Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

V nizozemských farmářích to jen vře. Bojovat s emisemi chtějí po svém
Podél nizozemských dálnic hoří balíky sena. Regály v supermarketech jsou prázdné, protože farmáři blokují distribuční centra. Pak za soumraku vytáhne policista pistoli a vystřelí na traktor. Nizozemští farmáři letos v létě projevují nespokojenost, která neustupuje. (iDnes)

Zdražování nezastavuje. Inflace už je na 17,2 procenta
Růst spotřebitelských cen pokračoval i v červnu, kdy meziroční míra inflace vzrostla z květnových 16 procent na 17,2 procenta. Je to už dvanáctý měsíc růstu v řadě. Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně inflace vzrostla o 1,6 procenta. (Novinky.cz)

Jsme loutkami novodobého otrokářství, jen o tom nevíme, říká filozofka Hogenová
Její myšlenky nabraly na síle v pandemii. Mnoho z nás hledalo cestu, jak se vyrovnat s nejistotou. Podle filozofky a fenomenoložky Anny Hogenové se musíme v této formě nejistoty naučit žít. V současnosti se nejvíce obává globálního konfliktu a říká, že katastrofa „západního“ člověka je v jeho neschopnosti žít v přítomnosti a dotýkat se bolesti. Přesto je optimistka. Jak sama říká, na dně nejhorší bolesti se skrývá čistá radost. (Lidovky.cz)

Marshallův plán EU pro Ukrajinu – lež kam se podíváš
Evropská Unie a naše vláda se rozhodly zadlužit o astronomické částky, které hodlají přeposlat na údajnou poválečnou rekonstrukci Ukrajině. Nikoli stávající 1 miliarda EUR – až 1000 miliard EUR. Vše je zatím jen v jednání, ale politici již se vyjadřují. A všechno, co tvrdí, je naprosto nehorázná lež a nedává to žádný smysl. Nejde totiž o žádnou poválečnou obnovu a není to žádný Marshallův plán. Je to pokračování Unijního projektu na „zelenou a digitální revoluci“ – z našich peněženek a na cizí zemi, která se má stát „zeleným inkubátorem“ se všemi následky. (D-FENS)

Co za to dostaneme?
Prosím všimněte si, že ani jeden politik, ani jeden novinář, ani Biden, ani Scholz, ani Zelenský, ani nikdo jiný, nám ani nenaznačil, jak se nám to vyplatí. Řekli nám, že se musíme odstřihnout od ruských zdrojů, řekli nám, že se nám to nakonec vyplatí, ale neřekl nám, co to pro nás bude znamenat. (Litterate.cz)

„Něco prasklo.“ Válek odmítl nařizovat. Toto je prý za tím
Dne 16. 5. odeslala advokátka dopis ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi a nedostalo se jí odpovědi. Rozhodla se tedy použít zákon č. 106 o svobodném přístupu k informacím. „Dělám to pro všechny – pro očkované i pro neočkované, protože vůči oběma skupinám se chová stát v tak závažných otázkách neuvěřitelně. Očkovaným neříká pravdu, neočkovaným dává dehonestující přívlastky... a pokud jde o zahrávání si se zdravím dětí, o tom se mi ani nechce psát. Tak uvidíme, kdo bude mít nakonec onu pravdu, a kdo bude přistižen při tom, že ‚ví, že nic neví‘, a přesto přikazuje, doporučuje, zakazuje,“ říká advokátka, která na podzim kandiduje do Senátu. (Parlamentní listy)

Jak nás státní aparát, politici a firmy šmírují a jak se bránit
Několik českých IT firem dodává státu a vybraným politikům IT řešení na šmírování občanů. Dodávají software i větším komerčním subjektům, které na to mají a pojaly nutkání monitorovat komunikaci s klienty a prohrabovat se v historii toho co kdy kdo řekl nebo napsal. (D-Fens)

Dotazník pro Vladimíra Proroka: Ideologie a propaganda
Jak se ideologická forma ovlivňování veřejného mínění (propaganda) historicky vyvíjela, jak cizelovala své nástroje a zda byla, je a bude funkční? Kdo je hlavní objektem zájmu propagandy a proč? A kdo je strůjcem? Proč nejsou děti a mládež prakticky vůbec vedeny ke kritickému myšlení? Jak lze ustát ideologickou formu ovlivňování veřejného mínění (propagandu) a přitom nebýt asociálem, nestat se vyčleněnou entitou s nějakým stigmatizujícím znakem, který pak může člověku bránit v seberealizaci a získání pracovních možností? (Debatní klub via Outsidermedia)

Soňa Peková znovu promluvila a přinesla nevídané informace
Tisková konference Aliance Říp k ukrajinské krizi 4. května 2022 proběhla i za účasti molekulární bioložky MUDr. Soni Pekové. (AC24)

Zájem o příspěvek na školní obědy vzrostl o 31 procent, oznámila organizace
Ve školách letos výrazně vrostl zájem o školní obědy zdarma. Počet dětí, kterým je díky projektu poskytuje nezisková organizace Women for Women (W4W), stoupl od loňska o zhruba 3000 na 12 700. Očekává se, že kvůli rostoucí inflaci nebude moct dětem zaplatit oběd čím dál víc rodičů a zájem o podporu na školní stravování se opět zvýší. (Novinky.cz)