Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Rusko omezuje vývoz plynu důležitého pro výrobu čipů
V úterý zveřejněné vládní nařízení RF stanoví, že do 31. prosince tohoto roku bude vývoz vzácných a jiných plynů podléhat schválení vlády na základě doporučení ministerstva průmyslu a obchodu. Ušlechtilé nebo inertní plyny, jako je neon, argon, xenon a další, jsou klíčové pro proces výroby polovodičů. Polovodiče se používají k výrobě mikročipů potřebných k výrobě přístrojů, automobilů a domácích spotřebičů. V dubnu EU v rámci pátého balíčku sankcí zakázala vývoz polovodičů, strojů a dalšího zařízení v hodnotě 10 miliard eur do Ruska. Podle listu Izvestija, který se odvolává na své zdroje ve vládě, chce Moskva takzvaným "nepřátelským" zemím připomenout, že pokud jde o výrobu polovodičů, jsou také závislé na ruském vývozu. Rusko dodává až 30 % celosvětově spotřebovaného neonu, uvedly Izvestija. (RT News)

Šanghaj se po potlačení kovidu znovu otevírá: triumf vědy a veřejného zdravotnictví
Největší čínské město Šanghaj bylo ve středu ráno (1.6.) z velké části znovu otevřeno po dvouměsíční výluce, která úspěšně potlačila epidemii virulentní subvarianty kovidu-19 a Omikronu B.2. Tato událost je triumfem mobilizace veřejného zdravotnictví. Epidemie, která v polovině dubna dosáhla vrcholu téměř 30 000 nakažených denně, si vyžádala životy méně než 600 lidí, většinou starších a neočkovaných. Během dvou měsíců byla většina úřadů, továren a dalších pracovišť uzavřena, ačkoli v některých klíčových průmyslových odvětvích pokračovala výroba. Pracovníci byli ubytováni v závodech a jen zřídkakdy vycházeli ven. Tento proces se nazýval "uzavřený systém". Školy přešly na online výuku, hromadná doprava byla prakticky bez cestujících a těch několik málo obchodů, které zůstaly otevřené, mohlo dodávat zboží pouze na základě objednávky. Samotné město bylo odříznuto od zbytku země a návštěvníci do něj směli vstoupit až po 14denní karanténě. Obyvatelé většinou zůstávali ve svých domovech a hlavním spojením s okolním světem byl internet. Dodávky potravin a dalších potřebných věcí byly organizovány prostřednictvím rozsáhlých sítí bytových bloků a sousedských výborů, které později nahradila vláda. (WSWS)

PS. Drakonická opatření, ale výborný výsledek, i přes globálně nefunkční vakcíny. Stačilo klasické plošné testování a stoprocentní karanténa.

Teherán důrazně odsoudil prohlášení Francie a Německa o zadržených řeckých tankerech
Mluvčí ministerstva zahraničí Saíd Chatibzáde prohlásil, že Teherán důrazně odsuzuje jednostranná a neopodstatněná prohlášení, která se pro tyto země zřejmě stala neměnným zvykem. "Doporučujeme těmto zemím, aby prosazovaly soudní řízení na základě mezinárodních zákonů s cílem zajistit svobodu plavby a námořní bezpečnost, místo aby mylně obhajovaly porušování předpisů ze strany řeckých lodí," uvedl. "Bohužel tyto země mlčí tváří v tvář nezákonnému zadržení lodi plující pod íránskou vlajkou řeckými orgány a vyložení jejího nákladu na základě nadnárodního práva a předpisů jiné (třetí) země," uvedl Khatibzadeh. "Tyto nevhodné zásahy do nezávislých soudních procesů naší země nepomohou k vyřešení problémů," zdůraznil. Jak Írán sdělil řeckým orgánům, je vhodné, aby příslušné íránské orgány řešily problémy právními a soudními prostředky, poznamenal. Německé a francouzské ministerstvo zahraničí v samostatných prohlášeních vyjádřily politování nad zadržením řeckých tankerů Íránem a označily ho za porušení mezinárodních předpisů. (Farsnews)

PS. Toto je typický dvojí metr na námořní pirátství. Takto mohou fungovat vazalové v imperiálních koloniích, ale nikdy ne svět jako celek.

