Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Čína vyzývá dovozce plynu, aby si za každou cenu zajistili dodávky a vyhnuli se tak energetické krizi v zimě
V době, kdy se svět potýká s energetickou krizí v období po pandemii, vyzvala Čína své dovozce zkapalněného zemního plynu (LNG), aby si před zimou zajistili dostatek paliva, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Podle obchodníků obeznámených se situací je pro menší národní distributory plynu obtížné požadavek splnit, protože vláda neposkytuje dostatečné dotace na nákupy. Velké státní společnosti jsou připraveny platit vysoké spotové ceny, aby přilákaly dodávky od konkurentů z Asie a Evropy, a to i přes extrémní ztráty, které by jim mohly hrozit. Pro srovnání, jeden spotový náklad LNG, který stál v loňském roce přibližně 17 milionů dolarů, je v současnosti oceněn na více než 130 milionů dolarů. (RT News)

Klíčový svědek USA proti Assangeovi zatčen na Islandu
Podle zprávy islandského zpravodajského časopisu Stundin byl na Islandu zatčen klíčový americký svědek ve věci obvinění ze spiknutí za účelem vniknutí do počítače proti vězněnému vydavateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Sigurdur “Siggi” Thordarson se na začátku tohoto roku přiznal, že zfalšoval důkazy, které poskytl FBI. Není jasné, zda Thordarsonovo odvolání výpovědi souvisí s jeho zatčením. FBI mu prý slíbila, že pomlčí o zločinech, které spáchal na Islandu, ale zároveň mu řekla, že pokud bude lhát, dohoda padá. (Consortium News)

"Zatykače na klíčová slova" - federálové tajně nařídili společnosti Google, aby identifikovala každého, kdo vyhledává určité informace
Náhodně zveřejněný soudní dokument podle časopisu Forbes odhaluje, že federální vláda tajně nařídila společnosti Google, aby poskytla údaje o lidech, kteří vyhledávají určitá slova nebo fráze, jinak známé jako "zatykače ke klíčovým slovům". Podle zprávy ministerstvo spravedlnosti v září nedopatřením odtajnilo dokumenty (které byly okamžitě znovu zapečetěny), které Forbes prozkoumal. V několika případech vyšetřovatelé orgánů činných v trestním řízení požádali společnost Google, aby identifikovala každého, kdo vyhledává konkrétní klíčová slova. (Zero Hedge)

Putin: Evropané se snaží zachovat uhlíkovou neutralitu na úkor Ruské federace
Putin také poznamenal, že spotřebitelé v kontinentální části Evropy trpí kvůli rozhodnutí z posledního svolání Evropské komise, podle kterého má EU přejít na burzovní obchod s plynem: „Tento návrh přejít na burzovní obchod s plynem byl přitom učiněn a prosazen experty Evropské komise minulého svolání, a většinou britskými experty. Kde jsou nyní tito britští experti a kde jsou nyní jejich návrhy - je jasné (Putin naráží na Brexit, pozn. red.). A spotřebitelé v kontinentální Evropě rozhodně trpí v důsledku realizací těchto návrhů,“ řekla hlava ruského státu. (Sputnik)

Ivan Hoffman: Jsme společnost po katastrofě, ale politici jsou k volbám stejní jako vždy
O demokracii ve smyslu vlády lidu se mluvit nedá a demokracie parlamentní je v troskách. Otázka ale nezní, jak resuscitovat instituce a politický systém, který přestal pracovat pro občany a momentálně už slouží pouze k legalizaci jejich šikany. Zde bych odkázal na know how staré dva tisíce let: nechat mrtvé ať pochovávají své mrtvé. Myslím, že nezáleží na tom, jak hluboko bude dno, od kterého se odrazíme k lepšímu příštímu, a mám za to, že dnes už nemá smysl ztrácet čas ani minimalizací škod. Bod, kdy to ještě dávalo smysl, jsme minuli. (!argument)

Předvolební hra: Najdi si svého kolaboranta
Kdybyste se večer nudili, můžete si zahrát novou společenskou hru. (Necenzurujeme.cz)

"Nulová hrozba pro Západ": Skeptici si všimli, že v tolik propíraných dokumentech Pandora Papers nejsou žádná jména Američanů a ptají se, zda únik informací pomůže řešit korupci
ICIJ sestavila řadu grafů, které podrobně popisují statistiky nového úniku. Jedna z map s názvem "Odkud pochází 336 politiků z Pandora Papers?" ukazuje, že pro USA není ani jedno jméno. Vyšetřovatelé poukázali na to, že USA jsou díky jurisdikcím přátelským k trustům, jako je Jižní Dakota, Florida a Delaware, hlavním cílem zájemců o offshorové řešení svého bohatství. (RT News)

„Situace je mimo kontrolu.“ Expert o energetické tragédii v Evropě
Problém rekordního růstu cen energií v Evropě bude projednán na příštím setkání hlav států a předsedů vlád zemí EU, které se bude konat v Bruselu 21. – 22. října. Barend Leits, mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela, uvedl, že Evropská komise hodlá vypracovat návrhy, které budou představitelům EU předloženy na summitu. V rámci těchto návrhů by EU ve střednědobém a dlouhodobém horizontu „měla výrazně zvýšit investice do nových technologií a čisté energie“. (Alternativa via Pokec24)

Čínu trápí rekordní výpadky proudu
Čína se potýká s nejvážnějším nedostatkem elektřiny za posledních deset let, kdy výpadky proudu trápí miliony domácností i firmy. Na začátku krize byla přitom na pohled neškodná novelizace obskurního zákona o těžbě uhlí. (Novinky.cz)

Injekce každých 6 měsíců? 1,5 milionu dvojitě dávkovaných a uzdravených Izraelců přišlo o práva Green Pass, protože začala platit přísnější pravidla Covid-19
Izrael zrušil všechny dosud vydané zelené průkazy. Podle nových pokynů se status imunity Covid-19 vztahuje pouze na osoby, které se přirozeně uzdravily nebo byly očkovány v posledních šesti měsících. Podle deníku Jerusalem Post přišlo v neděli o zelený průkaz nejméně 1,5 milionu Izraelců, ale Channel 12 odhaduje, že jejich počet se blíží dvěma milionům. Těm, kteří mají na pas nárok, byl vydán náhradní doklad. Nové směrnice stanoví, že osoba si zachovává status imunity pouze šest měsíců po obdržení druhé nebo třetí dávky vakcíny. Ti, kteří mají přirozenou imunitu, také dostanou potvrzení, ale musí se nechat očkovat šest měsíců po uzdravení, jinak pas nedostanou. (RT News)