Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o téměř sedm miliard
Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o téměř sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Snížení zisku ovlivnila klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038. Firma to dnes uvedla na svém webu. Po očištění o mimořádné vlivy dosáhl zisk 16,9 miliardy korun, a meziročně tak klesl o deset procent. (České noviny)

Omezení maloobchodního prodeje, zboží a poskytování služeb s účinností od 22. 11. 2021
Mimořádné opatření MZDR 14601/2021-27/MIN/KAN MZDRX01I44N8. (Kurzy.cz)

Narušení dodavatelského řetězce ničí vývoz kalifornských zemědělských produktů
Uprostřed historického sucha, které ohrožuje budoucí sklizeň, nyní kalifornští farmáři říkají, že nemohou vyvézt úrodu, kterou mají. V globálním dodavatelském řetězci došlo ke zlomu, kvůli kterému byly kontejnerové lodě zablokovány na pobřeží jižní Kalifornie. Farmáři nemají kam doručit své zboží. Problémy s dodavatelským řetězcem vedly maloobchodníky k obavám, že jejich regály a nákupní vozíky jejich zákazníků budou během klíčové vánoční nákupní sezóny prázdné. To vede k mimořádným akcím ze strany státních a federálních vůdců, aby odstranili kalamitu. (AP News)

ČLOVĚK, TO ZNÍ SMĚŠNĚ
Dějiny lidstva se dají vyprávět také jako dějiny chybných rozhodnutí. (Kulturní noviny)

Americké vrtulníky přepravily řadu bývalých velitelů ISIS z Rás al-Aínu na nelegální základnu USA v al-Šaddádí
Ve středu ráno (3.11.) provedly americké vrtulníky výsadkovou operaci s cílem evakuovat čtyři osoby ze čtvrti Hourana ve městě Ras al-Ain. Zajímavé je, že operace byla provedena bez zásahu turecké armády a Tureckem podporovaných bojovníků v blízkosti tureckých hranic. Podle dostupných informací byly přepravované osoby bývalými příslušníky ISIS. Po stažení amerických vrtulníků z oblasti vstoupili bojovníci Ahrar al-Sharqiya v koordinaci s tureckou armádou do domů bývalých velitelů ISIS, aby provedli další vyšetřování a zadrželi tři osoby obviněné z napojení na ISIS. Předtím americké vrtulníky přepravily další dvě osoby z oblasti Alouk na předměstí Ras al-Ain na svou nelegální základnu v al-Shaddadi. Tyto operace ukazují, že mezi Spojenými státy a tureckými zpravodajskými službami existuje úzká koordinace ohledně záchrany vůdců ISIS. Převoz bývalých vůdců ISIS Američany přichází v době, kdy se napětí v severní Sýrii vystupňovalo kvůli možnosti vojenské akce Ankary a Tureckem podporovaných bojovníků. (ISW News)

Námořnictvo IRGC zmařilo pirátství USA v Ománském moři
Podle íránských oficiálních prohlášení zabavily americké válečné lodě během operace v Ománském moři íránský ropný tanker převážející exportní ropu a převážely jeho náklad na jiný tanker SOTHYA na neznámou destinaci. Současně s tímto zjevným pirátstvím provedlo námořnictvo Sboru islámských revolučních gard vrtulníkovou operaci a jednotky IRGC přistály na tankeru a nasměrovaly jej do íránských teritoriálních vod. Na video si klikněte zde. Americké síly poté použily několik člunů a válečných lodí k pronásledování a zablokování trasy tankeru, ale neuspěly s rozhodným a autoritativním vstupem námořnictva IRGC. Podle prohlášení Sboru islámských revolučních gard tanker převážející íránskou ropu zakotvil v Bandar Abbásu 25. října v 8:00 hodin ráno. Tanker, který Spojené státy použily k odcizení íránské ropy, údajně patří Saúdské Arábii. (ISW News)

Drastický pokles účinnosti vakcín proti Covidu - studie
Po analýze údajů od 780 225 amerických veteránů různého věku a pohlaví v období od února do října 2021 dospěli vědci ke znepokojivému závěru. Podle společné studie Institutu veřejného zdraví, Lékařského centra pro záležitosti veteránů a Zdravotnického centra Texaské univerzity, která byla ve čtvrtek (04.11.) zveřejněna v časopise Science, klesla ochrana proti infekci Covid-19 z 89,2 % až na nejnižší hodnotu na 13,1 %. Zatímco v březnu byla účinnost proti infekci 89,2 % u společnosti Moderna, 86,9 % u společnosti Pfizer a 86,4 % u společnosti Janssen, v září došlo k masivnímu poklesu účinnosti na 58 %, 43 % a 13 %. Vědci uvedli, že svou roli mohl sehrát výskyt a dominance kmene Delta viru v době studie, a dodali, že ochrana proti vakcíně slábla ve všech studovaných věkových skupinách. (RT News)

Média ignorují 2 miliony dolarů, které Pfizer zaplatil lékaři podporujícímu očkování dětí
Několik největších kanadských mediálních společností nezveřejnilo, že prominentní profesor pediatrie z Alberty dostal od Pfizer Pharmaceuticals téměř dva miliony dolarů na podporu imunizace dětí ve věku 5 až 11 let. (QuébecNouvelles.info via Zvědavec)

Očkovaných v nemocnicích přibývá
V úterý bylo do nemocnic přijato 242 lidí s covidem-19, podruhé za poslední týden převažovali očkovaní nad neočkovanými. Podle imunologa Václava Hořejšího to ale nelze chápat jako selhání vakcíny, protože se srovnává nesrovnatelné - skupina očkovaných je totiž větší než neočkovaných. Podle něj do budoucna začnou očkovaní v nemocnicích běžně převažovat, není to ale argument, že by vakcíny nefungovaly, ba naopak. (Novinky.cz)

Whistleblowerka odhalila řadu problémů při zkoušce vakcíny Covid-19 společnosti Pfizer
Specializovaný časopis pro lékaře The BMJ zveřejnil šokující zprávu, která odhaluje zfalšované údaje, selhání, slepé studie, špatně vyškolené očkovatele a pomalé sledování nežádoucích účinků ve třetí fázi studie očkovací látky Covid společnosti Pfizer. Autorem odhalení je Brook Jacksonová. Dva týdny působila jako regionální ředitelka společnosti Ventavia Research Group, která byla najata na pomoc při klíčové studii. Časopisu BMJ poskytla desítky interních dokumentů společnosti, fotografií, zvukových záznamů a e-mailů, které potvrzují její obavy. Jacksonová potvrdila, že pracovníci společnosti Ventavia, kteří prováděli kontroly kvality, byli zahlceni množstvím problémů, které identifikovali. Opakovaně informovala své nadřízené o špatném vedení laboratoře a o problémech s bezpečností pacientů a integritou dat. (RT News)