Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Bude Ukrajina rozdělena, a pokud ano, jak?
Kromě toho bych rád dodal malou připomínku: většinu bojových operací na Ukrajině ani neprovádějí ruské síly, ale síly LDNR podporované ruským C4ISR a palebnou silou. Ale pokud jde o její skutečný vojenský potenciál, Rusko použilo méně než 10 % své armády. Putin se k tomu vyjádřil zcela otevřeně, když řekl, že „jsme ani nezačali jednat vážně“. Jak si myslíte, že bude tato válka vypadat, pokud se Rusko rozhodne skutečně rozvinout svou plnou vojenskou sílu, tedy 90 % sil, které se v současné době neúčastní SMO? Zde je jednoduchá pravda, kterou si většina lidí na Západě nedokáže ani představit: Rusko se NATO vůbec nebojí. Když už nic jiného, tak Rusové pochopili, že mají prostředky k tomu, aby svým nepřátelům vnutili jakýkoli výsledek, který se rozhodnou jednostranně prosadit. Představa útoku USA/NATO na Rusko je prostě směšná. Ano, USA mají velmi silné ponorky, které mohou na ruské cíle vypálit spoustu raket Tomahawk a Harpoon. A ano, USA mají stále silnou jadernou triádu. Ale ani jedno z toho nepomůže USA vyhrát pozemní válku proti ruským ozbrojeným silám. (The Saker, Zvědavec)

Uvolnění části zmrazených íránských finančních prostředků v zahraničí
Íránský viceprezident pro parlamentní záležitosti Mohamamd Hosseini uvedl, že velká část blokovaných aktiv Teheránu v zahraničí byla převedena do země, a dodal, že íránský vývoz do Evropy vzrostl za vlády prezidenta Seyeda Ebrahima Rayeesiho o 213 %. "Vládě se podařilo vrátit do státní pokladny zablokované peníze z ropy, které patří Íránu," prohlásil v pondělí Hosseini. "Írán nyní prodává více než milion barelů ropy denně a vývoz ze země do Evropy se za poslední rok, kdy prezident Rayeesi nastoupil do úřadu, více než zdvojnásobil," oznámil. "Administrativa prezidenta Rayeesiho čelila mnoha krizím, ale díky přijetí nezbytných opatření jim rychle odolávala jednu po druhé," pokračoval. Viceprezident hovořil také o dalších úspěších Raisiho administrativy a poznamenal, že v době, kdy se svět potýkal s potravinovou krizí, se íránské vládě podařilo zajistit garantované nákupy pšenice. "Zásoby pšenice v zemi jsou v dobré situaci, neboť Teherán od zemědělců nakoupil 7 milionů tun," dodal. Uvedl, že v Íránu probíhají některé velké rozvojové projekty a vláda se snaží rozšířit produktivní odvětví ekonomiky, jako je průmysl a zemědělství. (Fars News)

PS. Jak je EU čiperné, když mu teče íránská ropa do bot. Najednou mu "terorismus" vůbec nevadí a je na tom tak bledě, že neposlouchá v tomto bodu ani svého US-protektora.

Proti globalizovanému liberalismu: odpověď Michaelu Hauserovi a Miroslavu Tejklovi
Připomeňme však tři důležité skutečnosti, které obhájci liberalismu rádi pomíjejí. Za prvé, evropské pojetí práv a svobod nepřichází s liberalismem. O mnoho století mu předchází, rodí se ve sporech mezi vladaři, římskou církví a městy, přičemž se ideově opírá jak o křesťanství a římské právo, tak i o germánskou a slovanskou tradici. Liberalismus svobodu inovuje tím, že ji vztahuje výlučně na jednotlivce a na individuální vlastnictví, čímž ji však zužuje a dlouhodobě poškozuje. Za druhé, jako jiné ideologie i liberalismus má za sebou zločiny a oběti – mrtvé z hladomorů (prohlubovaných vírou v trh) či zmařené životy vykořisťovaných. Nezapomeňme ani na brutální potlačování dělnického a antikoloniálního hnutí ze strany liberálních režimů. Socialismus rozhodně nebyl odnoží liberální emancipace, jeho kořeny jsou jinde, s liberalismem občas uzavřel taktické aliance a téměř vždy ke své škodě. A konečně, ve své současné roli vládnoucí ideologie Západu představuje globalizovaný liberalismus nejen jedno velké selhání, ale též hrozbu pro svobodu, s níž je tak často spojován (obojího jsem už dotknul v předchozích komentářích, též odkazuji na Tajnosti levice Jean-Clauda Michéi a na Budoucnost levice bez liberalismu). Právě tato současná role z něho činí nepřítele. (Argument)

Námořní hranice: tři "niet" Hizballáhu vůči USA a Izraeli
Podle interních zdrojů dostal Izrael všechna potřebná vysvětlení ohledně postoje libanonské vlády a Hizballáhu: 1) Především se nezměnila lhůta, do které má Izrael vyřešit spor o hranice s Libanonem. Tato lhůta trvá do září. Pokud tedy Tel Aviv plánuje politický manévr nebo dokonce vojenskou operaci, povede to odboj ke zkrácení lhůty, kterou si Hizballáh stanovil pro stažení nepřítele od libanonských hranic. 2) Na druhou stranu platí, že Hizballáh nechce spojovat otázku námořní demarkace s volbami v Izraeli. 3) Stanovisko se nezměnilo: Izrael nemůže těžit plyn z Kariše ani z žádného jiného pole na pobřeží okupované Palestiny. (al-Manar)

