Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Saná se vysmívá dvojím standardům Západu při řešení krizí na Ukrajině a v Jemenu
Člen národní delegace ze Saná Abdel-Malik Al-Ajri se vysmál dvojímu přístupu Západu k řešení ukrajinské a jemenské krize a požadavkům Západu na otevření bezpečných koridorů pro evakuaci civilistů na Ukrajině, zatímco jemenské utrpení je ignorováno. "Americko-saúdská koalice uzavřela před Jemenci všechny bezpečné koridory," litoval. Al-Ajri na svém účtu na Twitteru napsal: "Na Ukrajině požadují otevření humanitárních koridorů. Ve válce je obvykle otevřeno mnoho koridorů, s výjimkou Jemenu. Agresorské země (koalice Saúdské Arábie a USA) uzavřely přístav Hodeida, jediný zbývající zásobovací uzel pro více než 25 milionů lidí, a způsobily tak ohromnou krizi v oblasti ropy, potravin a léků." (Al Manar)

Myokarditida po očkování proti COVID-19 BNT162b2 u dospívajících v Hongkongu
Celkem bylo dospívajícím podáno 224 560 prvních dávek a 162 518 druhých dávek BNT162b2 (Pfizer). Čtyřicet tři adolescentů bylo po očkování vakcínou BNT162b2 hospitalizováno v souvislosti s myokarditidou, přičemž 84 % hospitalizací (36 ze 43) proběhlo po druhé dávce. Incidence byla 3,12 (95% CI, 1,25-6,42) a 22,15 (95% CI, 15,51-30,67) na 100 000 osob pro první, resp. druhou dávku. Počet postižených pro první dávku byl jeden na 32 051 očkovaných a pro druhou dávku jeden na 4515 očkovaných. Hrubý poměr rizika druhé dávky oproti první dávce byl 7,11 (95% CI, 3,16-15,97). (JAMA Pediatrics)

PS a hezky česky. Mladistvý má po druhé várce Pfizeru 7x větší pravděpodobnost infarktu než po první várce.

Je čas zastavit Putinovu pátou kolonu v Česku. A nezapomenout, kdo mu sloužil
Všechny tyto skutečnosti byly známé, ověřitelné a každý se s nimi mohl seznámit. Navíc je již dlouhá léta jasným faktem, že čeští putinovci získávají podporu z Ruska. Vzhledem k aktivitám dezinformačních webů a k masivním kampaním proti našemu členství v Evropské unii je zřejmé, že Putinova válka proti Západu se odehrává i přímo na našem území a za ruské peníze. (...) Kdo podporuje otevřeně nepřátelskou agresivní mocnost, měl by nést veškeré právní důsledky svého jednání. Politiky a publicisty, kteří tu léta sloužili Putinovi, je třeba v debatě konfrontovat s jejich hloupostí či bezcharakterností. Stačí pojmenovat jejich chování dostatečně důsledně pravým jménem. (Forum24)

Moskva vysvětluje, jak bude obchodovat s firmami z "nepřátelských států"
Podle usnesení o zavedení tohoto postupu, které podepsal premiér Michail Mišustin, musí ruská společnost se sídlem v Rusku nebo zahraniční společnost z "nepřátelského státu" požádat o povolení k jakékoli obchodní transakci. "Žádost obsahuje podrobné informace o žadateli, včetně informací o skutečných vlastnících společnosti. Na základě analýzy obdržených dokumentů a povahy budoucí smlouvy bude přijato rozhodnutí o jejím schválení nebo zamítnutí," uvedla tisková služba a zdůraznila, že "hlavním cílem této práce je zajištění finanční stability země tváří v tvář vnějšímu sankčnímu tlaku". (RT News)

Obchodní obrat mezi Ruskem a Čínou vzrostl za dva měsíce téměř o 40 %
Podle statistik, které v pondělí zveřejnila čínská celní správa, se vzájemný obchod mezi Ruskem a Čínou za první dva měsíce roku 2022 meziročně zvýšil o 38,5 %. Obchodní obrat v lednu a únoru dosáhl 26,43 miliardy dolarů. Ruský vývoz do Číny vyskočil v tomto období o 35,8 % na 13,8 miliardy USD, zatímco Rusko dovezlo z Číny zboží a služby v hodnotě 12,6 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 41,5 %. (RT News)

