Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Kterak jsme kolaps zdravotnictví jen o vlásek odvrátili
Mezi roky 2019 a 2020 klesl počet akutních hospitalizací o 17,2 procenta a u následné péče o téměř devět procent. Ano, čtete správně – klesl. Nejedná se o fake news, neboť tento údaj pochází přímo od muže, který si nechá říkat „šéf českých statistiků“ – ředitele ÚZISu Ladislava Duška. (Blog Jana Tománka na Aktuálně.cz)

EU se stala lídrem v nákupu ruských potravin, sesadila z prvního místa Čínu
Rusko podle údajů centra Agroexport při ruském ministerstvu zemědělství vyvezlo do EU k 1. 8. zemědělské produkty za 16,9 mld. USD, což je o 16 procent více, než za stejné období loňského roku. (EADaily)

Anatolij Čubajs: Jsem známý liberální imperialista
Zvláštní pověřenec prezidenta o své nenávisti k sovětské vládě, odlišnosti ruských a čínských reforem a podpoře myšlenek Grety Thunbergové. (Kommersant)

LANDSMANŠAFT NEJSOU NAŠI NĚMCI ANEB KDO VYMYSLEL SLOVO SUDETY
Je před volbami, a tak se v českých médiích opět začíná objevovat „reprezentace“ naší německé menšiny v zahraničí, tak zvaný Sudetoněmecký landsmanšaft – letos už 71letý nestor, určený k plašení československé a české předvolební politické scény. Povězme si, jak se předkové těch, „o které se stará“ do naší země dostali, proč byli v roce 1903 z českých, moravských a slezských Němců přejmenováni na sudetské, a jak s námi i po hrůzách 20. století stále žijí. I bez landsmanšaftu. (Kulturní noviny)

O nákaze mezi očkovanými chybějí data, v USA je přestali sbírat
Za klíčové se u vakcín proti koronaviru považuje to, jak chrání před vážným průběhem a smrtí. S šířením nakažlivé indické varianty delta se však jako stále důležitější ukazuje i to, kolik očkovaných se může nakazit, i když mají jen mírný průběh nebo jsou bez příznaků. I oni totiž mohou koronavirus šířit. Tato data ale nejsou kompletní, v USA je přestali od května shromažďovat. (Novinky.cz)

Oslepeni světlem: Nezapomeňme na Hirošimu a Nagasaki v dobách normalizovaného násilí

V pondělí 6. srpna 1945 svrhly Spojené státy atomovou bomgu na Hirošimu, která okamžitě zabila 140 tisíc lidí... Hrůzná scéna padlých vojáků zírajících prázdnými očnicemi, jejichž oči vytekly na tváře a ústa oteklá a plná hnisu zůstávají varováním pro ty, kdo by slepě odmítali morální svědectví nezbytné pro přežití příštích generací o hrůzách jaderných zbraní a potřebě jejich likvidace. (Counterpunch)

Svět ruskýma očima 623
V americkém Kongresu prezentovali dokument o úniku koronaviru z laboratoře * Existuje klimatická zbraň? * Zelenskij zakládá svoji osobní armádu (Outsidermedia)

Steven Donziger, právník, který žaloval Chevron kvůli ropným skvrnám v Amazonii, dostal 2 roky s domácí vazbou
Protesty po celých Spojených státech vyzývají k okamžitému propuštění právníka na ochranu životního prostředí a lidských práv Stevena Donzigera, který byl v New Yorku dva roky držen v domácím vězení poté, co se na něj zaměřil ropný gigant Chevron. Donziger zažaloval ropného obra v Ekvádoru jménem 30 000 amazonských domorodých obyvatel za vypuštění 16 miliard galonů ropy do jejich rodových zemí. Ekvádorský nejvyšší soud nařídil Chevronu zaplatit před deseti lety 18 miliard dolarů, což je velké vítězství pro životní prostředí a odpovědnost podniků. Chevron ale odmítl zaplatit nebo uklidit půdu a místo toho zahájil legální útok zaměřený na Donziger ve Spojených státech. (Democracy Now)

Skutečný problém se smrtícími autonomními zbraňovými systémy (LAWS)
Jedna z nejvýznamnějších změn zahrnuje normy týkající se spáchání záměrného a předem promyšleného zabíjení vládami. Tato praktika je dnes označována jako "cílené zabíjení", ale liší se pouze v přejmenování zabíjení, takového, kterému se po staletí říkalo "atentát" a bylo považováno za ilegální. (The Libertarian Institute)

EU začne financovat média, oznámila Jourová. Mají podpořit přístup občanů ke spolehlivým informacím
Evropská komise oznámila, že vyhlašuje čtyři výzvy v hodnotě 12 milionů eur (přes 305 milionů korun). Jejich cílem je podpora rozmanitosti veřejného prostoru a zajištění přístupu ke spolehlivým informacím napříč Evropskou unií. Věra Jourová, která má v Komisi na starosti hodnoty a transparentnost, vyzdvihla, že nové finanční iniciativy přicházejí v době, kdy pandemie covidu-19 výrazně poškodila mediální sektor. Akční plán má balíček legislativních návrhů pro digitální služby v mnohém doplňovat. Jourová, která má vytvoření Akčního plánu na starosti, si pro něj vytyčila tři hlavní cíle – posílit svobodu a nezávislosti médií, rozšířit odpovědnost mediálních a online platforem a ochránit demokratické procesy a instituce. A prozatím se zdá, že posilování svobody a nezávislosti médií je pro Komisi priorita číslo jedna. Na počátku března totiž uvolnila 5,1 milionu eur, které mají evropským médiím pomoci vyrovnat se se současnými problémy. První výzva podpoří vícejazyčný obsah o záležitostech EU prostřednictvím digitálních platforem. Další má za cíl v této oblasti zvýšit obsahovou produkci prostřednictvím rozhlasových stanic. Třetí projekt má podpořit síť mládežnických mediálních sítí prostřednictvím produkce obsahu o současných záležitostech přes sociální média. Poslední výzva má za cíl podpořit platformy, které se snaží zvýšit dostupnost spolehlivých informací. (Sputnik)