Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Dronový práskač byl uvržen do vězení s teroristy
Whistleblower Daniel Hale byl před několika dny poslán do věznice s nejvyšším stupněm ostrahy v Marionu ve státě Illinois, aby si odpykal svůj 45měsíční trest, a to navzdory doporučení federálního soudce Liama O'Gradyho, který požádal o zařazení do méně střeženého vězení v Butneru s lékařskou službou. (Consortium News)

Putin se vyslovil o vojenském dobývání Ukrajiny a vztazích s USA
Šéfredaktorka mediální skupiny Rossiya Segodnya a televizní stanice RT Margarita Simoňjanová na fóru Valdaj uvedla, že nelétá do USA, aby ji tam kvůli zákonu o zahraničních agentech nezavřeli. Má předvolání k výslechu v Americe kvůli tomu, že se RT nezaregistrovala sama jako zahraniční agent, než byla v tomto postavení zaregistrována příslušnými orgány země. Trestem za neregistrování se jako zahraniční agent ve Spojených státech je podle jejích slov pět let vězení. (Sputnik)

Piráti se chovají hůř než nejpravicovější strana
Určitě mají (tj. Piráti v Praze) poměrné zastoupení v dozorčí radě MHD, tak jako to měly všechny politické subjekty předtím. Mají radního pro dopravu. Ale to je standard za každé politické situace, za každé vlády v hlavním městě. Piráti se ale chovají hůř než jakákoli pravičácká strana předtím, chovají se naprosto »svinsky« v tom, že na jedné straně nic nedělají, jen hromadí peníze, ale na druhé straně takové ty svoje malé domů v rámci veřejných zakázek provozují stejně jako všichni předtím, výrazně třeba v oblasti IT. Tam chystali nějakou zakázku za 109 milionů a vedoucí příslušného oddělení, který jim to nechtěl podepsat, byl vyhozen. Budeme se s nimi soudit a bude z toho hodně veliká aféra. (Haló noviny)

Zpráva odhaluje, že evropské firmy mají více než 255 miliard dolarů zapletených do nelegálních izraelských osad
Koalice Don't Buy Into Occupation (DBIO) je společný projekt 25 palestinských a evropských nevládních organizací, který zkoumá obchodní vazby mezi společnostmi působícími v nelegálních izraelských osadách na okupovaných palestinských územích a evropskými finančními institucemi. Poslední výzkum koalice zjistil, že 672 evropských finančních institucí má vztahy s 50 podniky, které se podílejí na izraelské kolonizační ekonomice. Od roku 2018 do května 2021 poskytly velké evropské firmy těmto podnikům půjčky a záruky ve výši 114 miliard dolarů, přičemž investovaly 141 miliard dolarů. (Mintpress News)

Lafarge v Sýrii financoval ISIL s požehnáním Francie, která vyzbrojovala „povstalecké“ skupiny
Turecká tisková agentura Anadolu získala přístup k dokumentům, které ukazují, že francouzská tajná služba věděla o tom, že cementárská firma Lafarge financuje ISIL v Sýrii. Některé dokumenty naznačují, že mezi Lafarge a francouzskými a zahraničními zpravodajskými službami a vojenskými službami došlo k několika schůzkám. (Le Cri du Peuples)

Putin schvaluje návrh na 30. říjen - 7. listopad jako nepracovní dny
Ruský prezident Vladimír Putin schválil návrh, aby období od 30. října do 7. listopadu bylo dnem pracovního klidu: „Právě teď je obzvláště důležité zvládnout vrchol nové vlny pandemie. A v souvislosti s tím s ohledem na aktuální situaci zásadně podporuji návrhy na vyhlášení celonárodních dnů pracovního klidu v období od října 30. až 7. listopadu se zachováním mezd pro pracující“, řekl na setkání s kabinetem. (TASS)

Samoživitelé jsou ohroženi
Čtvrtina samoživitelů a samoživitelek si kvůli zdražování musela už vzít půjčku. Tři čtvrtiny samotných rodičů uvedly, že se cítí růstem cen existenčně ohroženi. Ukázal to průzkum organizace Klub svobodných matek (KSM). V polovině října na dotazy odpovídalo 1078 lidí. »Komu se podařilo po koronavirové krizi stabilizovat svou situaci, tak se ocitá opět pod tlakem, tentokrát v důsledku plošného zdražování. Začíná to být nekonečný boj,« uvedla šéfka KSM Dana Pavlousková. Podle ní organizace dostává nyní řadu žádostí o pomoc. Podle průzkumu zhruba dvě pětiny samotných matek a otců nejsou schopny nic ušetřit či se dostávají v rodinném rozpočtu do minusu. Čtvrtina si vzala půjčku. U celkem 14 procent respondentek a respondentů začala v poslední době exekuce. (Haló noviny)

Výbor Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby žádá od CIA odpovědi na otázky týkající se spiknutí proti Assangeovi
Předseda výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů Adam Schiff v úterý uvedl, že si výbor vyžádal od CIA informace o údajných plánech na zavraždění nebo únos Juliana Assange, vězněného vydavatele serveru WikiLeaks. Schiff řekl serveru Yahoo! News, že žádost již byla agentuře zaslána, ale odmítl komentovat, zda CIA již odpověděla, uvedl zpravodajský web. Schiff jednal poté, co si minulý měsíc přečetl článek na serveru Yahoo!, který potvrdil a rozšířil dřívější zprávy ze španělského soudního případu, že CIA vážně diskutuje o zabití nebo vydání Assange. (Consortium News)

Majetek amerických miliardářů se od začátku pandemie zvýšil o 70 %
Majetek amerických miliardářů se od začátku pandemie koronaviru zvýšil o 2,1 bilionu dolarů, tedy o 70 %, zatímco desítky milionů pracujících lidí se potýkaly s nezaměstnaností a nemocemi a 724 000 lidí na COVID-19 zemřelo. Kromě toho se seznam amerických miliardářů ve stejném období rozrostl o 131 osob - ze 614 na 745. (WSWS)

VOLKSWAGEN JE CHYTŘEJŠÍ NEŽ FDP
Klimatické požadavky šéfa koncernu VW ukazují, že německý průmysl je z hlediska klimatické politiky dál než předseda Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner a předseda Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) Armin Laschet. Tlak průmyslu na tempo je nutný pro koaliční vyjednávání. (Kulturní noviny)