Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

I Hrad bojuje proti dezinformacím
Kancelář prezidenta republiky v rámci boje proti dezinformacím, jehož význam potvrdila mimo jiné během jednání v lednu roku 2021 i Evropská komise, nadále nebude poskytovat jakékoli informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT. (Nová republika)

Pfizer a Moderna zvýšily ceny vakcín
Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s EU navýšily ceny za vakcíny proti covidu-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba o čtvrtinu, Moderna je dražší asi o deset procent. Napsal to v neděli server Financial Times (FT). (Novinky.cz)

Izraelská data poukazují na naprosté selhání a neúčinnost covid injekcí
Nová data z Izraele ukazují, že covid injekce je v podstatě neúčinná, tak jak se nám tvrdilo. Více ve videu i s vysvětlením. (Otevři svou mysl)

Karel Barták: Aféra Pegasus není jen znepokojivá, ale odhaluje neschopnost států chránit své občany
Ukazuje se, že si kterákoli vláda může koupit od Izraele zbraň, kterou pak může využít nikoli k boji proti terorismu a zločinu, jak tvrdí firma NSO, ale ke sledování nepohodlných novinářů, opozičních politiků, lidskoprávních aktivistů, nebo dokonce hlav států cizích zemí. (Český rozhlas)

Izrael: Jen 1% pacientů je znovu nakaženo, ale mezi nimi je očkovaných celkem 40%
Během poslední vlny, která začala v květnu, bylo detekováno více než 7 700 nových případů. Jen 72 z potvrzených případů bylo hlášeno u lidí, o kterých se vědělo, že byli dříve infikováni, tj. méně než 1% nových případů. Zhruba 40% nových případů (cca 3000 pacientů) zahrnovalo lidi, kteří byli nakaženi navzdory očkování. (...) Izraelci, kteří byli očkováni, měli 6,72krát vyšší pravděpodobnost nákazy, než po přirozené imunitě. (Israel National News)

USA vytiskly více peněz za měsíc než za dvě století
CEO Pantera Capital, Dan Morehead uved v dopise investorům zveřejněném 29. července, že USA vytiskly šokující množství peněz na boj s finanční krizí vyvolanou pandemií: "Spojené státy vytiskly v červnu 2021 více peněz než v prvních dvou stoletích po svém založení," napsal Morehead. Minulý měsíc byl schodek rozpočtu USA (864 miliard USD) větší než celkový dluh vzniklý od roku 1776 do konce roku 1979. (Cointelegraph)

Covidový pas v EU a firma ATOS
Evropský komisař Thierry Breton oznámil evropský zdravotní pas 15. června. Ale bylo jasné, že dojde ke střetu zájmů. Je jistě jen šťastnou náhodou, že jeho společnost ATOS, jejímž byl v letech 2009 až 2019 generálním ředitelem, se specializuje na QR kódy, digitální hraniční kontroly a digitalizaci zdravotních údajů. A společnost ATOS spravuje ve Francii aplikace QR kódu pro cesty do Španělska. Edouard Philippe (Macronův premiér 2017–20) se stal ředitelem této společnosti, jejímiž hlavními akcionáři jsou Blackrock a Siemens. (Ciel Voilé, web francouzských zdravotníků)

Privatizace škodí zdraví!
Studie CEO mluví o tom, jak zdravotnické politiky členských států EU v posledních desetiletích postupně čím dál více podléhaly tlakům, které podporovaly plíživou privatizaci zdravotnictví. Od soukromých nemocnic po pečovatelské domy prakticky každodenně vidíme důkazy toho, že outsourcing a soukromé poskytování zdravotní péče významně snížilo kapacitu členských států EU se efektivně vypořádat (nejen) s COVID-19. Vysávání zisků ze zdravotnických a pečovatelských služeb akcionáři však přináší rizika, mezi která patří: zhoršující se pracovní podmínky, horší platy, nižší stav zaměstnanců, větší pracovní vytížení, další stres a šetření ve vzdělávání personálu či na ochranných prostředcích, které mají vliv na bezpečnost i kvalitu péče. (Haló noviny)

Amazon aneb Kouzlo okrádání
Prvním kouzelným číslem je, že v loňském roce Amazon vydělal v Evropě 44 miliard eur. Lidé byli nuceni být doma a pro mnohé byl Amazon jediným dodavatelem nezbytně nutných produktů, ale i zábavy. Firmě se tedy dařilo, ale z nějakých zvláštních důvodů se jí nedařilo v Lucembursku, kde skončila rok 2020 se ztrátou 1,2 miliardy eur. Výsledky Amazonu v Lucembursku by nás vůbec nemusely zajímat – nebýt jedné maličkosti, kterou byl a je Jean-Claude Juncker. (Haló noviny)

Zabíjeli létající roboti bez lidského řízení? Nevíme. Důležité je, že mohli
Mají mít autonomní drony povolení zabíjet dle svého vlastního „úsudku“? Odborníci před takovým krokem varují. Možná se ale už tak děje, aniž si toho většina lidí vůbec všimla. (Seznam Zprávy)