Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Rozkol v EU kvůli energetickým sankcím vůči Rusku
V pondělním rozhovoru (21.3.) s novináři po setkání s ostatními členy EU v Bruselu maďarský ministr zahraničí uvedl, že Budapešť pravděpodobně nepodpoří sankce zaměřené na ruský plyn a ropu, protože by mohly poškodit její vlastní zájmy. "Dohody o případných sankcích EU proti ruským energetickým dodávkám nebo jejich přerušení s největší pravděpodobností nebude dosaženo," řekl a dodal: "Nepodpoříme žádné sankce, které by mohly ohrozit dodávky energií do Maďarska." (RT News)

Biden: "Chystá se nový světový řád"
Americký prezident Joe Biden v pondělí (21.3.) na čtvrtletním setkání generálních ředitelů Business Roundtable hovořil o "novém světovém řádu" a použil výraz, který korporátní média často označují za "konspirační teorii": "Jak mi onehdy řekl jeden z nejvyšších vojenských představitelů na bezpečnostním setkání, v letech 1900-1946 zemřelo 60-60 milionů lidí. A od té doby jsme zavedli liberální světový řád, což se už dlouho nestalo. Zemřelo hodně lidí, ale nedošlo ke kompletnímu chaosu. A teď je doba, kdy se věci mění. Připravujeme - a také bude nový světový řád a my ho musíme vést. A musíme k tomu sjednotit zbytek svobodného světa." (Nation Pulse, citace podle tiskové zprávy Bílého domu, ZDE)

PS. Chyba "60 - 60 million people" (správně má být "60-90") je na originální stránce Bílého domu dnes, 22.3.

USA signalizují, že odrazují Zelenského od ústupků Rusku, které by mohly ukončit boje
Ministerstvo zahraničí v pondělí (21.3.) naznačilo, že USA odrazují ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského od ústupků Rusku při jednáních, jejichž cílem je ukončit boje na Ukrajině. Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že Zelenskij "dal jasně najevo, že je otevřen diplomatickému řešení, které neohrožuje základní principy, jež jsou jádrem války Kremlu proti Ukrajině". Když byl Price požádán, aby svůj názor upřesnil, řekl, že válka je "větší" než Rusko a Ukrajina. "Klíčové je, že v sázce jsou principy, které mají univerzální platnost všude," řekl. (Antiwar)

Nadace Gatese a další chtějí digitalizovat zásobování potravinami v Nigérii
Nadace Billa a Melindy Gatesových ve spolupráci s nigerijskou vládou a dalšími globálními partnery zahájila čtyřletý pilotní projekt na podporu obohacování základních potravin s cílem zajistit lepší výživu pro všechny. V rámci projektu bude vyvinut digitální systém pro zajištění dodávek základních potravin. Mezi partnery patří Global Alliance for Improved Nutrition, BASF, Bioanalyt, Camelot Consulting Group, DSM, GH Labs, Hewlett Packard Enterprise a TechnoServe. Myšlenkou projektu je, že potraviny budou obohaceny o správné množství základních vitamínů a minerálů, které podpoří dobré zdraví a výživu. Mezitím bude účastníkům pilotního programu pomáhat tým digitálních odborníků, kteří pomohou navrhnout a zavést nový digitální systém zajišťování a kontroly kvality. Diagnostické nástroje systému zahrnují in-line senzory pro sledování výrobních procesů, kalibrační pomůcky a software pro tvorbu zpráv, který výrobcům umožní získat zaručenou kvalitu a cenné poznatky. (Uncut News)

Ukrajinský lékař komentuje svůj rozhovor o "kastraci válečných zajatců"
Ukrajinský lékař, který v živém rozhovoru tvrdil, že své dobrovolnické jednotce nařídil kastrovat zajaté ruské vojáky (ZDE), prohlásil, že jeho slova nejsou pravdivá. V krátkém příspěvku na své pondělní stránce na Facebooku Gennadij Druženko uvedl, že on a jeho kolegové frontoví zdravotníci nikoho nekastrují a nemají to v plánu. "Byly to emoce. Je mi to líto. Zachraňujeme životy. Tečka," uvedl ve svém příspěvku. (RT News)