V. Putin: Projev k účastníkům a hostům 10. moskevské konference o mezinárodní bezpečnosti
Situace ve světě se dynamicky mění a rýsují se obrysy multipolárního světového řádu. Stále více zemí a národů volí cestu svobodného a suverénního rozvoje založeného na vlastní identitě, tradicích a hodnotách. Proti těmto objektivním procesům se staví západní globalistické elity, které vyvolávají chaos, rozdmychávají dlouhodobé i nové konflikty a provádějí tzv. politiku zadržování, která se ve skutečnosti rovná rozvracení jakýchkoli alternativních, suverénních možností rozvoje. Dělají tedy vše pro to, aby si udržely hegemonii a moc, které jim unikají z rukou; snaží se udržet země a národy v područí toho, co je v podstatě neokoloniálním řádem. Jejich hegemonie znamená pro zbytek světa a celou civilizaci stagnaci; znamená tmářství, zrušení kultury a neoliberální totalitu. (kremlin.ru)

Novináři "Ruského jara" zveřejnili videozáznam útoku hypersonickou raketou na Vinnickou oblast

Na videosnímcích novinářů je vidět okamžik použití vysoce manévrovatelných hypersonických raket. Údery byly podle předběžných údajů zasazeny na objekt Ozbrojených sil Ukrajiny ve Vinnické oblasti. Rychlost letu obou raket byla taková, že je bylo možné zpozorovat až při desetinásobném snížení rychlosti videa. V záběru kamery se asi ocitly stíhačkami odpálené hypersonické rakety Kinžál, jejichž rychlost může dosáhnout Mach 10-12 (až 14688 km/h, 4080 m/s). Novináři uvedli, že 7. srpna byl "Kindžál" použit na objektech Vzdušných sil Ukrajiny ve Vinnické oblasti. (Aviapro)

PS. Pro srovnání: maximální rychlosti vypálené kulky z ručních zbraní jsou kolem 1000 m/s.

Jurij Podoljaka (16.08.22 v 20:00): Brusilovský průlom v roce 2022
Ukrajinská fronta je po ruské mobilizaci dobrovolníků vystavena nejen dělostřelecké palbě, ale teď i koncentrovanému útoku v několika strategicky klíčových směrech. To byla úspěšná taktika ruského generála Brusilova za 1. světové války proti Rakousku a Německu. Ukrajinci už nemohou koncentrovat vojska proti 1-2 útokům, ale musí bránit průlomy v úseku stovek kilometrů. Fronta u Kramatorska a Slavjanska se začíná hroutit. (VK.com)

Adevarul: Rumunská národní banka najala astroložku Minervu
Známá rumunská astroložka vystupující pod pseudonymem Minerva byla najata Rumunskou národní bankou. Informoval o tom list Adevarul s odvoláním na potvrzení z oficiálních zdrojů. Čtyřiašedesátiletá žena to již dříve oznámila v pořadu na YouTube s tím, že má výkonnou funkci. Zdroje tvrdí, že astroložka je v centrální bance na pozici tajemnice ředitele, která má na starosti administrativní úkoly. (Lenta.ru)

PS. Rumuni to doufejme dělají podle směrnice EU. To by byla konečně racionální cesta z krize i pro naši pětikolku.

17 čínských vládních úřadů vydalo směrnici na podporu růstu populace při klesající porodnosti
Celkem 17 čínských vládních úřadů v úterý (17.8.) společně vydalo pokyny k podpůrným politikám v oblasti financí, daní, bydlení, zaměstnanosti, vzdělávání a dalších oblastech s cílem vytvořit společnost příznivou pro porodnost a podpořit rodiny, aby měly více dětí, protože země čelí rostoucímu tlaku v důsledku klesající porodnosti. Směrnice byla vydána s cílem zavést politiku na podporu každého páru, aby měl třetí dítě, tlačí vládu, instituce a jednotlivce k plnění jejich povinností při vytváření příznivého prostředí pro manželství a porodnost a podporu populačního růstu, uvádí se ve směrnici. (Global Times)

Ukrajina zaútočila na ruskou JE v provozu
Ruská Federální bezpečnostní služba v úterý (16.8.) uvedla, že sérii výbuchů na vysokonapěťovém vedení využívaném Kurskou jadernou elektrárnou na začátku tohoto měsíce provedli ukrajinští sabotéři. Elektrárna se nachází v Kurské oblasti, která hraničí s východní Ukrajinou. Výbuchy, k nimž došlo 4., 9. a 12. srpna, "vedly k narušení technologického procesu fungování jaderné elektrárny", uvedla FSB. Celkem bylo terčem útoku šest přenosových věží. Tyto věže přenášejí energii z elektrárny do důležité infrastruktury, jako jsou průmyslové objekty a dopravní systémy. FSB dodala, že bylo zahájeno vyšetřování terorismu a že probíhá pátrání po pachatelích. Bezpečnost jaderných zařízení v Rusku byla posílena. Ten den ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinští agenti vyhodili do povětří vojenský sklad u města Džankoj na Krymu. Dodalo, že poškozeno bylo také elektrické vedení, železnice a několik domů. (RT News)