Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Pouze 11 % Američanů viní Putina za vysoké ceny benzínu
Podle v úterý (21.6.) zveřejněného průzkumu US-agentury Rasmussen se jen 11 % Američanů domnívá, že za rekordně vysoké ceny benzinu v USA může ruský prezident Vladimir Putin. Většina naopak viní amerického prezidenta Joea Bidena. Více než polovina (52 %) respondentů průzkumu Rasmussen provedeného minulý týden označila Bidenovu špatnou energetickou politiku za důvod, proč se benzín stal nedostupným, což znamená, že narativ administrativy o "Putinově zdražení" se zřejmě neujal. Ti, kteří neobviňují ani Bidena, ani Putina, ukazují prstem na ropné společnosti, přičemž 29 % respondentů se domnívá, že ropný průmysl využívá současné geopolitické nestability ke zvyšování cen. (Veterans Today)

Ivan Hoffman: Land art
Tohle možná budou mé poslední kamenné zídky. Vzpomínka na ty první je spojena s kamarádem, majitelem stavební firmy, který při pohledu na mou práci řekl, že kdyby mne neuživila novinařina, okamžitě mě zaměstná. Už tomu bude pětadvacet let, a musím říct, že se mi psalo snáz s vědomím, že se nemusím v myšlenkách hrbit podle větru, neboť jsem se mohl, kdyby na to přišlo, uživit i prací. Jenom perfektní zídka a pouze svobodné slovo má smysl. Nejspíše v duchu věnuji krajinářskou práci, do které se pouštím, kolegovi Julianovi Assangeovi. (Český rozhlas)

Bartuška: Spálíme všechno, co bude v našich silách, aby našim lidem bylo v zimě teplo
Pokud jde o energetiku a životní prostředí, priority českého předsednictví jsou jasné - důraz bude kladen na energetickou bezpečnost a prolomení závislosti EU na ruských fosilních palivech. Tento cíl je považován v Praze za naléhavější než přechod k zelené ekonomice, řekl zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Výclav Bartuška v rozhovoru pro bruselské novináře. „V podstatě se nám opakuje ropný šok z roku 1973. Pokud letos v zimě dojde k výpadku plynu, spálíme všechno, co bude v našich silách, abychom udrželi naše lidi v teple a vyrobili elektřinu,“ prohlásil Bartuška. (Sputnik)

PS. Zapalte všechno, vy zelení hoši. Ale každý dobrý politik by měl jít vlastním příkladem.

Izraelský generál: Izraelci se musí obávat o svou budoucnost
Brigádní generál v záloze Zvika Fogel v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 13 vyjádřil své obavy takto: "Írán je na pokraji toho, aby se stal jadernou mocností; Hamás a Hizballáh také posilují; zatímco my si namlouváme, že situace je zcela klidná. Zřejmě si neuvědomujeme, že Izraelci se už nemohou cítit bezpečně. V Negevské oblasti jsme byli nedbalí, zatímco na severní frontě nemůžeme operovat bez překážek. "Každý den jsme konfrontováni s realitou. Na Izrael míří více než 10 000 raket Hamásu a 160 000 raket Hizballáhu, a všichni víme, že tyto rakety tam nejsou proto, aby rezavěly ve skladech. Jednoho dne budou vystřeleny na Izrael. Místo opakování válečných hrozeb nebo ujišťování o klidu či připravenosti našich ozbrojených sil bychom se měli raději starat o naši budoucnost." (al Manar)

750 pracovníků signalizace a komunikací v Kanadě stávkuje u společnosti CN Rail za zvýšení platů a zlepšení podmínek
Přibližně 750 zaměstnanců největšího kanadského železničního dopravce Canadian National Railway v sobotu vstoupilo do stávky poté, co se jednání o smlouvě dostala do slepé uličky. Stávkující, členové Mezinárodního společenství elektrotechnických pracovníků (IBEW), pracují v oblasti signalizace a komunikací v provozech CN Rail po celé Kanadě. Jejich boj je součástí rostoucího vzestupu dělnické třídy v celé Kanadě i v mezinárodním měřítku, který je živen neudržitelným růstem životních nákladů v důsledku prudkého růstu cen potravin, energií a bydlení. Železničáři a další části dělnické třídy se dostávají do přímého konfliktu s bezohlednou vládnoucí třídou, která je odhodlána nechat pracující zaplatit za sociální krizi urychlenou stále zuřící pandemií COVID-19 a válkou proti Rusku vyvolanou USA. (WSWS)

