Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Ministerstvo obrany RF: Spojenecká vojska opustila Krasnyj Liman a ustupují na výhodnější obranné linie
V sobotu (1.10.) ruské ministerstvo obrany zveřejnilo shrnutí událostí na frontách vojenské speciální operace. Hlavní pozornost je zaměřena na události u města Krasnyj Liman, kde boje probíhají již několik týdnů. Ministerstvo obrany Ruské federace potvrzuje informaci, že hrozilo obklíčení spojeneckých sil, v důsledku čehož byly jednotky z Krásného Limanu údajně staženy na výhodnější linie. (topwar.ru)

Rusko podle Patruševa nemá údaje o západní sabotáži na plynovodech
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že Severoatlantická aliance by na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců reagovala jednotně a rázně. Poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři podle Stoltenberga vyvolává hluboké obavy. (České noviny)

Americká vojenská letadla v září kroužila nad místem incidentu plynovodu Nord Stream
Flightradar24 ukázal neidentifikovaný letoun, který neměl ani ikonu vrtulníku, jak se vznáší nad místem. Nicméně 24bitový kód ICAO letadla uvedený v popisu umožňuje určit model, kterým je Sikorsky MH-60R Seahawk americké armády. Kód je ověřen prostřednictvím otevřených zdrojů, které shromažďují údaje o vojenských letadlech. Služba pro sledování letadel rovněž prokázala, že americký vrtulník přelétl do oblasti létání nad plynovody Nord Stream z polského Gdaňsku. Druhý den, téměř souběžně se svým americkým protějškem, létal v blízkosti ostrova Bornholm vrtulník NH9 nizozemského námořnictva, u něhož se předpokládá, že aktivitu Američanů pozoroval. Americké vrtulníky podnikly lety i nad dalšími plynovody Nord Stream 10. a 19. září a další zůstaly nad místem incidentu několik hodin v noci z 22. na 25. září. Údajně vrtulníky, které podnikly výlety v noci z 22. na 23. září a z 25. na 26. září, mají obzvláště matoucí stopy. (al Mayadeen)

Jak pejsek a kočička vařili ústavu
Hned na počátku (článek 6.2) se všem státním institucím i větším soukromým firmám ukládá povinnost mít ve vedoucích orgánech minimálně 50 % žen a uplatňovat genderový přístup při návrhu institucí a rozpočtů (6.4). Slovo “gender” (género) se vůbec v návrhu ústavy vyskytuje celkem 46x, překonává tedy slovo “svoboda” (libertad, 44x), a v článku 161 je zakotvena povinnost, aby na prvním místě každé stranické kandidátky v každých volbách byla vždy žena. (Kechlibar.net)

Extrémní střed – proti všem, ale s pochopením pro každého
Politika se neúprosně radikalizuje. Díky Conquestovu pravidlu se jakýkoli nominální ‚střed‘ a nezakotvená ‚pravice‘ posouvají ke stále radikálnější levicové a progresivní politice – a zbývající principiální pravice reaguje vymezováním do ‚alt-pravicovějšího‘ extrému. Společnost se štěpí na dva černobíle vymezené a nenávidějící se tábory. Ale existují kacíři kompromisu, nesouhlasící s a nenávidění oběma extrémy. Tito kacíři se vyznačují zejména dominantním pocitem, že se už ale úplně všichni zbláznili – ne jedna strana, ale obě. Mainstream i většinová Alternativa úplně stejně. (DFens)

Čína nabízí indickým podnikům obrovskou slevu, pokud své ruské transakce vypořádají v jüanech
Indické podniky dostaly od Číny obrovskou slevu na vypořádání svých transakcí v jüanech, což vedlo k velkým úsporám na jejich dovozu v kontextu zvýšených cen komodit, prozradila Sputniku řada oddělených zdrojů. Podle těchto zdrojů z čínské nabídky nejvíce profitovaly zejména indické ocelářské a cementářské společnosti. "Indické firmy podnikající v cementářském a ocelářském sektoru obdržely 15 % slevu na čínský jüan. Považovaly ji za lukrativní vzhledem ke znehodnocení rupie a své transakce s Ruskem vypořádávají v čínské měně," řekl Sputniku jeden z úředníků v Dillí. (Sputnik)

NATO testovalo podvodní "zařízení" v blízkosti Severního proudu
Zacharovová měla zřejmě na mysli cvičení Baltic Operations (BALTOPS) 22 v Baltském moři, které se konalo v červnu 2022 a podle tehdejšího prohlášení amerického námořnictva mělo demonstrovat "schopnosti vojenského bloku při lovu min". Zejména se snažilo experimentovat s bezpilotními podvodními prostředky (UUV) jejich nasazením u pobřeží ostrova Bornholm. Zacharovová vyzvala Washington, aby nabídl vysvětlení a přiznal se k pravdě. Uvedla, že USA tuto práci přenechaly bývalému polskému ministru zahraničí Radoslawu Sikorskému, který dříve "poděkoval" USA za zničení plynovodu. (RT News)

PS. Pokud máme takové teroristické "přátele", jak nám je inzeruje agent Sikorský, tak už nepotřebujeme žádné další nepřátele.

Putin jmenoval organizátora výbuchů na Nord Streamu
USA zorganizovaly výbuchy plynovodů Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři, které dodávají ruský zemní plyn do Německa, protože z toho "zjevně" mají prospěch, prohlásil v pátek prezident Vladimir Putin. Ten obvinil Washington, že se snaží vyvíjet nátlak na EU, aby zakázala ruské dodávky a "zcela se tak zmocnila evropského trhu". "Ale sankce už anglosasům nestačí," řekl, přičemž použil ruskou zkratku pro transatlantickou alianci USA a Velké Británie. "Přešli k sabotáži - je to neuvěřitelné, ale je to fakt - tím, že zorganizovali výbuchy na mezinárodních plynovodech Nord Stream," prohlásil prezident. (RT News)

Bod, od nějž není návratu: Bude zítra vyhlášena válka Ukrajině?
Referendum je zejména nutné označit jako nejdůležitější událost. S mobilizací a plynovodem by se ještě dalo nějak manipulovat, otáčet a kroutit, faktické oddělení mezinárodně uznávaných oblastí Ukrajiny a jejich připojení k Ruské federaci je nezvratný krok. Pak už se pouhé veřejné spekulace o navrácení některého z regionů Ukrajině stanou zločinem. (Političeskij kalejdoskop)

Sergej Poletajev: Jsou ruské řeči o použití jaderných zbraní jen rétorika, nebo jsou varování Moskvy myšlena vážně?
Zvýšením sázek a opětovnou zmínkou o jaderných zbraních Rusko sděluje Západu: 1) Čím více na nás budete tlačit a čím více nás budete zatahovat do konvenčního konfliktu na Ukrajině, tím blíže bude jaderný scénář, a to jak z taktického (údery na konkrétní cíle v poli operací), tak ze strategického hlediska (mezikontinentální rakety). Čím více se nás budete snažit přitlačit k zemi, tím méně možností volby nám ponecháte. 2) V jaderné válce nemůže být vítězů. Vaše vojenské vítězství na Ukrajině je tedy nemožné. Máte tedy dvě možnosti: buď nadále pomáhat Kyjevu, nebo stáhnout svou přímou podporu. Ukrajina tak jako tak prohraje a vy můžete prohrát s ní, nebo můžete omezit své zapojení - a přežít. Lze namítnout, že cílem vágních náznaků Kremlu není najít détente, ale spíše podpořit zvýšenou nejistotu a donutit protivníka, aby se zamyslel nad tím, kde přesně jsou vytyčeny červené linie. (RT News)