Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Izrael se připravuje na čtvrtou dávku
Loni v prosinci byl jedním z prvních států na světě, který začal s očkováním proti koronaviru, ani ne po roce teď Izrael uvažuje už o čtvrté dávce. Virus nikam neodejde, budeme žít ve vlnách, upozorňuje národní koordinátor pro očkování Salman Zarka. Přes 2,5 milionu Izraelců už obdrželo tři dávky vakcíny. (Novinky.cz)

Australský stát Victoria vyloučí neočkované lidi z ekonomiky
Australský stát Victoria "vyloučí“ (lock out) neočkované lidi z účasti na ekonomice, oznámil premiér Dan Andrews. Stát Victoria je v současné době pod drakonickými omezeními, přičemž obyvatelé Melbourne, kteří tvoří drtivou většinu populace státu, mají v době od 21:00 do 5:00 zákaz vycházení ze svých domovů kromě práce, nákupu potravin nebo očkování proti Covid-19. Když bude výluka zrušena, řekl v neděli premiér Dan Andrews, budoucí omezení se budou vztahovat pouze na ty, kteří nejsou očkováni. (RT News)

Ruský ministr zahraničí: Americké úsilí zastavit Nord Stream 2 selhalo a plynovod bude dokončen v příštích několika dnech
Roky ekonomických sankcí a politického úsilí Washingtonu vyšly naprázdno. Práce na plynovodu Nord Stream 2 se nyní blíží do finální fáze dokončení, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na pondělním setkání v Petrohradě (6.9.) tento diplomat oznámil, že na podmořském spojení, které spojí plynová pole Sibiře se spotřebiteli v západní Evropě, probíhají konečné přípravy: "Dílo bude dokončeno za několik dní a začne fungovat," řekl. (RT News)

Brown University: Válka proti terorismu: náklady a oběti
Poslední američtí vojáci opustili Afghánistán začátkem tohoto týdne po téměř 20 letech okupace a války. Nová analýza ukazuje, že Spojené státy v tzv. „globální válce proti teroru“ vyhlášené po útocích z 11. září 2001 celkem utratily více než 8 bilionů dolarů a že téměř jeden milion lidí přišel o život. Projekt Costs of War na Brown University od roku 2010 pravidelně vydává zprávy o finančních a lidských nákladech na války po 11. září. Celkové náklady na válku a vojenské operace v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Jemenu, Somálsku, Pákistánu a dalších zemí za poslední dvě desetiletí přímo zabily nejméně 897 000 až 929 000 lidí. Odhad je podle studie dán směrem dolů. (Watson Institute)

Robocop je tady: Singapur nasazuje roboty, aby detekovali „nežádoucí chování“, včetně skupin „více než pěti lidí“
Policejní robot zvaný Xavier se bude autonomně proplétat davem, aby detekoval „nežádoucí sociální chování“, včetně: 1) setkání více než pěti lidí, v souladu s vydanými opatřeními bezpečného styku; 2) kouření v zakázaných místech; 3) nelegální prodej na ulicích; 4) nesprávně zaparkovaná kola; 5) Motorizovaná zařízení pro aktivní mobilitu a motocykly na pěších cestách. (Zero Hedge)

7 lží o Afghánistánu
Při informování o pádu Kábulu západní média bezmyšlenkovitě opakují sedm lží západní propagandy. Zkreslováním historie Afghánistánu maskují zločiny spáchané v této zemi a znemožňují předvídat osud, který jí napsal Washington. A kdyby Tálibán nebyl tím nejhorším... (Voltairenet via Zvědavec)

Štefec: Ministerstvo obrany slavnostně ukončilo kolotoč lhaní...
Ministerstvo obrany České republiky oficiálně a slavnostně ukončuje české angažmá v Afghánistánu. (První zprávy)

Soud se zastal lidí s protilátkami
Ministerstvo zdravotnictví stále nedokázalo vysvětlit, proč zvýhodňuje lidi s potvrzením o prodělání COVID-19 proti těm, kteří se chtějí prokazovat zjištěnými protilátkami proti koronaviru. Ve svém čtvrtečním rozsudku to konstatoval Nejvyšší správní soud (NSS). Soud dospěl k názoru, že si ministerstvo protiřečí, když automaticky předpokládá, že lidé po nemoci jsou proti nákaze chráněni, i když se jim protilátky neměří, zatímco lidé, kteří se prokážou vysokými protilátkami, nikoliv. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Soud diskriminaci lidí s protilátkami ministerstvu vytkl už dříve. V polovině srpna poukázal na to, že ministerstvo v opatření z konce května jasně nezdůvodnilo, proč se očkovaní a vyléčení z onemocnění COVID-19 nemusí testovat, zatímco lidé, kteří mají jen laboratorně naměřené protilátky, na testy musí. (Haló noviny)

Kdo vydělal na válce v Afghánistánu
Je to pětice vojenských korporací Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics, Boeing, Northrop Grumman. (Fondsk.ru)

Starosta Novotný dostal podmínku za výtržnictví a pronásledování. Podle soudu by měl přehodnotit rétoriku
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný dostal za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta půlroční trest s dvouletou podmínkou. Soudkyně Jana Humeni uvedla, že Novotný si byl vědom dosahu svého jednání a měl by do budoucna přehodnotit svou rétoriku. „Obžalovaný má v rejstříku trestu pět záznamů, v opisu přestupků má tři záznamy, poslední dva z roku 2021. Jeho jednání je natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než trestního zákoníku,“ upřesnila soudkyně s tím, že ukládala trest úhrnný podle nejpřísněji postižitelného jednání. (Lidovky)