Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Skandál Vrbětice se prohlubuje, Sergej Lavrov obvinil Českou republiku z porušování a obcházení Ottawské úmluvy ICBL na zákaz výroby, skladování a přechovávání protipěchotních min!
Podle ruských informací prý ve skladech zaměstnanci prováděli sborku anebo rozborku pěchotních min na tři oddělené části, aby se obešel mezinárodní zákaz! Mluvčí MO ČR připustil, že tam byly miny, ale prý bez náplní! Během montáže či demontáže jedné z min došlo k explozi skladu ve Vrběticích, uvádí zdroje ruských orgánů! Moskva požaduje zahájení vyšetřování České republiky kvůli obchodu se zakázanou protipěchotní municí! (Aeronet)

Proč napadají prezidenta Zemana?
Připustíme-li možnost existence nějakého agenta, spiklence, který přivedl munici ve Vrběticích záměrně k explozi, kdo z toho má prospěch? Jsou tři možnosti. V prvním případě následek totálního a přehlíženého nepořádku. Ve druhém by se jednalo o zakrytí chybějící munice, případně i ručních zbraní a jejich ilegálního exportu. Možná s vědomím a odpovědností státu. Skvělá BIS by přece něco takového nemohla přehlédnout, takže o tom musela vědět. Třetí možností je sebeobrana země, jejíž občané by měli být touto municí zabíjeni. Takový útok není zrovna etický, ale rozhodně je pochopitelný. Konec konců, ilegální export munice na podporu nepřítele, ne-li teroristů, lze považovat za spolupráci, či podíl na vojenském útoku. (Nová Republika)

Re-set: politikou pro všechny za přívětivou společnost
Dali jsme se dohromady už v polovině roku 2019, kdy jsme společně strávili víkend na evangelické faře v Novém městě na Moravě. Právě tam jsme společně s partou kamarádů a kamarádek, kteří mají dlouholeté zkušenosti z klimatického i sociálního hnutí, začali vymýšlet plány na vznik nové organizace. Od začátku jsme si dali za cíl popularizovat koncepty sociální, ekologické a demokratické ekonomiky, účinněji propojovat sociální a ekologická témata a zároveň fungovat jako organizace, která podporuje politiku sociálních hnutí a změnu, která vyrůstá zdola (anglicky grassroot). (Sedmá generace)

Korespondenční hlasování znovu na scéně: Řekněme ďáblovi Ne!
V rámci debaty o změně volebního zákona pro volby do Poslanecké sněmovny v důsledku nedávného necitlivého zásahu Ústavního soudu otevřely strany tzv. Demokratického bloku opět otázku možnosti korespondenčního hlasování. (Nová republika)

Privatizace OKD byla tragédie, která negativně ovlivnila všechny aspekty života v Moravskoslezském kraji
Když v roce 2004 odprodal stát svůj poloviční podíl v akciové společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD), dostaly se do rukou nového majitele Zdeňka Bakaly nejen samotné důlní podniky, ale i desítky dceřiných firem a také největší fond nájemního bydlení v Česku. Třiačtyřicet tisíc bytů, ve kterých bydlelo na sto tisíc obyvatel Moravskoslezského kraje, přešlo spolu s pozemky, komerčními objekty nebo rekreačními nemovitostmi do vlastnictví českého miliardáře. Ten obyvatelům slíbil, že jim jejich domovy v dohledné době odprodá do osobního vlastnictví. K tomu ale nikdy nedošlo: Zdeněk Bakala byty vyjmul ze společnosti OKD a v roce 2016 je prodal (údajně za nižší desítky miliard) nadnárodní korporaci Blackstone, která je proslulá predátorskými praktikami. (A2 Alarm)

Šéf CIA Navalného „otrávil“
Ten chlap je, jak se říká v Americe, „Nobody“, nebo v němčině, „Niemand“. Ale protože západní falešná zpravodajská média a politici kolem něj dělají takový rozruch, chci vám popsat, jaký názor na něj má ruský lid, nebo jasněji, jakou nedůležitost v Rusku zastupuje. Pro Rusy je agentem CIA. (První zprávy)

Bulharský zbrojař: Česká prohlášení o Vrběticích jsou plná rozporů
Emilian Gebrev, bulharský zbrojař a obchodník, oficiálně popřel tvrzení českých úřadů, že zbraně a střelivo ze skladů Vrbetica byly určeny pro jeho společnost EMCO. (První zprávy)

Rusko omezí počet zaměstnanců na ambasádách „nepřátelských zemí“
Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podepsal zákon, který omezuje počet místních zaměstnanců pracujících na zahraničních diplomatických misích. Nechal také vypracovat seznam "nepřátelských zemí", na které se omezení budou vztahovat. Jména konkrétních „nepřátelských“ států má vypracovat vláda. (iDnes.cz)

Soud vzal do vazby tři obviněné z teroristického útoku
Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uvalil vazbu na tři z pěti obviněných, kteří se podle vyšetřovatelů zapojili do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Informoval o tom žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. (Novinky.cz)

Putin přepisuje zákon geopolitické džungle
Putinův projev před ruským Federálním shromážděním - de facto zpráva o stavu země - byl krokem juda, který nechal atlantické sférické jestřáby totálně ohromené. „Západ“ nebyl ani jednou zmíněn jménem. Pouze nepřímo nebo prostřednictvím nádherné metafory Kiplingovy Knihy džunglí. Zahraniční politika byla řešena až na konci, téměř jako dodatečný nápad. Putin se po většinu hodiny a půl soustředil na domácí problémy a podrobně popsal řadu opatření, které ukazují, jak ruský stát pomáhá těm, kteří to potřebují - rodinám s nízkými příjmy, dětem, svobodným matkám, mladým profesionálům, znevýhodněným osobám, například bezplatné zdravotní kontroly až po možnost univerzálního příjmu v blízké budoucnosti. (Escobar via Unz Review)