Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Zahraniční dluh České republiky v prvním čtvrtletí stoupl na 4,665 bilionu korun
Zahraniční dluh České republiky se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 193,3 miliardy korun, ke konci března tak činil 4,665 bilionu Kč. To představovalo 74,3 procent hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl dluh vyšší o 350,4 miliardy Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Téměř 78 procent zahraničního dluhu připadlo podle nich na soukromý sektor a zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vlády, soukromých společností garantované vládou a dluhy firem s majoritní účastí státu.

PS. Zadlužit do mrtě v systému válečné ekonomiky a pak nechat rozkrást bankovní Trojkou jako v Řecku.

Elon Musk má "velmi špatný pocit" z ekonomiky a chce, aby Tesla zrušila pracovní místa
Podle interního e-mailu, který viděla agentura Reuters, má generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk "velmi špatný pocit" z ekonomiky, a to natolik, že nařídil vedení společnosti, aby zmrazilo přijímání nových zaměstnanců a snížilo jejich počet. V e-mailu údajně nazvaném "pozastavení veškerého přijímání zaměstnanců po celém světě" Musk uvedl, že Tesla potřebuje snížit počet zaměstnanců přibližně o 10 %. Společnost na žádost o komentář nereagovala. Muskův e-mail přichází v době, kdy se akciové trhy letos propadly kvůli obavám, že americká ekonomika směřuje k recesi, protože Federální rezervní systém v rámci boje proti vysoké inflaci agresivně zvyšuje úrokové sazby. (NPR)

Miliony lidí se kvůli stávce na železnici ve Velké Británii vracejí k pracovnímu režimu s výlukou
Největší stávka na železnici ve Velké Británii za více než tři desetiletí způsobila, že miliony lidí se vrátily k práci doma, nádraží zůstala prázdná a nákupní ulice opuštěné, a tento týden hrozí další přerušení provozu. Přibližně 40 000 zaměstnanců železničních společností a provozovatele tratí Network Rail zahájilo stávku o půlnoci z úterý na středu a další přerušení provozu je plánováno na čtvrtek a sobotu. Samostatná akce 10 000 zaměstnanců londýnského metra omezila dopravu v hlavním městě a přerušila typické příměstské trasy. (Bloomberg)

USA chtějí omezit příjmy z ruské ropy
Americká ministryně financí Janet Yellenová v pondělí uvedla, že pokračují rozhovory se spojenci o dalším omezení ruských příjmů z energetiky zavedením cenového stropu na ropu z této země. "Pokračujeme v produktivních rozhovorech, dnes i s našimi partnery a spojenci po celém světě, o tom, jak dále omezit energetické příjmy Ruska a zároveň zabránit vedlejším účinkům na globální ekonomiku," řekla Yellenová na tiskové konferenci v Torontu spolu s kanadskou ministryní financí Christií Freelandovou. "Hovoříme o cenových limitech nebo cenové výjimce, která by posílila a zvýšila nedávná a navrhovaná energetická omezení ze strany Evropy, Spojených států, Spojeného království a dalších zemí, která by tlačila na pokles ceny ruské ropy a snížila Putinovy příjmy, a zároveň by umožnila větší dodávky ropy na globální trh," vysvětlila. (RT News)

PS. Ti ilumináti z FEDu a ECB chtějí místo tržního kapitalismu nabídky a poptávky zavést plánovanou ekonomiku socialismu pro jedno promile. Jenže Rusko a celý okolní svět se mezitím dostal do normálního kapitalismu, soudruzi.

Na severu Záporožské oblasti byly zlividovány dva prapory polských žoldnéřů nasazených na Ukrajině
V úterý (26.6.) přišla informace o téměř úplném zničení dvou praporů polských žoldnéřů, asi 350 osob celkem 15 kilometrů jihovýchodně od Záporoží. V současné době je známo, že polští žoldnéři utrpěli velmi vážné ztráty, podle údajů bylo zničeno až 70 % původního složení obou jednotek. (AviaPro)

Tom Luongo: Nová ruská pravidla
Rusko se Západem skončilo a rozvod je téměř dokončen. V posledních dnech jsme od všech klíčových ruských představitelů slyšeli totéž: "Západ teď bude hrát podle našich pravidel." Musí se sami rozhodnout, zda Rusko hraje vabank. Ale ministr zahraničí Sergej Lavrov, řekl BBC bez obalu: "Názory Západu jsou nám ukradené." Lavrov byl ve styku s evropskými médii vždy zdvořilý a diskrétní. Jeho otevřené nepřátelství vůči tazateli BBC se dalo málem nahmatat, a ještě si přisadil: "Nemyslím si, že je zde ještě prostor pro manévrování," odpověděl Lavrov. "Protože jak premiér Boris Johnson, tak ministryně zahraničí Liz Trussová veřejně říkají: 'Musíme porazit Rusko, musíme ho srazit na kolena'. Tak do toho, udělejte to. Ruské vedení nikdy nemluví tak otevřeně a bez servítek. Jako by Lavrov citoval komika Dennise Millera, který říkával: "Když se cítíš jako žába, skoč do vody." (Uncut News)

PS. Jede válka dvou světů a ten náš rozhodně nevyhrává.