Co s tím lotrem po levici?
Druhá rovina je naproti tomu zcela fatálně dána – jde o poctivou, neošizenou práci na nosné levicové teorii. To je ovšem daleko větší dřina, neboť současný trend v oblasti společenských věd nepřeje komplexním (všeobjímajícím) učením. A nejen to – celý systém jejich podpory a financování tlačí spíše k fragmentaci na stále užší, dílčí témata. Možná to vede k vyšší přesnosti, ale nový svět se s tím vybudovat nedá. Takže nového Kanta, Hegela či Marxe nám asi nikde přes noc nevychovají a pokud by někde náhodou spadl s nebe, nechá se zplanět.

PS. Sorry teoretiku, ale co tak starat se o chudé lidi a bojovat proti kapitalismu a imperialismu? To dělala první levice založená Marxem.Toto plácání vám Soroš klidně zaplatí, ale skutečnou levici dnes ve světě střílejí za to, co dělal Marx.

WHO utrpěla porážku, státy se masivně postavily proti globalistickým plánům
Země jako Austrálie, Velká Británie a Spojené státy vyjádřily podporu pozměňovacím návrhům a vyzvaly ostatní země, aby učinily totéž, čímž by se fakticky vzdaly své suverenity, píše australský poslanec Stephen Andrew. Mnohé státy však proti plánům globalistů masivně vystupují. "Skvělá zpráva!" oznámil Andrew. Dne 25. května, na Den Afriky, přečetla Botswana prohlášení jménem 47 afrických členských států. Botswana uvedla, že nepodpoří "reformy", které Afričany velmi znepokojují. Výhrady k pozměňovacím návrhům vyjádřily i další země, které jim nevyjádřily podporu, včetně Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Jihoafrické republiky, Íránu a Malajsie. Brazílie uvedla, že raději opustí Světovou zdravotnickou organizaci, než aby své obyvatele vystavila novým nařízením. (Freewest Media)

Po neúspěšné protiofenzívě Ukrajinců ruská armáda srovnala se zemí toto ukrajinské velitelské středisko během zasedání štábu
Tento víkend se ukrajinské síly pokusily o další protiofenzívu, tentokrát v Mykolajevské oblasti, která podle očekávání skončila neúspěchem. Jako by to nestačilo, ruské síly se rozhodly potrestat ty, kteří se osobně rozhodli útok provést. Na velitelství "jižního" operačního velitelství ukrajinských ozbrojených sil, které se nachází ve městě Nový Buč, začaly dopadat rakety. Odtud bylo řízeno velení a řízení vojsk při posledních pokusech o útok na území Chersonské oblasti. Podle posledních informací se v době úderů konala na velitelském stanovišti operační porada, které se účastnily desítky důstojníků ukrajinského operačního velitelství. Při úderech údajně zahynuli tři generálové a více než 30 důstojníků různých úrovní. Zničeno bylo údajně i komunikační zařízení. (Reseau international)

PS. Zločin a trest. Tam šly tři nesmyslné útoky nařízené západními poradci. První útok se dostal aspoň k linii dotyku. Druhý byl kompletně rozstřílen raketomety bez ztráty jediného ruského vojáka, roztrhané mrtvoly nemohli ani sesbírat. Při třetím jen vyrazili ti zoufalí záložníci ze zákopů a zase se rychle stáhli. Ztráty byly 90 % mužstva. Tak se bojuje do posledního Ukrajince.

Ukrajinské biolaboratoře a upozornění ruského zákonodárce: "USA provádějí nelegální výzkumy eboly a neštovic". Stíny Gatese, NATO a CIA.
V neposlední řadě bychom neměli zapomenout, že jeden z předních světových odborníků na virologii a vakcíny Geert Vanden Bossche pracoval v týmu Global Health Discovery Nadace Billa a Melindy Gatesových v Seattlu (USA) jako vedoucí programový pracovník a poté přešel do Globální aliance pro vakcíny a očkování (GAVI), založené Billem Gatesem, jako vedoucí programový manažer pro ebolu v Ženevě. V roce 2015 zpochybnil bezpečnost vakcíny proti ebole použité ve studiích kruhového očkování prováděných WHO v Guineji a přerušil spolupráci s Gatesem, přičemž se stal jedním z nejzarytějších zastánců nebezpečnosti genových sér proti viru Covid-19. Je třeba připomenout, že bývalým ředitelem Gatesovy nevládky GAVI, která dnes řídí plán očkování proti kovidu v chudých zemích, byl Jens Stoltenberg. Ten se později stal tajemníkem NATO. Tato organizace kromě toho, že podněcuje současnou válku na Ukrajině, v roce 2014 spolupracovala na převratu na Ukrajině, který zorganizoval George Soros. Ten je důležitý investor v systému Big Pharma skrze firmu Gilead. Ta řídí Centrum Richarda Lugara v gruzínském Tbilisi na zakázku Pentagonu a pod dohledem Ústřední zpravodajské služby, americké kontrarozvědky. (Veterans Today)