Šéf německého letectva vyzývá k použití jaderných zbraní proti Rusku
Zatímco mocnosti NATO stupňují zástupnou válku na Ukrajině proti Rusku, německé ozbrojené síly (Bundeswehr) vyhrožují Moskvě použitím jaderných zbraní. Podle zprávy deníku Bild to v pátek na mezinárodním sympoziu o námořní síle v Kielu prohlásil šéf letectva Ingo Gerhartz: "Pro věrohodné odstrašení potřebujeme jak prostředky, tak politickou vůli k provedení jaderného odstrašení, pokud to bude nutné." Podle novin výhružně dodal: "Putine, nezahrávej si s námi! Do roku 2030 budou mít Evropané v oblasti Baltského moře 600 moderních stíhaček. Pak tu budou letadla Američanů." Skutečnost, že německý generál otevřeně vyhrožuje použitím jaderných zbraní proti Rusku, je třeba brát jako vážné varování. Pětasedmdesát let po pádu Třetí říše se ve vládnoucí třídě opět šíří fašistická mentalita. Ta je připravena znovu spáchat ty nejhorší zločiny, aby prosadila své imperialistické zájmy. (WSWS)

Írán hlásí, že buňka Mossadu byla dopadena při atentátu
Podle íránské justice byli v Íránu zatčeni nejméně tři lidé, kteří byli napojeni na Mossad. K zatčení došlo v dubnu a státní příslušnost těchto tří osob nebyla zveřejněna. Íránští představitelé tvrdí, že tito tři byli zapojeni do spiknutí v provincii Sístán-Balúčistán a že měli v úmyslu zavraždit jaderné vědce uvnitř Íránu. V poslední době byla zavražděna řada íránských vědců a inženýrů a Írán běžně obviňuje Izrael. Izrael se nesnažil tato spiknutí popřít a spíše varoval veřejnost, aby si dala pozor na íránskou odvetu v zahraničí proti izraelským zájmům. Zprávy íránských médií o buňce Mossadu nenabízejí mnoho podrobností, takže je těžké říci, zda se jednalo o velkou atentátnickou buňku, která by se podílela na mnoha spiknutích, nebo jde jen o jednu malou skupinu, případně jednu z mnoha. (Antiwar)

Bloomberg: Americké sankce pomohly Číně posílit její výrobu čipů
Sektor výroby mikročipů roste v Číně rychleji než kdekoliv jinde na světě. Přispěly k tomu sankce, které Spojené státy uvalily na místní technologické giganty, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, které zvýšily zájem o domácí výrobky. Podle údajů agentury Bloomberg pochází 19 z 20 nejrychleji rostoucích firem čipového průmyslu za poslední čtyři čtvrtletí z Číny. Loni jich bylo osm. Přední čínští dodavatelé designového softwaru, procesorů a zařízení důležitého pro výrobu čipů zvyšují tržby několikanásobně rychleji než globální lídři Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) nebo ASML Holding. (České noviny)

PS. Putin opravdu řídí EU a Washington. Během blokády se rekordně zvýšily ruské zisky za suroviny, posílil rubl a Čína se stane do pěti let čipovou velmocí.

Zahraniční dluh České republiky v prvním čtvrtletí stoupl na 4,665 bilionu korun
Zahraniční dluh České republiky se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 193,3 miliardy korun, ke konci března tak činil 4,665 bilionu Kč. To představovalo 74,3 procent hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl dluh vyšší o 350,4 miliardy Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Téměř 78 procent zahraničního dluhu připadlo podle nich na soukromý sektor a zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vlády, soukromých společností garantované vládou a dluhy firem s majoritní účastí státu.

PS. Zadlužit do mrtě v systému válečné ekonomiky a pak nechat rozkrást bankovní Trojkou jako v Řecku.

Elon Musk má "velmi špatný pocit" z ekonomiky a chce, aby Tesla zrušila pracovní místa
Podle interního e-mailu, který viděla agentura Reuters, má generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk "velmi špatný pocit" z ekonomiky, a to natolik, že nařídil vedení společnosti, aby zmrazilo přijímání nových zaměstnanců a snížilo jejich počet. V e-mailu údajně nazvaném "pozastavení veškerého přijímání zaměstnanců po celém světě" Musk uvedl, že Tesla potřebuje snížit počet zaměstnanců přibližně o 10 %. Společnost na žádost o komentář nereagovala. Muskův e-mail přichází v době, kdy se akciové trhy letos propadly kvůli obavám, že americká ekonomika směřuje k recesi, protože Federální rezervní systém v rámci boje proti vysoké inflaci agresivně zvyšuje úrokové sazby. (NPR)