Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Ukrajina zastavila dodávky ruské ropy do EU
Ukrajinský státní provozovatel ropovodů Ukrtransnafta zastavil čerpání ruské ropy jižní větví systému Družba do EU, informovala v pondělí agentura RIA Novosti s odvoláním na ruskou společnost Transněfť. Podle zprávy byly zastaveny tranzitní dodávky do Maďarska, České republiky a na Slovensko. Mluvčí prezidenta společnosti Transněfť Igor Demin agentuře sdělil, že tranzit přes Bělorusko směrem do Polska a Německa pokračuje. Demin vysvětlil, že Rusko nemůže kvůli sankcím EU provádět platby za tranzit, ačkoli ukrajinská společnost trvá na 100% předplacení služeb přepravy ropy. "Při provádění platby za tranzit přes území Ukrajiny byly prostředky vráceny na účet Transněfti," řekl a dodal: "Gazprombank, která platby obsluhuje, nám oznámila, že platba byla vrácena v souladu s předpisy EU, tedy sedmým balíčkem sankcí." (RT News)

PS. Kdyby nebylo Gazpromu, tak by ty x-té sankce Bruselu až asi nikdo nedodržoval. Putin to zachránil, Brusel by mu měl poděkovat za vzornou spolupráci. No, a my nemáme ropu, ale to je EU-detail.

CBS vymazala dokument, který odhalil, že jen 30 % pomoci Západu Ukrajině se dostalo na frontu
Televize CBS News potichu vymazala globálně citovaný dokument. Podle něj jen "30 %" vojenské pomoci, kterou západní země poslaly Ukrajině během prvních měsíců konfliktu s Ruskem, se skutečně dostalo do první linie. Po kliknutí na odkaz na dokument nazvaný "Vyzbrojování Ukrajiny" (viz nadpis) se uživatelům zobrazí chybové hlášení, že "stránku nelze nalézt". (CBS)

Koupě Roomby společností Amazon je "nejnebezpečnější a nejhrozivější akvizicí v historii Amazonu"
Společnost Amazon v pátek rozšířila své možnosti propojení s domácnostmi a osobními životy spotřebitelů a shromažďování informací o nich tím, že oznámila svůj plán na koupi společnosti iRobot Corp, výrobce populárního vysavače Roomba. Gigant v oblasti elektronického obchodování oznámil, že společnost převezme za 1,7 miliardy dolarů. Poté, co Amazon loni uvedl na trh vlastního "chytrého" domácího asistenta Astro, který se dokáže pohybovat mezi místnostmi v domácnosti a rozpoznávat obličeje, přebírá kontrolu nad jedním ze svých konkurentů. Podle Roberta Weissmana, prezidenta organizace na ochranu spotřebitelů Public Citizen, však nejde jen o to, že Amazon prodává další zařízení na svém trhu: "Jde o to, aby se společnost dozvěděla ještě více intimních podrobností o našich životech, a získala tak na trhu neférovou výhodu a prodala nám více produktů," řekl. (Childrenshealth Defense)

PS. Amazon vám vyluxuje soukromí. To už stejně dělá, viz tento článek o jeho zacházení se soukromými daty zákazníků (ZDE).

Ze zprávy vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil (VSU) Zalužného prezidentu Zelenskému

  • početní stavy vojenských sil zůstávají navzdory mobilizaci na úrovni 43-48 %;
  • více než 191 000 mrtvých a zraněných;
  • více než 80 % záložníků z páté vlny mobilizace již bylo zabito, zraněno nebo dezertovalo;
  • statistiky pohřešovaných osob nejsou vedeny;
  • zdravotnictví je vyčerpáno na maximum, těžce zranění jsou převáženi k ošetření přes Polsko do Evropy;
  • katastrofálně chybí ruční zbraně a pancéřové vybavení;
  • pouze jeden ze tří vojáků je vybaven a připraven k boji, ostatní musí bojovat s tím, co mají;
  • výplata hlavních pracovních poměrů mobilizovaným vojákům byla zastavena a výplata bojových dávek se zpožďuje až o tři měsíce;
  • západní vojenské technice dochází životnost: týká se první várky amerických houfnic M777 a M109 SAU, německé PzH 2000 SAU a raketometů MARS II z posledních dodávek;
  • nedostatek kvalifikovaných odborníků na používání západních zbraní;
  • problém s náhradními díly, spotřebním materiálem a nutností speciálních podmínek pro opravy zahraničních zbraní;
  • technika je nevhodná pro intenzivní použití v terénu. (Nová republika)

