Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Média a trvalý válečný stát: Nejlepší reportéři národní bezpečnosti napojení na vládu USA
Představte si zemi, kde neexistuje oddělení mezi vládou, armádou a médii. Mnoho Američanů by myslelo na Čínu, Rusko nebo Severní Koreu, ale je to perfektní popis dnešních Spojených států. A ve Washingtonu je nejjasnějším příkladem toho trendu think tank uvnitř této zajímavé budovy zvané "Centrum pro novou americkou bezpečnost" (CNAS). CNAS je přední militaristický think tank v hlavním městě a hlavně pro administrativu Demokratické strany. Je financován ministerstvem zahraničí a Pentagonem a za posledních několik let vzal zbrojním společnostem více peněz než kterýkoli jiný think tank. Navíc je financován ropnými společnostmi, velkými bankami a pravicovými vládami - v podstatě nejničivějšími silami na planetě. (Mint Press News)

Drtivá většina republikánů stále věří, že americké volby 2020 byly „ukradeny“ Donaldu Trumpovi, ukazuje průzkum
Devět měsíců po amerických volbách 2020 ukazuje nový průzkum, že dvě třetiny republikánů stále odmítají věřit, že prezident Joe Biden získal svou práci „poctivě a čestně“, a to navzdory snaze médií odmítnout jakékoli tvrzení o podvodu jako spiknutí. Poslední průzkum Yahoo News/YouGov, zveřejněný ve středu (04.08.), ukázal, že 66% republikánů věří, že loňské listopadové volby byly „ukradeny“ bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Pouze 18% uvedlo, že považuje Bidenovo vítězství za „spravedlivé a čestné“ a přibližně 16% nebylo rozhodnuto. Zatímco pouze 3% respondentů demokratů věří, že byl Trump okraden, 28% nezávislých souhlasí s tím, že oprávněným vítězem byl republikán Trump. Celkově 29% účastníků uvedlo, že volby byly zmanipulované. Výsledky se jen málo změnily v porovnání s jinými letošními průzkumy veřejného mínění, uznal Yahoo. (RT News)

Schodek stále děsivě roste. „Je vidět, že Schillerová maká“
Hospodaření státu se každý měsíc víc prohlubuje do miliardových schodků. Za červenec vzrostl schodek na téměř 280 miliard korun, což je další z historických rekordů. Z čísel ministerstva financí je patrné, že příjmy oproti minulému roku vzrostly. Zatěžující jsou právě výdaje, které za působení kabinetu Andreje Babiše (ANO) rostly každým rokem. Ekonomové upozorňují, že nová vláda vzešlá z podzimních voleb bude muset začít veřejné finance konsolidovat. V opačném případě pak hrozí zhoršení ratingu. (Echo24)

V Agrofertu rostou velké peníze na poli
O co v »Čau lidi« vlastně šlo? Pan Babiš se bil v prsa a na konto vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) poznamenal, že se mu povedl skvělý kousek, neboť konečně zarazil solární tunel. A jaká je pravda? Opatření proti solárnímu tunelu vládní návrh neřešil a naopak připravil prostor pro další tunel, tentokrát biopalivo. Pravdou je, že až poslanci navrhli sazbu odvodu »Solární daň« 10 % a 20 % a za KSČM jsem navrhnul dokonce daň 15 % a 25 % pro solární barony od 1. 1. 2009 do 31. 12. 2010. Co nám však úmyslně pan premiér zatajil, je sazba podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů vzniklých od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2015. Pro biomasu 9,5 % a bioplyn 10,6 % (pro vodu, vítr a geotermální energii je 7 %; slunce 6,3 %)a tento rozptyl bude jasně směrovat finance do nejvýnosnějšího oboru. A kdo ovládá zdroje paliva, bude mít pohádkový život ne solarbarona, ale minimálně agroknížete. (Haló noviny)

Po útoku na Kapitol spáchali sebevraždu už čtyři policisté, kteří tam zasahovali
Už čtyři policisté, kteří hájili v lednu Kapitol před rozběsněným davem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa, spáchali sebevraždu. Ke dvěma starším případům přibyly nyní další dva, o nichž informovala washingtonská policie. (Novinky.cz)

Rekordně málo nových případů
V neděli (01.08.) přibylo v České republice 75 potvrzených případů koronaviru. Je to nejnižší nárůst od začátku prázdnin a zároveň pokles o pět nakažených proti předchozí neděli. Reprodukční číslo, udávající rychlost šíření nákazy, mírně stouplo na 0,93. Počet nově nakažených na 100 000 lidí za týden je nadále na 11, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích bylo k neděli s koronavirem 41 lidí, o čtyři méně než v sobotu. Od začátku týdne se počet hospitalizovaných snížil o 15. V těžkém stavu je osm pacientů. Laboratoře odhalily v uplynulém týdnu v ČR dohromady 1185 nakažených. V mezitýdenním srovnání tak nákaza zpomalila. O týden dříve bylo případů 1339. Za minulý týden také podle statistik ministerstva s COVID-19 v zemi nikdo nezemřel. Poslední oběť zaznamenali lékaři 21. července. (Haló noviny)

Nezákonné, je svoboda projevu. Německý soud odmítl cenzuru Facebooku při uprchlické krizi
Nejvyšší spolkový soud v Německu rozhodl, že blokace dvou uživatelů za komentáře na Facebooku k migraci z roku 2018 byla nezákonná a porušila svobodu slova, píše server týdeníku Der Spiegel s odvoláním na verdikt soudu. Facebook označil příspěvky za nenávistné, smazal je a uživatele zablokoval. Jednoho na 30 dnů, druhého na tři dny. (Novinky.cz)

Dva dny placeného volna jako motivace a benefit za očkování proti covidu-19
Vláda doporučila všem zaměstnavatelům, aby jako motivaci či benefit dali dva dny placeného volna navíc zaměstnancům, kteří letos absolvovali či absolvují očkování proti covidu-19. Vláda současně schválila dva dny placeného volna pro státní zaměstnance, kteří tento předpoklad splňují nebo letos splní. Kabinet vyzval kraje či obce, aby u svých zaměstnanců postupovaly stejně. (MV ČR)

Veronika Lefrancois: Nákaza
Hned na počátku covidové pandemie mi někdo poradil, abych se podívala na americký film Nákaza z roku 2011. Snímek oscarového režiséra Stevena Soderbergha působil v době svého uvedení do kin trochu jako science fiction. O devět let později však získal úplně nový význam. (Český rozhlas)

Občanky mají novou podobu. Kvůli cestování, vysvětluje šéf odboru průkazů
V pondělí začaly úřady po celé republice vydávat nové typy občanských průkazů. Ty nově obsahují biometrické údaje, tedy fotografii a otisky prstů. Změna je součástí protiteroristických opatření Evropské unie. „Díky biometrickým údajům dochází k většímu zabezpečení dokladů,“ vysvětluje Jan Stiebitz, vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů odboru správních činností ministerstva vnitra. (iDnes.cz)