Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

USA jsou na posledním místě mezi 46 zeměmi v důvěře v média, uvádí zpráva Reuters Institute
USA jsou na posledním místě mezi 46 zeměmi v důvěře v média, - na 29% - mezi 92 000 dotazovanými zpravodajských průzkumů v 46 zemích. To je horší než Polsko, Filipíny a Peru, Finsko vede na 65%. Výroční zpráva od Reuters Institute for the Study of Journalism na Oxfordu také zjistila určité zlepšení důvěry v téměř všech zkoumaných zemích, pravděpodobně díky pokrytí epidemie COVID. Ale ne v USA, kde je nízké hodnocení každý rok. (Poynter)

Spravedlivější systém? Musí se zvedat daně a regulovat kapitál, říkají Maláčová a Stropnický
Jana Maláčová: Největší radost mám z toho, že se nám zhruba před měsícem – a udělali jsme to šikovně – podařila legislativní změna, která je naprosto průlomová a které si naštěstí nikdo nevšiml, protože jsme tu změnu narvali do zákona ministerstva vnitra o pobytu cizinců. V tuto chvíli máme od 2. srpna velmi silný legislativní nástroj na potírání zastřeného zprostředkování. Nyní bude podle platné legislativy postihován konečný odběratel, tedy uživatel, to znamená skutečně ta firma, kde ten člověk pracuje. Víte, že doposud to byly agentury, a ty velmi rychle vznikají a zanikají. (A2Alarm)

Zbraně z Česka pro Tálibán? Teroristické hnutí ukořistilo naše vrtulníky a děla
Pokud jde o výdaje, tak vojenská mise v Afghánistánu stála českou republiku v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliard korun. Tahle částka nezahrnuje náklady na vyslání naší polní nemocnice, která tam byla v letech 2002 a 2003. Zároveň v té částce nejsou zahrnuty náklady na střežení našeho zastupitelského úřadu v Kábulu. Jeho ochranu zajišťovala vojenská policie. Průměrné roční výdaje ČR na afghánskou misi činily v letech 2004 až 2020 967 milionů korun. V roce 2009 byl roční výdaj nejvyšší a suma dosáhla 2,3 miliardy korun. Největší ztrátou pro ČR bylo obětování 14 našich vojáků, jimž se mise stala osudnou. (Sputnik)

Pátrání po 6 palestinských bojovnících, kteří utekli z izraelského vězení s vysokou ostrahou tunelem a odvodňovacím systémem
V pondělí (06.09.) brzy ráno uteklo šest mužů z přísně střežené věznice Gilboa, kde si odpykávají trest desítky Palestinců, kteří byli shledáni vinnými nebo jsou podezřelí z provádění protiizraelských útoků. Věznice se nachází asi 4 km od okupovaného Západního břehu. Pět ze šesti uprchlých vězňů patří k hnutí Islámský džihád, zatímco šestý-Zakaria Zubeidi-je bývalý velitel ozbrojené vojenské skupiny brigád mučedníků Al-Aksá. V koupelně mužské cely byl nalezen průchod, kterým se mohl protáhnout dospělý muž, a byl napojen na odvodňovací systém věznice. Jak ukázala místní média, další tunel byl objeven na silnici na jižní straně zařízení. Mluvčí islamistické militantní skupiny Hamas Fawzi Barhoum útěk oslavil jako „vítězství“. (RT News)

Dokument: Výzva lékařů a odborníků zabývajících se problematikou nemoci Covid-19
Tato výzva je výsledkem konsensu lékařů praktických oborů i zástupců z akademických řad. Je pokračováním petice, která byla přednesena petičnímu výboru parlamentu v dubnu 2021 a poté ignorována. (Outsider Media)

Svědci covidovi ničí zbytky lékařské vědy a zdravého rozumu
Už více než rok a půl jsem svědkem podivného obrazu. Tisíce kvalifikovaných odborníků reprezentujících lékařskou vědu a lékařskou praxi byly pronásledovány a ostrakizovány za to, že vyjádřily jiný názor na COVID-19 než například WHO. V medicíně je samozřejmě mnoho nejasných věcí, o kterých se může a má diskutovat, ale jsou i věci tak zřejmé, jako je 2 ☓ 2 = 4. (Fondsk.ru via Zvědavec)

Bezinfekčnost? Nic takového u covidu nefunguje
Boj o uznávání bezinfekčnosti byl dramatický, oprávněný a celý nesmyslný. Životy zachraňuje něco jiného. (Seznam Zprávy)

Soud zrušil povinné testování před návratem do ČR
Městský soud v Praze zrušil od soboty 11. září část ochranného opatřené ministerstva zdravotnictví, které podmiňuje návrat do ČR ze zahraničí ze zemí se zvýšenými rizikem nákazy koronaviru pro neočkované absolvováním testu. (Novinky.cz)

Bum. Česko opět zadunělo proti Rusku. Hádejte, netrefíte
Rusko se snaží zdiskreditovat výcvikovou misi Evropské unie v Mali, do které jsou zapojené i české jednotky, varoval pro server Euractiv náměstek ministra obrany Jan Havránek. V zemi se prý Moskva snaží tamní obyvatele přesvědčit, že mají jednotky zemí EU na svém území považovat za okupanty. Pomoci přesvědčit je, že Evropská unie Mali neokupuje, by podle náměstka mohly evropské finance na pomoc tamním silám, které k podobným účelům vyčleňuje nová unijní sedmiletka obnos ve výši 5 miliard eur. (Parlamentní listy)

Objevují se nové podrobnosti o výzkumu koronaviru v čínské laboratoři
Grant na netopýří koronavirus poskytl organizaci EcoHealth Alliance celkem 3,1 milionu dolarů, včetně 599 000 dolarů, které wuhanský virologický institut částečně použil k identifikaci a transformaci netopýřích koronavirů, které pravděpodobně mohou infikovat lidi. Už před pandemií se mnoho vědců obávalo potenciálních nebezpečí spojených s takovými experimenty. Návrh grantu uznává některá z těchto nebezpečí: „Práce v terénu zahrnuje nejvyšší riziko expozice SARS nebo jiným CoV, při práci v jeskyních s vysokou hustotou netopýrů nad hlavou a možností vdechnutí fekálního prachu.“ (The Intercept)