Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Švédské průzkumné letadlo se přiblížilo k ruským hranicím na vzdálenost 800 metrů
Švédsko a Finsko se navzdory skutečnosti, že tyto země dosud nejsou členy NATO a vzhledem k postoji Turecka do Aliance v nejbližších letech pravděpodobně nevstoupí. Obě země se pustily do velmi závažné provokace vůči Rusku. Jak vyšlo najevo, švédský letoun Rockwell 690c, používaný k průzkumu, zinscenoval mimořádně nebezpečnou provokaci proti Rusku. Letoun byl spatřen pouhých 800 metrů od ruských hranic a sousední Finsko tomu zjevně napomohlo. (AviaPro)

Ukrajina nemá jediný radar pro protilodní systémy Harpoon, střely jsou naváděny skrze NATO
Ukrajinské námořnictvo nemá jediný radar pro protilodní střely Harpoon, což ztěžuje jejich ničení. Přestože Ukrajina obdržela protilodní raketové systémy Harpoon od Dánska. Podle posledních údajů byly protilodní rakety předány ozbrojeným silám Ukrajiny i od USA. Ale dnes ukrajinská armáda nemá jediný protilodní radar. To ukrajinské armádě značně ztěžuje úder, ale rakety jsou na své cíle naváděny s pomocí letadel NATO. (AviaPro)

Francouzi odebrali Macronovi absolutní parlamentní většinu
Zástupci zvolení ve velkých metropolích a jejich bezprostředních okrajích pocházejí téměř výhradně z prezidentské většiny nebo z NUPES, přičemž první jmenovaní získali zpět místa, která dříve patřila pravici, např. západní část Paříže. Republikáni byli doslova vyhnáni z velkých metropolí, přičemž luxusní čtvrti téměř shodně volily zástupce prezidentské většiny. To zachránil Clément Beaune, naštěstí umístěný v 7. pařížském obvodu, který zvítězil na celé čáře. Macrona volí spíše staří a bohatí lidé žijící v poměrně dynamickém a privilegovaném prostředí. Tím se Republikánská strana stává druhořadým představitelem periferní Francie, pro kterou je strana Le Penové první volbou. Francie zbavená veřejných služeb státu hlasuje správně. (Agoravox)

Ozbrojené síly Ukrajiny zlikvidovaly zahraniční žoldáky v Lysičansku, kteří se chtěli vzdát
V Lysičansku byly zlikvidovány desítky zahraničních žoldnéřů, kteří se hodlali vzdát. Poté, co ukrajinská armáda a příslušníci soukromých zahraničních vojenských společností ztratili v Lysičansku iniciativu, vyšlo najevo, že ukrajinské jednotky zlikvidovaly desítky žoldnéřů, neboť příslušníci PMC z Gruzie, USA, Polska a Francie se rozhodli dobrovolně složit zbraně a vzdát se. Navíc se to týká nejen žoldnéřů, ale i zahraničních instruktorů, kteří byli přítomni na území Lysičanska spolu s představiteli kanceláře prezidenta Ukrajiny, což vyšlo najevo den předtím. Info publikovala agentura TASS s odvoláním na vlastní zdroje. (AviaPro)

Ignorance, matka dezinformací
Vraťme se z tohoto pohledu k televiznímu projevu premiéra Petra Fialy pronesenému minulý týden. Na to, jak byl krátký, obsahoval zarážející počet nepřesností, omylů, krátkých spojení a vysoce sporných tvrzení. Týkaly se záměny stlačeného plynu za plyn zkapalněný, přenášení zodpovědnosti na minulé vlády za věci, které z povahy věci vlády nečiní (strategie soukromých firem při volbě dodávek plynu z Norska), výčtu a pořadí příčin prudce rostoucí inflace, iluzorních tvrzení o možnostech naší země dosáhnout „energetické suverenity“, perspektivnosti státního nákupu elektráren s výrazně omezenou dobou provozování, nemožnosti majoritního vlastníka mít rozhodující vliv na politiku firmy, dostatečnosti aktuálních zásob plynu v podzemních zásobnících, ale také třeba ignorování vazeb mezi používanými technologiemi a vlastností dovážených energií, vztahů mezi cenami energií a časového charakteru uzavíraných smluv a řady dalších věcí. Pokud bychom udělali rozbor důkladnější, mohli bychom dospět k závěru, že jedno očividně nepravdivé či alespoň vysoce sporné tvrzení připadalo v premiérově projevu v průměru na tři až čtyři rozmáchnutí rukama. Taková frekvence je dokonce i v projevech významných státníků neobvyklá. (Argument)