Rusko varuje před polskými plány na Ukrajině
Podle Moskvy Polsko nejenže připravuje scénář pro rozmístění svých "mírových" sil v západních částech Ukrajiny, ale také se snaží získat kontrolu nad perspektivními odvětvími ukrajinské ekonomiky, především nad zemědělstvím. Ruská zahraniční zpravodajská služba (SVR) tvrdí, že polské společnosti využívají obtížného stavu, v němž se nacházejí ukrajinští zemědělci, a domlouvají se na odkupu jejich zboží za snížené ceny, což údajně některé ukrajinské zemědělské podniky tlačí k bankrotu. Agentura tvrdí, že polské subjekty pak tato aktiva vykupují za výhodné ceny. "To lze ilustrovat například nákupem nové úrody ječmene za 30 dolarů za tunu, což je téměř pětkrát levnější než skutečná cena tohoto produktu," poznamenala SVR ve své zprávě. (RT News)

Miliony Němců nebudou schopny zaplatit za vytápění
Německé sdružení nájemníků (DMB) varovalo, že nejméně třetina Němců s nízkými příjmy nebude schopna platit stále vyšší účty za energie, a vyzvalo vládu, aby provedla změny v programech bydlení. "To je opravdu hodně lidí," řekl v neděli šéf DMB Lukas Siebenkotten listu Der Tagesspiegel. "Mluvíme tu o milionech." (RT News)

Eurokomise vyčlení 6,5 milionu eur na „podporu“ kosovského ministerstva vnitra
Daný program má za cíl posílení sektoru vnitra, zejména kosovského ministerstva vnitra a struktur na něm závislých, a také na jeho uvedení do souladu s evropskými standardy,“ uvádí se v dokumentu, který dostala k dispozici televize RT. Příjemcem a partnerem programu bude kosovské ministerstvo vnitra a také jeho struktury, včetně policie, agentury soudního lékařství a správy matričních úřadů. (Sputnik)

Ruský velvyslanec v Bělehradě oznámil potřebu umístit v Srbsku ruské vojenské základny
Ruský velvyslanec v Srbsku Alexandr Bocan-Charčenko prohlásil, že Rusko a Srbsko budou pokračovat v úzké spolupráci ve vojensko-technické oblasti, a zdůraznil potřebu rozmístění ruských vojenských základen a zařízení v Srbsku. Podle ruského diplomata je rozmístění ruských vojenských základen na území Srbska výsostnou záležitostí tohoto evropského státu, nehledě na to, že na tom má zájem i Rusko. (Avia pro)

USA si dláždí cestu do pekel
Po desetiletí Spojené státy relativně upadaly a hrozilo, že je jednoho dne předstihne konkurenční velmoc, napsal docent geopolitiky a regionální geopolitiky na pařížské Sciences Po Manlio Graziano. Hlavním problémem USA však není relativní úpadek jako takový. To je přirozený jev. Jejich hlavním problémem je nerozpoznání tohoto stavu, ať už z pýchy, volební vypočítavosti nebo prostého nedostatku povědomí. (Argument)

70 % západních zbraní zaslaných na Ukrajinu se nedostane k vojákům
V době, kdy USA a jejich spojenci přislíbili Ukrajině bezprecedentní vojenskou podporu, se podle nedávné zprávy CBS News na frontovou linii dostane jen asi 30 % zbraní, které Západ poslal. Tato zpráva doplňuje neustálé zvěsti o plýtvání, korupci a výnosech z černého trhu. USA od února schválily ekonomickou a vojenskou pomoc Ukrajině ve výši více než 54 miliard dolarů, zatímco Velká Británie jen na vojenskou pomoc vyčlenila téměř 3 miliardy dolarů a EU vydala na zbraně pro Kyjev dalších 2,5 miliardy dolarů. Celé spektrum vybavení, od pušek a granátů až po protitankové střely a raketové systémy s vícenásobným odpalováním, opustilo zbrojovky Západu a na Ukrajinu se dostalo většinou přes Polsko. (World News)