Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Hlas lidu
Neustále se nás snaží přesvědčovat, že Vítězství ve Velké vlastenecké válce, respektive 2. světové válce není zásluhou SSSR a všemi prostředky se snaží změnit nedávné dějiny, které ještě dokonce mají i žijící pamětníky, nemluvě o informacích, které lidé mají od vlastních předků, prarodičů. Naši oficiální vládní představitelé podporují fašisty na Ukrajině, fašisty v pobaltských státech. Nic jiného nebyla podpora majdanu a následného převratu na Ukrajině, nic jiného není podpora Kyjeva v jeho vedení občanské války, v zabíjení civilního obyvatelstva, jedná se o podporu přinejmenším politickou, ale nejspíše i materiální. (Fórum KOB)

Pořad Newsroom na ČT dostal přes prsty od vysílací rady
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornila Českou televizi, že se počátkem dubna v pořadu Newsroom ČT24 dopustila porušení zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Pořad Newsroom se snaží mentorovat ostatní média v zemi, jak se má správně dělat žurnalistika. Pořad vede redaktor Luboš Rosí. (Novinky.cz)

Vy přece nemůžete dělat to, co my
Rozhodnutí Moskvy zavést protisankce proti občanům EU vyvolalo v Evropském parlamentu velkou odezvu. Jeho šéf David Sassoli, kterému je zakázán vstup do Ruské federace, vyjádřil naději, že tato omezení budou zrušena. Odborníci vysvětlují tolik bolestnou reakci Sassoliho tím, že uvalení sankcí na vedoucího jedné z klíčových institucí EU je precedentem v diplomacii, který využijí i další země. (Vzgljad.ru via Zvědavec)

Perverzní předehra
Víte, jak se dělá válka? Světová? Na tuto otázku dává brilantní odpověď otec moderní žurnalistiky Egon Erwin Kisch ve fejetonu Perverzní předehra, kde líčí tzv. případ konzula Prochasky. Šlo o velmi lítý diplomatický incident mezi Rakouskem-Uherskem a Srbským královstvím, chvíli před tím, než tyto země vstoupily do války, která se stala záhy světovou. Událost literárně zpracoval také Jaroslav Hašek. Proč byl tento incident perverzní? Rakousko obvinilo Srby, že jejich diplomata vykastrovali. (A2 Alarm)

Zelenskij prodal Ukrajinu
Prezident Ukrajiny podepsal zákon s neurčitým názvem „O změnách některých zákonů Ukrajiny vztahujících se k podmínkám prodeje půdy zemědělských pozemků“. V souladu s tím bude od 1. července 2021 zrušeno moratorium na prodej zemědělské půdy, které v zemi platí již 18 let. (Russtrat.ru via Zvědavec)

Tesla údajně spolupracuje s čínskými regulačními orgány, protože automobilová společnost čelí kontrole bezpečnosti
Americká elektrická automobilka Tesla údajně posílila spolupráci s čínskými regulačními orgány, protože společnost čelí kontrole ohledně stížností na bezpečnost a zákaznický servis na svém druhém největším trhu. Tento krok nastal poté, co byly vzneseny obavy o bezpečnost ohledně kamer vozidel automobilky v Kalifornii. V březnu čínské úřady údajně zakázaly vstup elektromobilů Tesla do vojenských komplexů a podniků a omezily jejich používání zaměstnanci klíčových státních společností. (RT News)

Krvavé léto československého sboru v Rusku
Hromadné mučení a masové popravy provázely tažení československých legií. (Regnum.ru)

Česko v Moskvě zavírá restauraci a hotel. Po diplomatické roztržce nejsou lidé
Provoz Českého domu v Moskvě musí být kvůli diplomatické roztržce omezen. Vláda rozmýšlí, co s budovou dál. (Seznam Zprávy)

Když fake news jsou pouze news
Určitě znáte ten ministerský websajt, kde vyvrací mýty a fake news o koronaviru. Co ale co možná nevíte je, že se websajt tak nějak dynamicky vyvíjí podle toho, jak fake news přestávají být fake. (DFENS)

Globální vrtění vrbětickým vocasem
Čus lidi, je tu nová nálož fake news a desinformací! Takže jste-li mentálně slabí a nechcete být ovlivňováni proruskou propagandou, nemáte správné kritické myšlení jako soudruh Cemper, tento článek nečtěte a jděte raději na weby pana Vrábela. (DFENS)