Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Co měsíc dal
Právník Jindřich Rajchl píše, že CZ.NIC „si začal veřejně stěžovat, že „chybí zákonná opora“, a tudíž weby odblokuje. Jinými slovy CZ.NIC přiznal, že jednal zcela nelegálně… Nikdo dodnes neví, kdo a podle jakých kritérií sestavoval onen blacklist webů, které mají být zablokovány.“ Také by nás zajímala hodnotící kritéria, podle nichž bylo určeno, kdo musí být umlčen. „Na přímý nátlak vlády došlo k zablokování provozu skupiny webů sestavené na základě zcela nečitelných a nikým nevysvětlených kritérií bez jakéhokoliv právního podkladu. Protiprávní stav trvá vinou obřích korporací… K blokaci domén se aktivně přidali i mobilní operátoři O2 CZ a T-Mobile CZ.“ Vysvětlí veřejnosti, na jakém zákonném podkladě? (SOSP)

Je jasné, jakou síť utkala agentura CIA a MI6 v Rusku aneb Řízení je proces informační!
Sankční válka samozřejmě značně zkomplikovala zpravodajskou činnost „Velké čtyřky“ v ruském ekonomickém prostoru. Ztížila ji, ale neukončila. Z mého pohledu je pro minimalizaci rizik úniku utajovaných informací nutné radikálně přebudovat současný ekonomický model. Strategicky významné podniky, kde je soustředěna většina tajných informací, by neměly být kontrolovány nejen západními, ale ani jakýmikoli soukromými (a často velmi pochybnými) firmami. (Fórum KOB)

Vrtací loď řecké společnosti Energean je nyní v dosahu raket Hizballáhu
Generální tajemník libanonského hnutí odporu Sajjid Hasan Nasralláh firmu přímo varoval před působením v plynovém poli Kariš a zdůraznil, že Hizballáh je schopen zabránit Izraeli v investování do plynu a ropy ve sporné námořní zóně mezi Libanonem a okupovanou Palestinou. "Společnost, její správa a majitelé, kteří přijali rozhodnutí vyslat FPSO (Floating Production Storage Offloading) do této sporné zóny a provést tento agresivní čin, jsou od nynějška plně odpovědní za veškeré materiální nebo lidské ztráty, které by jí mohly být způsobeny," uvedl Sajíd Nasralláh během čtvrtečního televizního projevu prostřednictvím Al-Manaru. (al Manar)

Rychlé zahájení činnosti Rady pro biologickou bezpečnost v rámci CSTO je urgentní
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že je důležité, aby Rada pro biologickou bezpečnost Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti začala fungovat co nejdříve. "Lavrov zdůraznil potřebu co nejrychlejšího spuštění koordinační rady autorizovaných agentur pro biologickou bezpečnost v rámci CSTO. "Z iniciativy Ruska byl posouzen seznam praktických opatření k posílení spolupráce mezi CSTO, SNS a ŠOS," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení zveřejněném v pátek po zasedání ministrů zahraničí CSTO. (TASS)

Ukrajinští bojovníci požádali, aby je pustili ze závodu Azot i s rukojmími
Ukrajinští bojovníci, kteří zůstávají v závodu Azot v Severodoněcku, žádají, aby je pustili do sousedního města Lisičanska spolu s civilními rukojmími, to však není možné, oznámil Sputniku zdroj v silových strukturách, informovaný o průběhu jednání. „V Azotu je nyní kolem 300 bojovníků. Zahájili s námi jednání, jejich podmínkou je, abychom je pustili do sousedního Lisičanska společně s rukojmími – civilními obyvateli. Nám to samozřejmě nevyhovuje,“ oznámil zdroj Sputniku. Přitom všechny cesty odchodu ze závodu jsou pro bojovníky odříznuty. „Spojení s nimi bylo navázáno, v jednáních se bude podle všeho pokračovat,“ oznámil zdroj. Podle jeho informace se nachází v protileteckých krytech v Azotu přes tisíc civilistů včetně pracovníků závodu, jejich rodinných příslušníků a obyvatel sousedních čtvrtí.
Velvyslanec LLR v RF Rodion Mirošnik dříve oznámil, že skupina bojovníků na závodě hledá kontakty pro jednání, a přitom mají všechny cesty odchodu uzavřeny. Oznámil rovněž, že je na závodě zablokováno 300 až 400 ukrajinských vojáků. (Sputnik)

PS. Jestli mezi nimi jsou i zahraniční žoldnéři a poradci NATO jako v případě Azovstalu v Mariupolu, tak je to válečný zločin, terorismus a trest smrti. Berou si civilisty jako rukojmí a chtějí s nimi ven. V Azovstalu aspoň propustili civilisty jako první v řadě, aby se ti žoldnéři dostali ven živí.

