Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Rastatt 1946: Zapomenuté procesy
Dokumentární filmové drama osvětluje málo známou francouzsko-německou poválečnou kapitolu. (!argument)

Nechte nás slavit tento den!
Neslavíme v Německu proto, že vítězství nad nacisty nebylo definitivní? Protože nikdy nenastala nějaká nultá hodina? Protože je této zemi stále ještě zatěžko pojmenovat pravicové teroristické činy a rozpoznat tu návaznost? Kam až sahá ta naše tolik vychvalovaná vzpomínková kultura? Až k čestnému vyrovnání se se současností? (TAZ via Kulturní noviny)

Dokument: Otevřený dopis amerických generálů a admirálů ve výslužbě
Náš národ je ve velkém nebezpečí. Bojujeme o své přežití coby konstituční republika jako nikdy jindy od našeho založení v roce 1776. Konflikt je mezi příznivci socialismu a marxismu na jedné straně a stoupenci ústavní svobody na druhé. (Outsidermedia)

Je to oficiální: Ruská vláda zařadila Česko na seznam nepřátelských zemí
Ruská vláda v pátek schválila seznam nepřátelských zemí. Jsou na něm pouze dva státy: Česká republika a USA. ČR a USA se dostaly na seznam nepřátelských zemí, neboť podle ruské vlády podnikají nepřátelské kroky vůči Rusku. V souladu s rozhodnutím ruské vlády nesmí americká ambasáda zaměstnávat žádnou ruskou fyzickou osobu. Česká diplomatická mise může uzavírat pracovní smlouvy pouze s 19 lidmi. (Sputnik)

Jan Urbach: Pfizer neplatí daně, díky zákonům Nizozemska
Vyšetřovací žurnalistická platforma Follow the Money odhalila, že výrobce vakcín Pfizer se společností se sídlem v Capelle aan den IJssel ve středním Nizozemsku neplatí v zemi přes svůj miliardový obrat žádné daně. Očekává se, že z prodeje vakcíny proti COVID-19 vyvinuté společně s německou společností BioNTech dosáhne Pfizer zisk více než 21 miliard euro. V prvním čtvrtletí roku 2021 se tržby společnosti zvýšily o 42% a dosáhly 14,6 miliard dolarů. Portál píše, že miliardy euro jsou převáděny přes daňové ráje. Podle novinářů je mnoho obchodů mimo USA řízeno právě přes v Nizozemsku sídlící společnost CP Pharmaceuticals International CV (CPPI). Její zisky se pohybovaly od 10 miliard dolarů v roce 2010 k 20 miliardám v roce 2017. Celkově se v daném období jedná o 169,5 miliardy dolarů. (Parlamentní Listy)

Bartoš objasnil své dřívější názory na migraci i EU. Považuje to za mladickou rebelii a nerozvážnost
Šéf České pirátské strany Ivan Bartoš se nyní vyjádřil ke svým výrokům z roku 2009, které se týkaly migrace nebo Evropské unie. V té době totiž na jednom internetovém fóru z jeho strany zaznělo, že by se nebránil „muslimské Evropě“ a dodal, že v referendu v r. 2003 byl proti vstupu ČR do EU. Dnes se ale údajně jeho názory hodně změnily. (Sputnik)

Zahraniční technologičtí giganti mají mít kanceláře v Rusku, aby státní orgány vymáhaly od společností plnění požadavků regulačních orgánů
Velkým zahraničním IT společnostem, které odmítají otevírat kanceláře a přitom mají oficiální zastoupení v Rusku, může být zcela zakázáno mít na svých webových stránkách reklamy a může jim být zabráněno v přijímání jakékoli formy platby. Tvrdí to poslanec za vládnoucí stranu Jednotné Rusko Alexander Kšinstein, který tvrdí, že jeho navrhovaný zákon neporušuje zájmy uživatelů, ale přinutí společnosti k odpovědnosti za zákony země. Za současného stavu se zahraniční technologické společnosti často vyhýbají požadavkům ruských úřadů, protože nemají v zemi fyzickou základnu a ignorování právních požadavků je obvykle nepotrestáno. (RT News)

Kardinál Duka tuneluje církev
K restituovaným majetkům patřily také dva pozemky v pražské Hostivaři. Pozemek číslo 1768 má výměru 14 418 m2 a pozemek 1805 má plochu 16 654 m2. Oba se nacházejí v blízkosti nákupního střediska VIVO Hostivař, poblíž Trojmezí a lesoparku. Občanská vybavenost a dopravní dostupnost tohoto místa je velmi dobrá. Přestože oba pozemky jsou v katastru zatím uvedeny jako orná půda, stavět se na nich bude. V metropolitním plánu jsou totiž uvedeny jako zastavitelné území. Kverulant po konzultaci s developery odhaduje cenu těchto pozemků na částku nejméně 250 milionů. Právě tyto pozemky byly vyvedeny z majetku církve a převedeny na nově založenou soukromou nadaci Dominika Duky. Dukova nadace Arietinum tyto pozemky takřka obratem převedla na developera Central Group. Nadace Arietinum za to má od Central Groupu dostat byty. Kolik těchto bytů bude, kdy je Dukova nadace dostane a jaká má být jejich cena, už směnná smlouva s developerem neuvádí. (Kverulant)

Zatočte s islamisty nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani
Po penzionovaných generálech se na francouzského prezidenta a vládu v neděli obrátili i vojáci v aktivní službě. Také oni v otevřeném dopise varují, že nemohou nečinně přihlížet vzrůstajícímu napětí ve společnosti, které podle nich může vyústit až v občanskou válku. A pokud k ní dojde, zjednají prý pořádek. (Novinky.cz)

VOSTOK OIL - Nový arktický projekt Ruska
Zatímco světová média jsou zahlcena informacemi, které ve své většině mají za cíl odvádět pozornost veřejnosti od skutečných problémů a jejich řešení, dějí se téměř bez publicity pro budoucnost zásadní události. (Moscow Time via Zvědavec)