USA údajně nelegálně dovážejí syrskou pšenici
Nezodpovědný přístup USA opět ohrožuje celosvětovou potravinovou bezpečnost. Nedávné zprávy poukazují na to, že Washington zintenzivňuje pašování syrské pšenice a dováží ji z oblastí nelegálně obsazených cizími vojsky a polovojenskými milicemi. Tato situace popírá syrské územní suverenitu a má negativní dopad na celosvětové úsilí o snížení hladu a chudoby. Stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Nebenzia 25. května uvedl, že američtí dovozci výrazně zvyšují nákupy syrské pšenice, čímž pokračují ve strategii maximalizace dovozu z krizových a konfliktních regionů, jako je Sýrie a Ukrajina. Kromě obilí se ve velkém měřítku dováží také ropa, která je odebírána z regionů, nad nimiž nemá legitimní syrská vláda kontrolu. (South Front)

PS. Prohraná proxy-válka v Sýrii se vedla kvůli ropovodům a plynovodům, ale v nouzi pes i mouchy lapá.

Mluvčí varuje Řecko před pokusy třetích stran zhoršit vztahy s Íránem
Atény by měly k propuštění svých lodí využít spíše právní cesty než nářky, řekl Khatibzadeh novinářům na úterní tiskové konferenci v Teheránu. Uvedl, že Írán se rovněž obrátil na diplomatické kanály poté, co Řecko nezákonně zabavilo jeho tanker. Khatibzadeh uvedl, že íránský ministr zahraničí vedl telefonický rozhovor se svým řeckým protějškem, ale Atény daly najevo, že přikládají větší význam "příkazům třetí strany". Řekl, že Atény by měly věnovat pozornost skutečnosti, že ani USA, ani třetí strana se nestarají o íránsko-řecké vztahy, které jsou podle něj dosud "uctivé" a měly by takové zůstat. Mluvčí rovněž hovořil o ukrajinské krizi a uvedl, že Teherán je připraven hostit rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Sbor gard islámské revoluce (IRGC) v pátek ve svém prohlášení oznámil, že zadržel dva řecké ropné tankery, několik dní poté, co Řecko ve svých teritoriálních vodách zajalo íránský ropný tanker a jeho ropný náklad byl převezen do USA. (Farsnews)

PS. Tak dopadnou zadlužení, vykradení a pak vydíraní imperiální poskoci. Zkorumpované a pak prodané Řecko je zničeno bankovní Trojkou a teď musí dělat špinavou práci za USA.

Předsedkyně Výboru pro obranu vyzývá k systematickému vytváření obrazů nepřítele
Předsedkyně Výboru pro obranu Spolkového sněmu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová vyzývá k systematickému budování obrazu nepřítele, zejména k přeorientování Bundeswehru na konfrontační postoj vůči Rusku. "To, co potřebujeme - může to znít válečně - potřebujete k tomu, abyste mohli jednat z pohledu Bundeswehru, obraz nepřítele," řekla politička FDP v úterním rozhovoru pro Redaktionsnetzwerk Deutschland. Rusko podle ní v posledních letech politiky mírového soužití již není takto vnímáno. "Teď už víme, jak může vypadat nepřítel, v tomto případě vypadá. A proto se NATO musí přizpůsobit také otázce Číny, co se stane s Íránem, jak budeme pokračovat v jednání s Ruskem," řekl Strack-Zimmermannová. (DWN)

PS. Bohužel, Rheinmetall nemůže masově vyrábět tanky pro další "Drang nach Osten", chybí mu ruské železo a ruské energetické zdroje. Až mu je Rusové dodají, tak se výpadek výroby jistě dožene.