Jsme snad vaši otroci? Imran Khan odmítl požadavek Západu odsoudit Rusko kvůli Ukrajině
Pákistánský premiér Imran Chán se obořil na 22 západních velvyslanců, kteří mu napsali dopis, v němž ho žádají, aby odsoudil ruskou akci na Ukrajině. Imrán, rozhořčený těmito diplomaty, při projevu na shromáždění v pákistánské provincii Paňdžáb prohlásil, že Pákistán není "otrokem Západu". Udeřil na ně, že vyvíjejí nátlak na ně, a nikoli na Indii. Imrán uvedl, že Pákistán podporoval NATO ve válce v Afghánistánu a utrpěl těžké ztráty. Pákistán zdržel hlasování o rezoluci Valného shromáždění OSN proti Rusku, stejně jako Indie. (Hindustan Times)

Mapa vojenských operací na Ukrajině (11. den, 6. března)




Rusko-ukrajinská krize vytváří tlak na dodavatelský řetězec mikročipů
Očekává se, že již tak napjatý polovodičový průmysl utrpí další výpadky v důsledku současného konfliktu ve východní Evropě, protože Ukrajina a Rusko zajišťují většinu světových dodávek neonu a palladia, které jsou nezbytné pro výrobu mikročipů. Neon, který je důležitý pro lasery používané k výrobě čipů, je vedlejším produktem ruské výroby oceli. Na Ukrajině se pak čistí. Palladium se používá mimo jiné v senzorech a pamětech. Podle agentury Moody's Analytics se současný celosvětový nedostatek čipů ještě zhorší, pokud bude patová situace trvat, protože více než 40 % světových dodávek palladia pochází z Ruska, zatímco Ukrajina vyrábí 70 % světových dodávek neonu. (RT News)

Ruské banky přecházejí na čínskou UnionPay
V neděli (6.3.) několik ruských bank oznámilo, že plánují začít vydávat karty s využitím čínského systému UnionPay. Tento krok, který přišel krátce poté, co se společnosti Mastercard a Visa zavázaly ukončit činnost v Rusku a odpojit všechny banky v zemi od svých platebních systémů, umožní držitelům nových karet používat je k placení a výběru hotovosti v zahraničí. UnionPay, mezinárodní platební systém založený v roce 2002, získal mezinárodní status v roce 2005. Společnost sídlí v Šanghaji a údajně působí ve více než 180 zemích světa, včetně Švýcarska, Řecka, Itálie, Španělska, Německa, Mexika, Kypru, Thajska, Indie, Izraele, Portugalska, Chorvatska, Polska, Srbska, Maďarska a Rakouska. (RT News)

Ukrajinský prezident Zelenskyj se skrývá na velvyslanectví USA v Polsku, tvrdí ukrajinský poslanec
Zelenského odvaha neměla dlouhého trvání. Prezident, který vyzývá vojáky z celého světa, aby nechali svou kůži na Ukrajině, odletěl do polské Varšavy, kde se momentálně ukrývá na americké ambasádě. Informaci potvrdil poslanec Socialistické strany Ukrajiny Ilja Kiva ve videu, které zveřejnil na svém kanálu na Telegramu a v pořadu 60 minut v pátek 4. března 2022. "Je strašné o tom mluvit, protože tento člověk je vrchním velitelem válčící armády. Obdrželi jsme informaci, že vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, prezident Zelenskij, opustil ukrajinské území směrem do Polska. Nyní je na americkém velvyslanectví. Tam se chystá pokračovat ve využívání ukrajinské armády a civilistů, přičemž vydává nesmyslné rozkazy, které stály tisíce lidských životů. Je to zločinec, je to zrádce. Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin dříve rovněž prohlásil, že Zelenskij uprchl z Ukrajiny a zamířil do Polska. "Zelenskij opustil Ukrajinu. Poslanci Nejvyšší rady mu řekli, že ho ve Lvově nemohou zastihnout," napsal na svém kanálu Telegram. Nyní je v Polsku." (Reseau International)