Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Šándor k vypnutí webů: Vnitro nevykládá písmo svaté, dezinformace musíme vysvětlovat
Celkem osm českých dezinformačních webů v pátek zablokovala v reakci na válku na Ukrajině vláda. Podle bezpečnostního poradce Andora Šándora, vojenského analytika Martina Kollera a politického analytika Štěpána Kotrby jde o zbytečný krok. „Ministerstvo vnitra nevykládá písmo svaté. Nezakazujte, ale vysvětlujte,“ kroutil hlavou v mimořádném vysílání pořadu Divoká karta Šándor. (CNN Prima News)

CDC nepublikovalo valnou část jí shromážděných dat o covidu
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zadržovalo důležitá data o boostrech, hospitalizacích a donedávna i o analýzách odpadních vod. (New York Times)

Condoleeza Rice: Když napadnete suverénní zemi, je to válečný zločin
Rozhovor Fox News s Condoleezou Rice, architektkou války v Iráku a Afghánistánu: "Když napadnete suverénní zemi, je to válečný zločin." (Fox News)

Na dezinformační scéně nastal moment šoku, někdo změnil názor, říká expert
Od změny vlády a změny vedení ministerstva vnitra nás dělí stále v podstatě dny. To znamenaná, že k systémovým změnám v naší práci a v práci na jiných úřadech zatím nemohlo dojít. Na to přijde čas v následujících měsících a letech. Druhá věc je, že teď je mimořádná situace, začala válka. Takže momentálně naše aktivita je reflexí dané situace. Ministerstvo vnitra má na starosti spoustu věcí, které souvisejí s řešením vnitřní bezpečnosti. My máme teď rozvázané ruce komunikovat upřímně o tom, co vidíme, a pojmenovávat ty věci na našem twitteru. (Seznam Zprávy)

Šéf německé rozvědky Bruno Kahl evakuován z Kyjeva speciálními jednotkami
Německý magazín Focus jako první informoval o tom, že prezident Federální zpravodajské služby (BND) byl zachráněn z Ukrajiny v nouzi. "Před několika dny, ještě před zahájením rozsáhlé ruské vojenské akce, Bruno Kahl odcestoval do ukrajinského hlavního města Kyjeva, aby se svými ukrajinskými kolegy projednal pozadí situace." Útok Ruska ve čtvrtek brzy ráno (24.2.), který všechny překvapil všechny, i Kahla. Poté, co ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala všechny Němce, aby opustili zemi, se aktivizovalo speciální oddělení spolkové policie Osobní ochrana v zahraničí. To podle Focusu evakuovalo diplomaty a styčné důstojníky BKA po zemi. Kahl se však k evakuační jednotce nedostal včas. Proto ho z této nebezpečné situace muselo zachránit speciální oddělení BND. Podle informací byl Kahl v pátek odpoledne na cestě do Polska a v odpoledních hodinách měl v Polsku vstoupit na půdu EU. Agentuře Focus to potvrdily bezpečnostní zdroje. (Free West Media)

Jamie Dimon varuje, že sankce SWIFT mohou mít nezamýšlené důsledky a lze je obejít
Jen několik hodin poté, co západní představitelé uvalili na Rusko bezprecedentní sankce, jaké svět ještě nezažil, včetně cíleného vyloučení klíčových ruských bank ze systému SWIFT a zmrazení aktiv a transakcí ruské centrální banky, vysvětlil generální ředitel banky JPMorgan Jamie Dimon nejen to, proč může být tato tvrdá eskalace zbytečná, ale i to, proč by se mohla v příštích letech velkolepě vymstít. V rozhovoru pro televizi Bloomberg generální ředitel největší světové banky uvedl, že "pro SWIFT existuje spousta kliček, takže existují různé nástroje, které používáme z různých důvodů", a dodal, že "banky jednají s vládou, aby všichni pochopili problémy, ne proto, že jsou pro nebo proti nějaké konkrétní věci". Sankce SWIFT sice znamenají, že společnosti nemohou používat systém zasílání zpráv k obchodování s ruskými subjekty, kterých se sankce týkají, ale stále s nimi mohou obchodovat, uvedl Dimon. Ve skutečnosti je to stejně jednoduché jako poslat e-mail s platebními instrukcemi. To, čím SWIFT ve skutečnosti je, je pozůstatek zasílání zpráv z minulé éry, před e-maily, dokonce i před faxem. (Zero Hedge)

