Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Vladimír Štěpán: Česká republika se stala mistrem Evropy. Bohužel...
Ceny elektřiny a plynu se v ČR zvýšily o stovky procent, v ostatních státech V4 jenom o desítky procent. Příčin je více, privatizace energetických společností a tím ztráta kontroly nad cenami energií, nečinnost regulačního úřadu, špatné vztahy s Gazpromem počínají RWE, byl jsem jako expert u arbitráže v roce 2012. ČR by neměla kupovat plyn od RWE po jeho odchodu s ČR, Innogy je soukromý subjekt, roli národního importéra neplní. ČR by se měla dohodnout s Gazpromem, jak vyřešit situaci na základě dlouhodobého kontraktu na plyn. Je top zájem obou stran, ČR patřila dlouho k největším importérům ruského plynu. Gazprom myslím nemá zájem ztratit tento trh. Obnovitelné zdroje plyn nenahradí, i když tyto snahy jsou zřejmé. (Sputnik)

Návrh zákona podaný ve Washingtonu by umožnil "zásahové jednotce" "zadržovat" neočkované rodiny. Záchytné tábory již existují
Ministerstvo zdravotnictví státu Washington může brzy změnit zákon a povolit zadržování obyvatel ve věku 5 let v "internačních táborech Covid-19", pokud se nepodřídí státnímu nařízení o experimentálním očkování. Dekret WAC 246-100-040 podle navrhované revize má přidat protokol Covid do státního zákona o přenosných a některých dalších nemocech. Tento dekret popisuje "postupy izolace nebo karantény". Opatření by umožnilo místním zdravotnickým úředníkům využít "diskreční pravomoc" k vydání "nouzového příkazu k zadržení, který vede k okamžitému zadržení osoby nebo skupiny osob za účelem izolace nebo karantény". (Uncut News)

ZRCADLO ODPÍRAČŮ
Probíhající epidemie není pouze problémem zdravotnickým, ale ukazuje se, že přinejmenším stejně závažný je i aspekt sociologický. Jednoduchá rovnice očkování = řešení v reálu neplatí. Situace má více rovin, v nichž se děje úzdrava. Klíčovým faktorem pro zvládání závažných celospolečenských problémů je důvěra. A špatným řešením jsou silové způsoby. (Kulturní noviny)

CHVÁLA POMALOSTI
Vyšší rychlost dobu jízdy nezkrátí. Ve městě rychlostí 25 km/h dojedeme do cíle dřív – a navíc bezpečněji, šetrněji ke klimatu, uvolněněji a zdravěji. (TAZ via Kulturní noviny)

Devatero k pomoci českým zemědělcům
Na nedávné mezinárodní konferenci v Praze, kterou uspořádal Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR o Společné zemědělské politice EU (SZP) na léta 2021-2027 a o dopadech Zelené dohody pro Evropu na české zemědělství, jste navrhl několik bodů, jak co nejlépe dosáhnout toho, aby české zemědělství bylo prosperujícím oborem. Můžeme je postupně probrat? (Haló noviny)

Anketa: Drastický pokles důvěry izraelské veřejnosti v okupační armádu
Izraelský institut pro demokracii zveřejnil ve čtvrtek 6. ledna výroční zprávu, která ukazuje drastický pokles důvěry veřejnosti v izraelskou armádu. Ve výroční zprávě se uvádí, že důvěra veřejnosti v izraelskou armádu klesla z 90 % v červnu na 78 % v říjnu 2021. Zpráva uvádí, že se jedná o nejnižší úroveň důvěry izraelské veřejnosti v IDF od roku 2008. (Al Manar)

Dánská studie: Čím více dávek, tím je rychlejší šíření Omikronu
Při porovnání domácností infikovaných Omikron s domácnostmi infikovanými Delta jsme zjistili 1,17krát vyšší SAR u neočkovaných, 2,61krát vyšší SAR u plně očkovaných a 3,66krát vyšší SAR u těch, kteří byli očkováni posilovací vakcínou, což poskytuje silný důkaz imunitní obrany Omicron," uvádí se v preprintu studie. SAR označuje míru sekundární nákazy. (medrxiv.org)

PS. My neočkovaní prosíme 3x očkované, aby ani nevylézali na ulici, aby nás nakazili Omikronem.

Indie znepokojena vedlejšími účinky pilulky Merck Covid
Indie oznámila, že nezařadí pilulku Covid-19 společnosti Merck do svého národního léčebného protokolu kvůli obavám o její bezpečnost. Podle lékařské výzkumné rady země může způsobit defekty plodu a buněčné změny. Ve středu státní Indická rada pro lékařský výzkum (ICMR) uvedla, že se dozvěděla o "závažných bezpečnostních obavách". "Může způsobovat teratogenitu a mutagenitu a také poškození chrupavek a poškození svalů," uvedl generální ředitel ICMR Balram Bhargava. "Důležitější je, že v případě podání tohoto léku bude nutné po dobu tří měsíců používat antikoncepci, protože narozené dítě by mohlo být problematické, s teratogenními vlivy." (RT News)

Írán stíhá 127 osob zapojených do atentátu na generála Solejmáního
Bývalý velitel Gard islámské revoluce (IRGC) generálporučík Qassem Soleimani, jeho irácký kolega Abu Mahdi al-Muhandis, druhý velitel irácké PMU, a deset jejich zástupců byli zavražděni ozbrojeným úderem bezpilotního letounu, když jejich konvoj 3. ledna 2020 opouštěl bagdádské mezinárodní letiště. Útok nařídil tehdejší americký prezident Donald Trump. Mluvčí íránského soudnictví Zabiholláh Chodajjan uvedl, že země zaslala devíti zemím 11 dopisů se žádostí o přijetí opatření proti 127 viníkům. Uvedl také, že Írán a Irák v této souvislosti podepsaly memorandum o porozumění, a dodal, že oba sousedé vytvořili pracovní skupiny, které brzy uspořádají třetí společné zasedání. (Fars News)

Ekologická úchylka: Lufthansa létá s 18 000 prázdnými lety
Německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že v lednu 2022 bude muset nechat létat 18 000 prázdných letů. Jedná se o ekologickou úchylku, ale pro společnost je to ekonomická nutnost. Jinak riskuje ztrátu letištních slotů. Letos v zimě Lufthansa zrušila již 33 000 letů, tj. 10 % svého letového řádu, a další rušení si již nemůže dovolit. Brusel požaduje, aby letecké společnosti využily alespoň 80 % svých vzletových a přistávacích slotů, aby si je mohly udržet. (Novethic)