Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Policista Tomáš Ježek: Jsme cenzurováni. Ale nedáme se vydírat. Pokud to nezastavíme, bude pozdě
Podařilo se nám vytvořit organizovanou strukturu uvnitř policie, na každém kraji máme koordinátora, postupujeme rozvážně a jednotně. Ozývá se nám čím dál víc kolegů. (Svobodné Universum via Outsidermedia)

Kdo a komu „prohrál“ Kazachstán?
Přímým (a podle mého názoru předvídatelným) důsledkem povstání je, že Tokajev nyní ví, že jeho osud závisí na Rusku, stejně jako Lukašenko ví. Je to pro Kreml špatný nebo dobrý výsledek? (The Saker via Zvědavec)

Vojenská analýza útoků na Kazachstán
Na útoku na Kazachstán 2. ledna 2022 se podílely dvě nezávislé hlavní skupiny napojené na stejné zahraniční velení. Zapojilo se do něj přibližně 20 000 bojovníků, a to jak zahraničních, tak kazašských. Tento personál byl vycvičen pro džihád v Sýrii, případně v Afghánistánu. Kazašská a ruská armáda byly zaskočeny, ale během týdne se jim podařilo znovu získat kontrolu nad situací. (Voltaire Network)

Christine Lambrechtová připravuje nákup stíhaček
Její předchůdkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová (CDU) rozhodla o nákupu stíhaček F-18 z USA jako nástupce letounů Tornado zavedených před 40 lety. Americký model má Německu umožnit tzv. sdílení jaderných zbraní USA. Zdálo se, že certifikace evropského modelu Eurofighter pro tento účel si vyžádá více úsilí, nebo dokonce nebude v dohledné době možná. Koncepce jaderného odstrašení NATO předpokládá, že spojenci budou mít v případě války přístup k jaderným zbraním USA, tj. musí být schopni dopravit bomby na cíl. (Die Zeit)

Slovensko se upsalo Spojeným státům
Slovenská vláda schválila návrh dohody s USA o obranné spolupráci, na jejímž základě by američtí vojáci mohli využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť v zemi a Bratislava by získala přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč) na jejich modernizaci. Opozice a prokuratura dříve uvedly, že smlouva ohrozí suverenitu země, lídři vlády to odmítli. Prokuratura sdělila, že její návrhy na úpravu textu ministerstvo obrany nepřijalo. Dohodu po jejím podpisu ještě bude muset schválit slovenský parlament, ve kterém má koalice pohodlnou většinu, a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko o dohodě vyjednávalo s USA už za předchozí vlády, v jejímž čele byli nyní opoziční sociální demokraté (Směr-SD). Tehdejší vedení ministerstva obrany od jednání ale odstoupilo s odůvodněním, že je proti vytváření právních podmínek pro působení cizích vojsk v zemi. (Haló noviny)

V Iráku se vyhrocuje situace mezi koalicí vedenou USA a proíránskými silami
První týden roku 2022 byl pro síly koalice vedené Spojenými státy v Iráku velmi rušný. Od 31. prosince, kdy vypršela lhůta pro jejich stažení ze země, proíránské síly, které se snaží pomstít al-Muhandího a Solejmáního, zvýšily počet útoků zaměřených na americkou armádu. Několik útoků se již zaměřilo na americkou vojenskou základnu Camp Victory poblíž bagdádského mezinárodního letiště, leteckou základnu Ajn al-Assad v západoirácké provincii al-Anbar a také na americkou vojenskou základnu v provincii Deir ez-Zor na východě Sýrie. Zároveň se v roce 2022 stalo terčem útoku nejméně 20 amerických konvojů v různých částech Iráku. Poslední masivní útok, který se odehrál 9. ledna, zasáhl sedm konvojů přepravujících logistické zásoby a vojenské vybavení pro koalici vedenou USA. (South Front)

Kolik USA a jejich spojenci zaplatili za teroristické násilí v Kazachstánu?
V květnu 2021 zorganizovala USAID program nazvaný Podpora svobody sdružování v Kazachstánu a vyčlenila pro jeho potřeby dalších 750 000 dolarů. V programu je uvedena potřeba "projektů na posílení advokačních a síťových kapacit organizací občanské společnosti prosazujících zejména základní svobody". Na program dohlíží Úřad pro demokracii, lidská práva a práci Ministerstva zahraničí USA, který spadá pod náměstka ministra pro civilní bezpečnost, demokracii a lidská práva. To znamená, že agentura porušuje univerzální právní rámec o nevměšování se do záležitostí jiných zemí. Ve zjevné naději, že v Kazachstánu "dobře využije" zbývající bojovníky ISIS, kteří byli vycvičeni v amerických speciálních táborech v Sýrii a Iráku, zahájila USAID v prosinci 2021 kampaň Prosazování mezinárodních standardů náboženské svobody v Kazachstánu a vyčlenila na tuto "práci" dalších 740 740 dolarů. Jak se tato demokratizace Kazachstánu vyplatila, je vidět na zprávách kazašských médií o řádění radikálních teroristů od 2. do 6. ledna, kteří uřízli hlavy dvěma místním strážcům zákona a 6. ledna zavraždili na ulici v Almaty kazašského režiséra a hudebníka Sakena Bitajeva, zapálili zlatý fond budovy kazašského kina a povraždili civilisty. (New Eastern Outlook)

Biden podepsal válečný rozpočet v hodnotě 770 miliard dolarů
Americký prezident Joe Biden na konci roku 2021 podepsal zákon o vojenských výdajích ve výši 770 miliard dolarů. A to jen na příští rok. Rozsah plýtvání a přebujelé korupce je do očí bijící. Zastiňuje částku, kterou jsou Spojené státy ochotny investovat do obnovy své značně zanedbané civilní infrastruktury a do boje proti pandemii koronaviru, která v USA zabila mnohem více lidí než v kterékoli jiné zemi. (SCF via Zvědavec)

Moskva neučiní žádné ústupky na jednáních s USA, prohlásilo Ministerstvo zahraničí RF
Mohu jenom říct, že v odpovědi na to uslyší, že jsme ochotni projednat jenom nerozšíření NATO, nevstup Ukrajiny, Gruzie a dalších zemí do aliance, a tedy témata, o kterých jsem mluvil. Produktivní dialog není možný na základě pouze vlastního postoje, je třeba akceptovat postoj druhé strany. My jsme akceptovali postoj druhé strany v dané podobě 30 let. Dnes je třeba udělat tečku za tímto obdobím pokusů o nalezení společného postoje, je třeba, aby teď projevila pružnost druhá strana. Když to nedokáže udělat, dojde ke zhoršení situace ve sféře její vlastní bezpečnosti. (Sputnik)

Zelená záminka
O obsahu Zeleného údělu se s vážnou tváří diskutovat nedá. Po věcné stránce se jedná o projekt naprosto absurdní. Jeden čtenář ho v diskusi na jistém serveru v kostce vystihnul v jediné větě: Ropu nalejeme do obřích lodí, těmi přes půl planety přivezeme plyn, z něj vyrobíme elektřinu, a tu napereme do baterek, abychom mohli pohánět auta bez ropy. Tajemství Zeleného údělu je v tom, že v něm nejde zase až tak moc o ekologii, o trvalou udržitelnost, o výslednou bilanci z hlediska světového klimatu. Zelený úděl slouží bohužel pouze k tomu, aby čtyři ze scénářů navrhovaných k realizaci do roku 2025 rázem padly a scénář pátý byl všem direktivně nařízen bez jakékoliv diskuse. (Argument)