Odzbrojení Ukrajiny - 5. den a válka peněz proti Rusku - 1. den
Historička Anne Morelliová shrnula klasickou knihu Arthura Ponsonbyho Falsehood in War-Time takto:
Nechceme válku.
Za válku je vinna pouze protistrana.
Nepřítel je ze své podstaty zlý a podobá se ďáblu.
Hájíme ušlechtilou věc, nikoliv své vlastní zájmy.
Nepřítel páchá zvěrstva záměrně, naše neštěstí jsou nedobrovolná.
Nepřítel používá zakázané zbraně.
My utrpíme malé ztráty, ztráty nepřítele jsou obrovské.
Naši věc podporují uznávaní umělci a intelektuálové.
Naše věc je posvátná.
Všichni, kdo pochybují o naší propagandě, jsou zrádci. (Moon of Alabama)

Ministerstvo pravdy vás může zablokovat z dosahu alternativy celkem 3 způsoby
Blokování internetového provozu může probíhat na celkem 3 úrovních. První úrovní je blokace na úrovni Doménové národní autority. Druhou úrovní je blokace na úrovni síťových DNS serverů jednotlivých ISP operátorů. ISP operátor je dodavatel vašeho internetového připojení. A třetí úrovní blokády je blokace na úrovní datového provozu, tedy na úrovni datových paketů. Řekneme si, jak čelit všem těmto 3 typům blokací a jak je pohodlně obejít. (Aeronet)

Syrský drogový dealer Al-Džásim napojený na Al-Káidu převádí bojovníky ze Sýrie na Ukrajinu
Syrští opoziční aktivisté odhalili znepokojivé skutečnosti o syrském podnikateli žijícím na Ukrajině, který slíbil, že bude bojovat proti ruským silám, jež v zemi v současnosti provádějí speciální vojenskou operaci. Podnikatel Tárik al-Džasím se 26. února objevil na videu, kde oznámil vytvoření ozbrojené skupiny pro boj s ruskými silami. Podle renomovaného syrského proopozičního zpravodajského kanálu Telegram je al-Jasimův starší bratr Sa'ad bezpečnostním velitelem v organizaci Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) napojené na al-Káidu, která ovládá severozápadní syrský region Velký Idlib. Nejen to, al-Jasim, který údajně již více než rok žije ve městě Oděsa, je také bratrancem emíra HTS Mohamada al-Abda. Emir je arabský termín, který radikálové obvykle používají pro označení vyšších vůdců. Telegramový kanál, známý jako Muzamjer al-Thawra al-Suriyah, také odhalil, že takzvaný podnikatel je ve skutečnosti drogový dealer, který dříve pracoval jako překupník v Rusku. Podle zpravodajské agentury Abkhazian Network se al-Džásim v současné době připravuje na převoz bojovníků ze Sýrie na Ukrajinu, kde budou vrženi proti ruským silám. Al-Džásim na tom spolupracuje s Tureckem podporovanou Syrskou národní armádou (SNA). Přihlásilo se již přibližně 200 bojovníků z divize Sultan Morad a fronty al-Šamíja. Ti se nyní údajně shromažďují v Tureckem okupované severosyrské oblasti Afrín. (South Front)

Roušky všem – vlajky všem
Kdo si nedá na profilový obrázek vlaječku Ukrajiny, nejde na demonstraci, nebo se jen ptá „proč se to děje?” a „co za tím vším může být?”, je okamžitě opět „popírač a Putinova děvka”. (Blog Jana Tománka na Echo24)