Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů
Zablokované byly stránky Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz... „Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip. (Novinky.cz)

Putin vzkazuje ukrajinské armádě, aby "vzala moc do svých rukou
Ukrajinské ozbrojené síly by měly "převzít moc" v zemi a jednat s Moskvou o míru, prohlásil prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání ruské bezpečnostní rady. Obvinil také kyjevskou vládu a "neonacisty", že v průběhu ruské ofenzívy na Ukrajině využívají civilisty jako "lidské štíty". Putin uvedl, že ukrajinská armáda nesmí dovolit své vládě, aby používala jejich "děti, manželky a blízké jako lidské štíty", což je taktika, kterou používá podle něj Kyjev během vojenské operace Moskvy. "Vezměte moc do svých rukou!" řekl ruský prezident a tvrdil, že armáda bude lepším partnerem pro vyjednávání než "banda narkomanů a neonacistů", kteří se podle něj "zabetonovali v Kyjevě" a drží lidi jako "rukojmí". (RT News)

Přehled tisku: Putin zahajuje operaci denacifikace Ukrajiny a její ekonomické důsledky
Odborníci, s nimiž Izvestija hovořila, se domnívají, že ruská armáda může operaci dokončit do pěti dnů. "To je základní předpoklad. Tak dlouho by měly trvat hlavní aktivity mimo velká města. Soudě podle toho, co se děje nyní, mohou být osvobozeny ukrajinské východní, střední a jižní oblasti," řekl listu prezident Centra strategických komunikací Dmitrij Abzalov. Kreml zatím žádné termíny neuvedl s tím, že je určí hlava státu s ohledem na aktuální situaci. Zatím zůstává otevřená otázka, kdy DLR a LLR osvobodí svá území v hranicích Doněcké a Luganské oblasti, jak je napsáno v jejich ústavách, píše Nezavisimaja gazeta. "Pro Rusko je nesmírně důležité osvobodit od okupačních sil kyjevského režimu nejen Donbas, ale i celý levý břeh Ukrajiny a také její černomořské oblasti. Dněpr, Záporoží, Mariupol, Oděsu, Očakov, Nikolajev, Cherson a další města, v nichž se nacházejí průmyslové a obranné podniky, které mají pro Ruskou federaci zásadní význam. Pokud budou pod kontrolou Moskvy, znamená to, že Rusko porazilo Západ a vymanilo svého slovanského partnera ze sféry vlivu Spojených států a NATO," řekl listu Nezavisimaja gazeta vojenský expert ve výslužbě plukovník Nikolaj Šulgin. (TASS)

Milice Azov stále drží Mariupol
Divize Azov stále drží Mariupol. Ukrajinští vojáci trpí ztrátami a žádají o otevření humanitárních koridorů pro stažení. Podle Eduarda Baturina, oficiálního představitele Lidových milicí DLR, velení uprchlo. Ztráty utrpěly také jednotky DLR a ruské jednotky. Na obou stranách jsou zajatci. Ukrajinská armáda se připravuje na obranu Mariupolu. Vojsko AFU zřídilo palebné pozice uvnitř městských bloků. Z obytných čtvrtí města se střílejí granáty ukrajinské armády. Nacionalistické prapory blokují civilistům odchod z města. Objevují se zprávy o střelbě do obyvatel města, kteří se snaží město opustit. Bojovníci nacionalistických jednotek se opevňují v bytech vícepodlažních domů a drží tam civilisty jako živé štíty. Současně se z Krymu směrem na Záporoží blíží uskupení ruských vojsk, které se má spojit se "severním" uskupením přicházejícím ze směru od Melovoje. Pokud se tyto síly spojí, může se v kotli ocitnout největší uskupení AFU v Donbasu, čítající asi 100 000 osob.(South Front)

Rusové dobývají Kyjev
Ráno 24. února přistála z vrtulníků skupina ruských výsadkářů, kterou tvořila posílená rota o síle asi 200 mužů, a obsadila letiště Gostomel, které se nachází 7 km severozápadně od Kyjeva a je součástí kyjevské aglomerace. Více než 24 hodin odráželi ruští výsadkáři útoky značně silnější ukrajinské armády. Od 10:00 místního času 25. února byli výsadkáři deblokováni postupující mechanizovanou kolonou ruské armády. Již dříve ukrajinská strana dvakrát ohlásila údajnou eliminaci ruského výsadku. Četné videozáznamy z místa události však potvrzují, že po celou dobu výsadek nadále držel letiště a sváděl intenzivní boje s ukrajinskými jednotkami. Ukrajinské jednotky minují mosty na předměstí Kyjeva. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské administrativy uvedl, že Ukrajina je připravena jednat s Ruskem o neutrálním statusu, ale musí dostat bezpečnostní záruky. Není jisté, do jaké míry toto prohlášení odráží skutečnou ochotu Ukrajiny k jednání. (South Front)

Bill Gates varuje před novou pandemií. „Příště se musíme víc snažit,“ říká
Miliardář Bill Gates počítá s příchodem nové pandemie. Na konferenci v Mnichově proto vyzval k lepší připravenosti a investicím do zdravotnických technologií. (Seznam Zprávy)

Společnost Pfizer nyní definitivně nezíská povolení Covid vakcíny pro 2,8 miliardy lidí
Výrobce léků Pfizer upustil od snahy získat v Indii mimořádné povolení pro svou vakcínu COVID-19. Indická Ústřední organizace pro kontrolu léčivých přípravků uvedla, že její odborníci vakcínu nepodporují, protože stále probíhají studie vedlejších účinků hlášených v jiných zemích. Indičtí úředníci podle agentury Reuters požadovali, aby společnost Pfizer provedla studii bezpečnosti a účinnosti v Indii již v únoru 2021. "Společnost předložila výboru návrh na mimořádné schválení vakcíny Covid-19 mRNA BNT162b. Výbor vzal na vědomí, že v období po uvedení vakcíny na trh byly hlášeny případy ochrnutí, anafylaxe a dalších závažných nežádoucích účinků (SAE) a příčinná souvislost těchto příhod s vakcínou se zkoumá," uvedl indický deník The Print s odvoláním na zápis ze zasedání expertní skupiny z 3. února. Stejně negativní postoj má i Čína. (Uncut News)

3. světová válka bude podobná válce třicetileté
Pokud se tedy takovýmto způsobem podíváme na to, co se děje teď, s ohledem na typy zbraní, jaké mají světové velmoci, které mohou smáznout všechno z povrchu zemského – mám na mysli hlavně Rusko a USA, myslím, že nová světová válka bude nejvíce podobná třicetileté válce. Neboli souhrn lokálních konfliktů rozprostřených v území i v čase. (Naše Zavtra via Fórum KOB)

Člen ochranky J.Trudeaua podal výpověď
Desátník Bulford rezignoval na svou funkci osobní ochranky Justina Trudeaua: "Udělal jsem tlustou čáru za svým jednáním. Už žádné mlčení a podřizování se." (BezPressuNews)

Proč se dron Hizballáhu jmenuje "Hassan"?
O dronu Hassan, který se dokázal vyhnout izraelským radarům, letadlům a protiletadlovým zbraním a bezpečně se vrátit na svou základnu v Libanonu, se stále píše. V návaznosti na tuto událost, která se dostala na titulní stránky novin v zemi cedru, se uvádí, že jméno tohoto letadla, které dokázalo na severu okupované Palestiny překonat vzdálenost 70 km za 40 minut, nese Hassan Lakkis, otec bezpilotních letounů islámského odporu Hizballáh. (Al-Manar)