Západní média oslavují "ruský default"
Ruské ministerstvo financí ve čtvrtek (23.6.) oznámilo, že "v plné výši" vypořádalo dvě emise eurobondů denominovaných v dolarech se splatností v letech 2027 a 2047, a to zasláním 12,51 miliardy rublů (234,5 milionu USD) v kupónových platbách do Národního depozitáře pro zúčtování v rámci nového mechanismu. Investoři si nyní budou muset otevřít rublový účet, aby mohli prostředky obdržet, a vypořádat se s případnými západními sankcemi, které by jim mohly zabránit v tom, aby peníze z Ruska sami vyvedli, vysvětlilo ministerstvo. "Závazky týkající se obsluhy státních cenných papírů Ruské federace tak byly ministerstvem financí splněny v plném rozsahu," uvedlo ministerstvo financí. (RT News)

PS. Takže Rusové rozšířili obchodování v rublech tím, že přes něj prodávají státní dluh. To se FED zblázní, jaká bude poptávka po rublech, které upevnily po zbankrotovaném západním útoku na Ruskou banku.

Co byste asi měli vědět před další očkovací kampaní
Chystá se na nás nová, tentokrát „kreativní“ očkovací kampaň. Bude se očkovat vakcínami, určenými proti původnímu viru, který už u nás dávno necirkuluje. Protože když jich minulá vláda objednala přes 48 milionů, je třeba napíchat co nejvíce lidí. To je logické. Bylo by dobré, aby si každý z vás mohl udělat obrázek o vakcínách. A proč chodit ke kovaříčkovi, když můžeme jít rovnou ke kováři, v tomto případě k Biontechu. (Echo24)

COVIDOVÁ CENZURA: zamlčování, překrucování, zastrašování…
V době covidové, v letech 2020–22, existovala mnohá tabu. A) Nesmělo se mluvit o šetrném přístupu ve Švédsku, a pokud ano, pak pouze negativně. B-) Nesmělo se mluvit o protilátkách po prodělání covidu jako o alternativě k očkování. C) Nesmělo se mluvit o následcích po očkování, ačkoli každý ve svém okolí zná někoho, kdo se potýkal s negativními účinky. D) Nesmělo se mluvit o očkování proti covidu jako podmíněně schválené vakcíně, jejíž dlouhodobé dopady jsou neznámé. E) Kdo se odvážil říct, že čínská strategie nulové tolerance ke covidu s plošnými uzávěrami je chybná, se zlou se potázal. F) Kdo se odvážil říct, že očkování nezajišťuje bezinfekčnost, byl podezřelý. (Echo24)

Stávka přístavních dělníků v šesti německých přístavech
Tisíce pracovníků v hlavních německých přístavech vstoupily ve čtvrtek na začátku ranní směny do stávky. Stávka se týkala přístavů Hamburk, Emden, Bremerhaven, Brémy, Brake a Wilhelmshaven. Jednalo se o druhou 24hodinovou výstražnou stávku v rámci probíhajícího kola vyjednávání o smlouvě. Přibližně 12 000 přístavních dělníků přerušilo práci již 9. června. Zaměstnanci doků nejsou ochotni akceptovat mzdový diktát Ústředního svazu provozovatelů německých námořních přístavů (ZDS) a vzhledem k rychlému růstu cen požadují odpovídající kompenzaci inflace. (WSWS)

Jordánský král Abdulláh prohlásil, že by podpořil "blízkovýchodní NATO
Jordánský král Abdulláh prohlásil, že by podpořil vytvoření "blízkovýchodního NATO" v souvislosti s úsilím USA a Izraele o vytvoření proti-íránské aliance v regionu. "Byl bych jedním z prvních lidí, kteří by podpořili blízkovýchodní NATO," řekl Abdulláh v rozhovoru pro televizi CNBC, který byl odvysílán v pátek. Jordánsko je Spojenými státy označováno za významného "spojence mimo NATO" a v minulosti s aliancí spolupracovalo a provádělo vojenská cvičení. "Byl bych rád, kdyby se do této koalice zapojilo více zemí v oblasti," řekl. Abdulláhovy komentáře přišly poté, co izraelský premiér Benny Gantz prohlásil, že Izrael pracuje na vytvoření vojenské aliance v regionu podporované USA proti Íránu se zaměřením na integrované systémy protiraketové obrany. Gantz neupřesnil, o jaké země se jedná, ale Izrael od podpisu normalizačních dohod v roce 2020 posílil spolupráci se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem. (Antiwar)