Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Jan Schneider: Některé tajné spisy opravdu patří do odpadků
Kdesi v Anglii, na hromadě odpadků za autobusovou zastávkou našel ranní chodec v úterý 22. června tajné spisy britského ministerstva obrany, obsahující mimo jiné plán britské námořní provokace vůči Rusku. Šlo o proplutí křižníku Defender ruskými výsostnými vodami kolem Krymu... (První zprávy)

Ministr zdravotnictví není římský diktátor, neudržel se správní soud
I soudci mají smysl pro humor. Vyplývá to alespoň z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) zrušit již několikáté omezující opatření ministra zdravotnictví kvůli covidové epidemii. A vypadá to, že si z úředníků ministerstva zdravotnictví již vyloženě utahuje. (iDnes)

POCTIVÉHO UMĚNÍ, JAKÉ PŘEDSTAVOVALA LIBUŠE ŠAFRÁNKOVÁ, MÁME UŽ JEN JAKO ŠAFRÁNU
Lze o Libuši Šafránkové, která zemřela minulou středu, říct ještě něco, co dosud nebylo řečeno? Pokusme se o to. (Kulturní noviny)

O amerických fabrikách smrti
Asi 13 tisíc vědců v USA a v zahraničí se zabývá tvorbou nových kmenů vojenských zabijáckých mikrobů odolných vůči vakcínám. (Fondsk.ru via Zvědavec)

Summit Česka s Ruskem po vzoru USA? Je to možné pouze za jediné podmínky. Názor z Moskvy
V ruském hlavním městě uslyšeli slova českého premiéra Andreje Babiše o myšlence projednání sporných otázek ve dvoustranných česko-ruských vztazích podle příkladu summitu Putin-Biden. Nakolik je reálný takový formát jednání pro prezidenta Putina a co by takový summit mohl přinést? (Sputnik)

Pochopit elity
Můžeme na novou aristokracii pohlížet jako na přísně centralizovanou skupinu, s nedílnými velitelskými pravomocemi a utajenou komunikací. Vše se děje proto, že to někdo určil. Nic není náhodné a nic není dáno „jen“ přirozenými zákonitostmi. Nebo můžeme sledovat dění uvnitř té skupiny, analyzovat trendy a snažit se pochopit obecná pravidla. (Petr Hampl)

Klíčový svědek v USA proti Assangeovi mění svou výpověď
Informátor FBI, na jehož informacích USA založily obžalobu proti uvězněnému vydavateli WikiLeaks Julianovi Assangeovi, nyní připustil, že důkazy vymyslel. V islandských novinách byl v sobotu (26.6.) publikován článek, v němž Sigudur „Sigi“ Ingi Thordarson uvedl, že vymyslel tvrzení, že ho Assange požádal o hacknutí vládního počítače. Toto svědectví hrálo klíčovou roli v obžalobě proti Assangeovi ze spiknutí za účelem vniknutí do vládní sítě: "Thordarson nyní přiznal novináři Stundinovi, že Assange ho nikdy nežádal, aby hacknul nebo měl přístup k telefonním nahrávkám poslanců." (Consortium News)

Průzkum veřejného mínění: kapitalismus a socialismus (Axios, USA)
Vnímání mladých lidí ohledně kapitalismu bylo v posledních dvou letech změněno u mladé populace. Dnes jsou lidé ve věku 18–34 let téměř rovnoměrně rozděleni mezi ty, kteří kapitalismus hodnotí pozitivně, a ty, kteří jej hodnotí negativně (49% vs. 46%). Před dvěma lety činila tato marže rozpětí 20 bodů (58% oproti 38%). (surveymonkey.com)

Giulianiho právnická licence pozastavena v New Yorku kvůli tvrzením o Trumpových volbách v roce 2020
Soud v New Yorku pozastavil výkon funkce právníka kvůli „nepravdivým a zavádějícím výrokům“ o Donaldu Trumpovi a prezidentských volbách v roce 2020 bývalému starostovi a kdysi nejvyššímu státnímu zástupci v NYC Rudy Giulianimu. Zákaz praxe pro Giulianiho požadovala soudní komise a bylo uděleno odvolacím soudem na Manhattanu. Senátor státu New York Brad Hoylman (D-Manhattan) podal formální stížnost u Výboru pro stížnosti na tohoto obhájce. (RT News)

Ruské video o vpádu britské válečné lodi do vod poblíž Krymu je v rozporu s londýnskou verzí událostí
Rusko zveřejnilo video ukazující plavidlo pobřežní stráže varující obránce HMS Defender, že porušuje státní hranici a ukazuje varovné výstřely na britskou
válečnou loď. Tím zpochybňuje londýnská tvrzení o středečním setkání. Klip zveřejnil ruský Federální bezpečnostní úřad (FSB) a ukazuje konfrontaci mezi hlídkovou lodí a ironicky pojmenovaným torpédoborcem Royal Navy, který ve středu (23.3.) proplul kolem mysu Fiolent poblíž krymského města Sevastopol. (RT News)