Přichází k nám hodně dětí po cévní mozkové příhodě, říká primář léčebny Vesna
Kromě dětské mozkové obrny ve Vesně léčíte široké spektrum neurologických onemocnění. Je nějaká diagnóza, se kterou se v poslední době setkáváte častěji než dříve?
To bych ani neřekl. Spíš mě překvapuje, jak velký počet dětí se k nám dostává po cévní mozkové příhodě. Je jich poměrně hodně. Relativně velké množství je také pacientů s progresivními neurologickými onemocněními, jako je myopatie. (iDnes)

Medveděv: Rusko by mělo počkat, až se USA "připlazí zpátky"
Spojené státy by ruské pokusy o jednání o prodloužení nové jaderné smlouvy START vnímaly jako projev slabosti, a proto by se žádná jednání neměla konat, pokud Washington nezmění své chování. To tvrdil v pondělí (20.6.) bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. "V současné době nemáme s USA žádné vztahy. Jsou na nula stupních Kelvina. A my bychom je prozatím neměli rozmrazovat," napsal na sociálních sítích. "Ať si přijdou, nebo ať se plazí a prosí o to. A měli by to ocenit jako akt nejvyšší velkorysosti," dodal. "Jinak to vypadá takhle: oni nám předhazují jenom slizkosti a my na to skočíme a tady jako máte jadernou dohodu." (RT News)

V aktuální korupční kauze Starostů figuruje šéf libereckého dopravního podniku. Pozitivně
Michal Zděnek nepůsobí jen jako předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), ale byl i členem dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Na tuto funkci ale před několika dny rezignoval. Podle jeho vlastního vyjádření bylo důvodem jeho rezignace „systematické prorůstání zločineckých struktur do činnosti DPP“. Zároveň uvedl, že o všem informoval písemně i dozorčí radu DPP. Dnes (17.6.), po sérii zatýkání v Praze, kde skončil i pražský šéf Starostů a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), je zřejmé, že sám Michal Zděnek se stal terčem nátlaku skupiny kolem Hlubučka, kterou má policie za zločineckou. „Mohu potvrdit, že jsem byl v souvislosti s výkonem funkce člena DR DPP opakovaně zastrašován a čelil jsem nejrůznějším pokusům o ovlivňování a změnu mých názorů nebo morálních postojů. V dané věci jsem byl jako svědek již vyslechnut,“ uvedl Michal Zděnek pro Náš Liberec. Zároveň ale vysvětlil, že nesmí být konkrétnější. „Aktuálně jsem vázán mlčenlivosti a musím se omezit na obecné vyjádření, abych neohrozil průběh vyšetřování,“ dodal vedoucí představitel libereckého podniku. Podle informací naší redakce mu byl skupinou kolem pražského šéfa STAN Hlubučka nabízen úplatek 500 000 Kč a byl na něj činěn nátlak. On ale celou věc nahlásil policii, se kterou posléze spolupracoval. Policie monitorovala Hlubučkovu skupinu zhruba od roku 2020 a ač mělo vedení STAN signály o tom, co se děje, nijak nezasáhlo. (Náš Liberec)

PS. To je v našich poměrech legitimovaného mafiánského kapitalismu malý zázrak. Jenže Michal Zděnek už věděl, jak dopadli jeho kriminální předchůdci v DP, od kterých to v krizi převzal.

Kolumbie si poprvé zvolila levicového prezidenta
V nedělních prezidentských volbách v Kolumbii (19.6.) zvítězil Gustavo Petro, který ve druhém kole získal více než 50 % hlasů a porazil stavebního magnáta Rodolfa Hernandeze, který se vzdal. Stane se tak prvním levicovým vůdcem v historii země. "Dnešek je pro lidi dnem oslav. Ať oslaví první lidové vítězství," napsal Petro na Twitteru krátce po finalizaci výsledků. Později vystoupil na pódiu v hlavním městě a poděkoval svým příznivcům. "Tento příběh, který dnes píšeme, je novým příběhem pro Kolumbii, pro Latinskou Ameriku, pro svět. Nehodláme tyto voliče zradit," prohlásil. (RT News)

PS. Škoda, že u nás nemáme levici, jen ty miliardáře, kteří zastupují levici.