Ukrajina připustila ruský postup na Bachmut
Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o vývoji bojů připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země, informovala ruská služba stanice BBC. Boje o Severodoněck pokračují. Nicméně jsou už spíše sporadické, neboť ruská armáda má téměř celé město pod kontrolou. Ruská armáda podniká ofenzivu s částečným úspěchem ve směru Vozdvyženka- Roty a na získaných pozicích se opevňuje. Obce jsou jen nedaleko Bachmutu. Na dalších místech fronty se neudály v poslední době žádné významnější změny. V současné době má Ruská armáda na všech frontách navrch, Ukrajina již téměř vyčerpala zásoby dělostřelecké munice. Převaha ruského dělostřelectva je téměř patnáctinásobná. Pokud se podaří ruské armádě ovládnout Donbas je předpoklad útoku na Oděsu, Záporoží a Dnipro. Prezident Zelenskyj, jak se už stalo obvyklé, informoval o významných úspěších ukrajinské armády v Záporoží. Stanice BBC však na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že Zelenskyj neupřesnil, jaké úspěchy má na mysli. (Naše pravda)

PS. Když Rudá armáda dobývala pro západní spojence nedobytný Berlín, Goebbels lhal o sto šest o úspěších na frontě a propagandou blbí Němci čekali na Vůdcovu zázračnou zbraň. Déjà vu, tentokrát Made in NATO. Dobytí Bachmutu bude znamenat de facto uzavření kotle na Donbasu. Pak přijde útok na ukrajinský Berlín, tedy na opevnění Kramatorsk a Slavjansk, které byly za SSSR připraveny na jaderný útok III. světové války.

Elon Musk není proti systému, je to velký dodavatel Pentagonu
Muskova společnost získala miliardové zakázky na vypouštění špionážních satelitů pro špionáž, boj s drony a další vojenské účely. Například v roce 2018 byla společnost SpaceX vybrána, aby na oběžnou dráhu vynesla systém GPS společnosti Lockheed Martin v hodnotě 500 milionů dolarů. Ačkoli mluvčí letectva vyzdvihovali civilní přínosy vypuštění, například zvýšení přesnosti zařízení GPS, je jasné, že tato zařízení hrají klíčovou roli v globálním sledování a probíhajících válkách s drony. Společnost SpaceX také získala smlouvy s letectvem na vynesení velitelské družice na oběžnou dráhu, s Agenturou pro kosmický rozvoj na vyslání sledovacích zařízení do vesmíru a s Národním úřadem pro průzkum (NRO) na vynesení jeho špionážních družic. Tyto satelity využívá všech pět "velkých" sledovacích agentur, včetně CIA a NSA. (Mintpress News)

Ruský ministr zahraničí Lavrov navštívil Turecko v době, kdy NATO stupňuje válku na Ukrajině
V době, kdy mocnosti NATO stupňují svou zástupnou válku proti Rusku na Ukrajině, navštívil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu (8.6.) turecké hlavní město Ankaru, kde jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşoğluem. Oba podpořili výzvy k vytvoření "bezpečného obilného koridoru" z ukrajinských přístavů v Černém moři přes turecký Bospor. Ukrajinská vláda podporovaná NATO však tento návrh odmítla a prohlásila, že není důvěryhodný, uvedla agentura AP. Ministři zahraničí Turecka a Ruska rovněž jednali o obnovení mírových jednání mezi Kyjevem a Moskvou, která byla přerušena pod tlakem hlavních mocností NATO. Oba plány jsou neslučitelné s plánem mocností NATO pod vedením USA na rozdmýchání války s cílem dosáhnout změny režimu v Rusku a v konečném důsledku realizovat imperialistické rozdělení a drancování zdrojů této obrovské země. (WSWS)

Maduro v Teheránu uzavřel 20letou dohodu o spolupráci
Venezuelský prezident Nicolas Maduro přijel v pátek 10. června do Teheránu na jednání s íránskými vysokými představiteli. Maduro v čele vysoce postavené politické a hospodářské delegace přijel do íránského hlavního města na dvoudenní oficiální návštěvu na pozvání svého íránského protějšku Ebrahima Raissiho. Při příjezdu ho přivítal íránský ministr obrany brigádní generál Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani. V exkluzivním rozhovoru pro íránskou španělskojazyčnou televizi Hispan TV prezident Nicolás Maduro řekl, že "Venezuela a Írán mají společný cíl, kterým je boj proti kolonialismu, imperialismu a rasismu". Zdůraznil, že vztahy mezi Venezuelou a Íránem jsou založeny na vzájemném učení a podpoře. "Mezi Íránem a Venezuelou panují silné bratrské a solidární vztahy, protože se považujeme za společníky v boji," řekl v televizi Hispan TV. (al Manar)

Ohlédnutí: Jak byla připravena a kdy měla začít trestná operace ukrajinské armády a nacistických útvarů proti Luhanské a Doněcké lidové republice
Koncepciu útočnej operácie Ozbrojených síl Ukrajiny vypracoval ukrajinský generálny štáb a schválila Rada národnej bezpečnosti a obrany. Cieľom útočnej operácie je „vyčistiť“ Donbas od rusky hovoriaceho obyvateľstva a vytlačiť ho na územie Ruska. Do ofenzívy budú zapojené takmer všetky bojaschopné formácie a vojenské jednotky. Pre agresiu už bola vytvorená úderná sila. Operácia potrvá päť dní. V určený „deň D“ je plánované zničenie vojenských a civilných objektov na území DĽR a LĽR do hĺbky 10-15 km masívnym palebným úderom raketového a kanónového delostrelectva 26., 43. a 55. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, útokmi lietadiel, vrtuľníkov a bezpilotných lietadiel. Ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny pôjde z troch smerov. (Nová republika)


PS. Podle plánované ofenzívy "ze třech směrů" se příští týden uzavře kotel na Donbase, kde skončí v obklíčení právě tyto útočné armády.