Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

USA zrušila uctění klíčové bitvy 2. světové války
Americké úřady zrušily letošní ceremoniál na památku historického setkání sovětských a amerických vojáků na Labi v roce 1945, který se každoročně koná na Arlingtonském hřbitově u Washingtonu u památníku Spirit of the Elbe, uvedl ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov. "Pořádání takových akcí bylo odmítnuto. Čistě formálně je zrušil Arlingtonský hřbitov, ale bylo nám jasně řečeno, že se tak stalo na základě doporučení ministerstva zahraničí. Chápeme tuto reakci kvůli rusofobii, která je dnes ve Spojených státech běžná." (RT News)

OSN není schopna vytvořit podmínky pro příjezd ruské delegace na setkání v Ženevě
OSN není schopna vytvořit podmínky pro příjezd ruské delegace vedené ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem do Ženevy na zasedání Komise OSN pro odzbrojení a Rady OSN pro lidská práva, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová pro televizní kanál Rossija-1. "Vzhledem k tomu, že naše sousední evropské země uzavřely svůj vzdušný prostor pro ruská letadla, let, kterým ruská delegace hodlala odcestovat do Ženevy - nikoliv na výstavu umění nebo rozhovor o ekologických problémech, ale na jednání o naléhavých otázkách týkajících se odzbrojení a lidských práv - nebude moci odletět," dodala Zacharovová. (TASS)

Chris Hedges: Američtí komisaři
Vládnoucí třída tvořená tradičními elitami, které řídí Republikánskou a Demokratickou stranu, používá drakonické formy cenzury vůči svým pravicovým i levicovým kritikům v zoufalé snaze udržet se u moci. Tradiční elity byly zdiskreditovány za prosazení řady korporátních útoků na pracující, od deindustrializace po obchodní dohody. Nebyly schopny zastavit rostoucí inflaci, hrozící hospodářskou krizi a ekologickou krizi. Nebyli schopni provést významné sociální a politické reformy, které by zmírnily všeobecné utrpení, a odmítli přijmout odpovědnost za dvě desetiletí vojenských fiasek na Blízkém východě. A nyní zahájili nový a sofistikovaný mccarthismus. Vražda charakteru. Algoritmy. Stínové zákazy. De-platforming. (Consortium News)

Rekordně nízký prodej automobilů v EU
V EU klesl počet registrací nových automobilů v lednu na historické minimum. Na odvětví doléhají problémy s dodávkami a nedostatek materiálu. Úleva je v nedohlednu, alespoň prozatím. Nedostatek polovodičů způsobuje další pokles registrací nových automobilů v Evropě. V lednu 2022 se v eurozóně prodalo přibližně 683 000 osobních automobilů, což je méně než kdykoli předtím za leden. Počet nových registrací tak opět klesl a podle oborové asociace ACEA se snížil o šest procent pod předchozí rekordní minimum z ledna 2021. (Tagesschau)

Ukrajinci utíkají z "otrockých podmínek" na britských farmách
Stovky Ukrajinců ve Spojeném království na sezónní víza skončily na farmách, které popisují jako "moderní otroctví", uvedl v úterý deník Guardian, který hovořil s několika lidmi, kteří z těchto farem utekli. "Nikoho nezajímá, co se děje se sezónními pracovníky. Myslel jsem si, že naše práva budou ve Spojeném království dobře chráněna, ale nestalo se tak. Práce na farmě je pravděpodobně jednou z nejhorších zkušeností a nejhoršího zacházení v mém životě," uvedla žena a dodala, že vedení farmy stanovilo "nedosažitelné cíle", a když se pracovníci pokusili protestovat, na týden je suspendovalo. (RT News)

Americké zbraně mizí v "černé díře" - CNN
Americká vláda se snaží vystopovat velké množství "smrtící pomoci", která byla v posledních měsících předána ukrajinským ozbrojeným silám, uvedli úředníci, kteří údajně prozradili CNN, že zpravodajské služby mají "téměř nulovou" schopnost sledovat zásilky až k jejich konečným uživatelům. (RT News)

Propuštění učitelky za šíření ruských dezinformací je nezbytné. A spravedlivé
Dezinformace nejsou třešničkou na dortu, ale pravidelným prostředkem ruského útoku na demokracii a humanitu. Jejich aktivnímu šíření je proto nutné bránit. Pokud se tak děje z pozice učitelky, vyhazov je samozřejmou podmínkou. (Deník Referendum)

Itálie by se mohla stát první zemí EU se sociálním kreditním skóre
Podle článku v deníku Corriere di Bologna zavádí městská správa "chytrou občanskou peněženku", do níž lze získat "digitální body" na základě toho, zda občan prokázal "ctnostné chování". Tyto digitální body pak mohou obyvatelé využívat k získání slev a k různým nákupům. Nepřekvapí, že v tom, co je považováno za odměnitelné "ctnostné chování", hrají ústřední roli činnosti související s dopadem na emise oxidu uhličitého. "Občan získá výhody, pokud recykluje; pokud používá veřejnou dopravu; pokud dobře hospodaří se spotřebou energie; pokud nedostává sankce od obecního úřadu; pokud aktivně využívá kulturní kartu," přeloženo z italštiny říká boloňský radní Massimo Bugani. Za zmínku stojí, že sociální kreditní skóre zatím není tak komplexní jako to, které existuje v Číně, a v současné době zůstává dobrovolné. Namísto toho, aby byli občané trestáni za to, že se nechovají "ctnostně", jak to definuje vláda, budou občané pouze odměňováni. Vláda doufá, že toto rozlišení, které považuje sociální kreditní skóre spíše za kartu odměn, zvýší přijetí systému měkkého sociálního kreditu. (The Counter Signal)

Sériové číslo rakety, která zasáhla Kramatorsk, ukazuje, že je ukrajinská
Sériové číslo rakety Tochka-U, která zasáhla Kramatorsk, ukazuje, že patřila Ozbrojeným silám Ukrajiny. Poté, co Ukrajina vpustila do Kramatorsku zahraniční novináře, mohli si projít trosky rakety, která zabila více než 50 lidí a více než stovku zranila. Jak se ukázalo, novinářům se podařilo zachytit výrobní číslo rakety, které odpovídá výrobnímu číslu ve výzbroji ukrajinské armády. Specialisté upozornili na skutečnost, že sériové číslo na raketě Š91579 je velmi blízké sériovým číslům raket Tochka-U, které byly dříve odpáleny v Donbasu, s výrobními čísly Š91565 a Š91566. To naznačuje, že rakety patří ozbrojeným silám Ukrajiny, a nikoliv Rusku, o čemž se Kyjev snaží nepodloženě přesvědčit Západ. Takové argumenty jsou samozřejmě pouze nepřímé. Nicméně experti upozorňují, že v případě potřeby je Rusko pravděpodobně schopno poskytnout radarové záznamy, jak bylo dříve pozorováno při zničení ruského frontového bombardéru v Sýrii. (Avia Pro)

Rusko: EU je jen ekonomická pobočka NATO
Evropská unie klesla na úroveň "ekonomické pobočky NATO", prohlásila v sobotu (9.4.) mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell po své návštěvě Ukrajiny napsal na Twitteru: "Tuto válku je třeba vyhrát na bitevním poli." Bojovné výroky pocházející od diplomata vyvolaly reakci Moskvy. "Tolik k tak zvané 'hospodářské organizaci'. Tohle už není Evropská unie, je to pouze ekonomická pobočka NATO" napsala Zacharovová. (RT News)