Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

ČEZ od ledna zvýší ceny elektřiny
Společnost ČEZ ve středu oznámila, že od ledna příštího roku zvýší ceny elektřiny. Zákazníci využívající nejběžnější sazby by si měli oproti současnosti připlatit zhruba o třetinu. Zvýšení sazeb se nedotkne zákazníků s fixací. Oznámil to mluvčí společnosti Roman Gazdík. (Novinky.cz)

Zuckerbergovy volební výdaje byly „pečlivě zorganizované“, aby ovlivnily hlasování v roce 2020: bývalý člen FEC
Bývalý federální volební úředník ve čtvrtek označil 400 milionů dolarů a více, které Mark Zuckerberg vynaložil na pomoc při financování místních voleb, za „pečlivě zorganizovaný pokus“ ovlivnit hlasování v roce 2020 – a doporučil, aby všechny státy zakázaly soukromé financování volebních kanceláří. Hans von Spakovsky, bývalý člen Federální volební komise (FEC), řekl, že dary zakladatele Facebooku miliardáře dvojici neziskových organizací, které rozdaly hotovost téměř 2 500 okresům ve 49 státech, „porušily základní principy rovného zacházení s voliči, protože mohly vést k nerovnému zacházení“ příležitostí volit v různých oblastech státu." (New York Post)

Letecké pokrytectví?Gulf Stream Jeffa Bezose za 48 milionů liber vede průvod 400 soukromých letadel na konferenci COP26, včetně monackého knížete Alberta
Gulf Stream zakladatele Amazonu Jeffa Bezose za 48 milionů liber vedl na konferenci COP26 průvod 400 soukromých letadel, včetně monackého prince Alberta, desítek královských rodin a desítek "zelených" generálních ředitelů, protože kvůli mimořádné dopravní zácpě musela prázdná letadla urazit 30 mil, aby našla místo k zaparkování. Někteří ekologičtí aktivisté na klimatické konferenci COP26 budou ostatní vyzývat, aby omezili leteckou dopravu a jedli méně masa, ale o miliardářích, kteří přiletí vlastními letadly na trasách, které již obsluhují komerční letecké společnosti, se mluvilo jen málo. Zatímco superbohatí byli odvezeni do čekajících limuzín, stovky méně šťastných delegátů se nemohly dostat do Glasgow poté, co brutální bouře ochromily železniční spojení a donutily cestující spát na podlaze londýnského nádraží Euston. (Daily Mail)

Agentura EPA zatajila zprávy o významném riziku, které představuje 1240 chemických látek
Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA USA) od ledna 2019 zatajuje veřejnosti informace o nebezpečí, které představuje více než 1 200 chemických látek. Podle zákona musí společnosti poskytnout agentuře EPA veškeré důkazy o tom, že chemická látka představuje "značné riziko poškození zdraví nebo životního prostředí". Až donedávna agentura tyto zprávy - známé jako zprávy 8(e) podle části zákona o kontrole toxických látek, která je vyžaduje - zpřístupňovala veřejnosti. (Intercept)

„Zfanatizovaní progresivističtí šmejdi.“ Šikana profesorky kvůli názoru na trans lidi pobouřila sítě
Skupina studentů britské Univerzity v Sussexu před třemi týdny uspořádala protest, ve kterém vyzvala k rezignaci profesorku filozofie Kathleen Stockovou. Důvodem nespokojenosti studentů byly zejména její názory na transgender problematiku. Profesorka oznámila, že se po protestu stala terčem šikany, a to ji nakonec přimělo k rezignaci. Stocková vzbudila pobouření zejména výroky, že „mnohé transženy jsou stále muži s mužskými genitáliemi“ a neměly by proto být vpuštěny do prostor určených jen pro jedno pohlaví, jako jsou ženské záchody, na což si podle ní mnohé ženy stěžují. (Sputnik)

Plynovodem Jamal přestal téct ruský plyn na západ
Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se v sobotu zastavily, vyplývá z dat provozovatele plynovodní sítě, německé společnosti Gascade. Agentura Interfax uvedla, že tok plynu byl přesměrován opačným směrem, tedy ze západu na východ. Příčiny jsou nejasné. (Novinky.cz)

Hřbitov Júsufíja v Jeruzalémě zničen. Okupanti instalují bezpečnostní kamery
V rámci politiky judaizace okupovaného svatého města Al-Kuds (Jeruzalém) pokračovaly izraelské okupační síly již čtvrtý den po sobě v likvidaci islámského hřbitova Jusúfíja. Ve čtvrtek 28. října nainstalovaly okupační síly kolem hřbitova v těsné blízkosti hradeb starého města kamery a železné ploty, aby zabránily jeruzalémským obyvatelům v přístupu na hřbitov. (Al Manar)

"Ruce pryč", vzkazuje Varoufakis Zuckerbergovi poté, co Facebook ukradl název "Meta" antikapitalistickému think tanku
"Ruce pryč od našeho centra pro postkapitalistickou civilizaci, pane Zuckerbergu," napsal na Twitteru bývalý řecký ministr financí, který je členem poradního sboru think tanku. "Vy a vaši přisluhovači byste civilizaci nepoznali, ani kdyby vás praštila pendrekem." Stránka s posláním na webových stránkách mέta vysvětluje, že "se již nacházíme v počáteční fázi éry, kterou lze popsat pouze tím, co se jí podaří: žijeme v postkapitalistické době. Mohou se ukázat jako dystopické, utopické nebo cokoli mezi tím." (Common Dreams)

Hillary v pozoru: Speciální právník Durham údajně zpovídal revizory Clintonovy nadace
Doyle a Moynihan, nezávislí experti a forenzní vyšetřovatelé, svědčili před Výborem pro dohled a vládní reformu Sněmovny reprezentantů v prosinci 2018 a tvrdili, že Clintonova nadace dluží americké vládě mezi 400 miliony a 2,5 miliardami dolarů na daních. Podle nich charita nepůsobila jako organizace 501(c)(3) osvobozená od daně, ale jednala jako zahraniční agent. Dva absolventi jezuitské koleje uvedli, že na podporu svých tvrzení shromáždili přibližně 100 dokumentů přesahujících 6 000 stran. (Sputnik News)

DOPIS MIKULÁŠI KROUPOVI Z PAMĚTI NÁRODA
Cenzurovaný autor dnešní doby píše svému cenzorovi. (Kulturní noviny)