Unikly důvěrné informace o šéfovi Mossadu
V tomto videu byla zveřejněna sbírka důvěrných dokumentů, osobních informací a finančních dokladů "Davida Barnea", šéfa izraelské špionážní agentury Mossad. Ve středu (16.3.) zveřejnila organizace Open Hands video, které ukazuje několik osobních fotografií, letenky na jméno Davida Barnea, jeho občanský průkaz, daňové doklady adresované jeho manželce a satelitní snímky jeho soukromého domu v centrálním městě Hod Hašaron. Podle skupiny jsou uniklé informace výsledkem tajných zpravodajských operací zaměřených proti izraelským cílům, včetně vysokých izraelských bezpečnostních a vojenských představitelů, kteří hrají významnou roli v současnosti i budoucnosti izraelských bezpečnostních služeb. Operační skupina dohlíží na Davida Barneyho od roku 2014. Podle organizace Open Hands je kromě Davida Barnea v hledáčku skupin i několik dalších vysokých představitelů Mosadu, jejichž jména zatím nebyla zveřejněna, jako možných budoucích šéfů organizace. (ISW News)

Ukrajinský frontový lékař tvrdí, že nařídil kastraci všech ruských válečných zajatců
Všichni ruští vojáci zajatí ukrajinskou dobrovolnickou zdravotnickou jednotkou budou vykastrováni, prohlásil v neděli ve státní televizi její zakladatel a velitel. Bojový zdravotník, jehož dobrovolnický tým západní média označují za "lékařské anděly", prohlásil, že "švábi" si nezaslouží právo na rozmnožování. Šokující přiznání učinil Gennadij Druženko, ústavní právník, který se stal dobrovolným zdravotníkem na ukrajinské frontě. V živě vysílaném rozhovoru pro ukrajinská média (záznam TV zde) odsoudil USA za jejich neochotu jít do války s Ruskem jménem Ukrajiny a poté se vyjádřil na adresu ruské armády. (RT News)

Válečné akcie rostou, protože rusko-ukrajinský konflikt pokračuje: Lockheed Martin, Northrop vzrostly o 20 %
Zatímco probíhající konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou působí na finančních trzích chaos, akcie zbrojařských společností dosahují výborných výsledků a podle analytiků Wall Street budou i nadále růst. Fond iShares U.S. Aerospace & Defense ETF, největší svého druhu s 33 akciovými podíly, vzrostl od 24. února, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, o více než 5 %. Akcie zbrojařských společností za tu dobu výrazně vzrostly. Akcie Raytheon Technologies vzrostly o téměř 8 %, General Dynamics o 12 %, Huntington Ingalls Industries o 14 %, Lockheed Martin o 18 % a Northrop Grumman o 22 %. (Forbes)

Osmkrát větší Německo registruje méně uprchlíků z Ukrajiny než Česko
Spolková policie od začátku války na Ukrajině zaznamenala v Německu přes 200.000 ukrajinských uprchlíků. Oznámilo to spolkové ministerstvo vnitra. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR) z Ukrajiny od začátku konfliktu uprchly už více než tři miliony lidí. Do České republiky podle čtvrtečního prohlášení premiéra Petra Fialy dorazilo 270.000 válečných uprchlíků z Ukrajiny. V Německu žije zhruba osmkrát tolik lidí co v Česku. “Do neděle spolková policie zaznamenala v Německu 207.742 uprchlíků z Ukrajiny. Převážně jsou to ženy, děti a staří lidé,” napsalo spolkové ministerstvo vnitra na svém twitterovém účtu. Oproti pátku tak počet registrovaných ukrajinských uprchlíků v Německu vzrostl o více než 10.000. (Ihano.cz)

"Nemyslitelné": Vědci jsou v šoku, když teploty na polárních oblastech stoupají o 50 stupňů nad normál
Vědci o víkendu vyjádřili šok a znepokojení nad extrémně vysokými teplotami v blízkosti obou zemských pólů jako nejnovějšími příznaky zrychlujícího se klimatického ohrožení planety. Francouzsko-italská výzkumná stanice Concordia ve východní Antarktidě zaznamenala v pátek rekordní teplotu +12 °C. Naproti tomu vysoké teploty na stanici v tomto březnovém období v průměru klesají pod -45°C. Jonathan Wille, výzkumný pracovník zabývající se polární meteorologií na Université Grenoble Alpes ve Francii, řekl deníku The Washington Post, že "tato událost je zcela bezprecedentní a převrátila naše očekávání ohledně antarktického klimatického systému". (Common Dreams)