v Sýrii a v severním Iráku s kompletní PVO. Turecko potvrdilo neviditelný přelet, protože stíhačky přeletěly nepozorovaně i turecké území.

Státní dluh USA poprvé v historii překročil 31 bilionů dolarů
Podle údajů ministerstva financí USA dosáhl v pondělí (03.10.) celkový nesplacený státní dluh USA 31 biliónů dolarů. Zahrnuje dluh ve výši 4,3 bilionu dolarů v držení veřejnosti a 6,8 bilionu dolarů v držení mezivládních institucí. Nová rekordní hodnota přichází poté, co úroveň dluhu v únoru 2022 poprvé vzrostla nad 30 bilionů dolarů a dosáhla 30,012 bilionu dolarů v důsledku prudkého růstu vládních výdajů v souvislosti s pandemií Covid-19. To znamená, že jeden bilion přibyl k dluhu za pouhých 8 měsíců. (Dept. of Treasury)

Ukrajinská ofenzíva v oblasti Krasnyj Liman ve dnech 1.-3. října


PS. Nástup 40 tis. armády Kyjeva v tomto směru byl hrubě podceněn, ruská obrana byla nedostatečná a špatně koordinovaná. Taktickým ústupem se Rusové zachránili před obklíčením v kotli u Limanu. Boj řídí NATO a bojují zde velké části cizinecké legie ze Západu.