Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Nejvyšší soud potvrzuje zrušení všech obvinění proti Lulovi
Nejvyšší brazilský soud ve čtvrtek ratifikoval rozhodnutí jednoho z jeho soudců, který zrušil tresty vynesené proti bývalému prezidentovi Luizu Ináciovi Lulovi da Silvovi. V důsledku potvrzení Nejvyššího soudu o zrušení Lula získá zpět všechna svá politická práva a bude moci kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách v zemi v roce 2021, pokud se tak rozhodne on i jeho strana. (TeleSur)

Peking říká japonským politikům, aby vypili odpadní vodu z Fukušimy a tak prokázali, že je bezpečná, než ji vypustí do oceánu
Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo politiky v Tokiu, aby využívali odpadní vodu z Fukušimy k pití, vaření, praní oděvů nebo zavlažování, aby prokázali, že je dostatečně bezpečná k vypouštění do oceánu. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian ve čtvrtek ve svém projevu potvrdil nesouhlas Pekingu s rozhodnutím Tokia vypustit do oceánu více než milion tun „upravené“ jaderné odpadní vody: "Japonská tvrzení, že bezpečnost jaderné odpadní vody závisí pouze na jednostranně získaných datech, což je zcela nepřesvědčivé ... Tokijská elektrická energetická společnost, která je odpovědná za provoz jaderné elektrárny Fukušima, s údaji manipulovala a tajila zprávy," uvedl mluvčí a trval na tom, aby byly angažovány mezinárodní agentury. (RT News)

Biden volá "zabijákovi"
Podle ministra obrany Šojgu mají USA / NATO kolem ruských hranic asi 40 000 vojáků (zdánlivě jako cvičení) a asi 15 000 zbraňových systémů. V reakci na tuto hrozbu nasadilo Rusko podél své západní hranice 2 armády a 3 výsadkové divize. To je něco o velikosti 200 000 vojáků. Američané to viděli a pochopili, že je ruská „pěst“ může rozbít. Proto Biden zalezl. (The Saker)

Luboš Blaha - Také malé vyznanie ruskému národu...
Video připomíná, že "na Západě by nejradši všechno slovanské označili za zlé a méněcenné. At’ si naši drazí západní kolegové připomenou, kdo první vyletěl do vesmíru..." Podle jeho názoru se za pokusy diskreditovat ruský stát a jeho národ skrývá neschopnost či neochota uznat Rusko jako rovnocenného partnera a nespokojenost s jejich nezávislou politikou: „Dovolte vyzvat všechny, ať už přestanou s tou nenávistí vůči Rusku. My na Slovensku si Ruska vážíme a nikdy proti němu nepozvedneme zbraň.“ (Facebook)

Indie schválila ruskou vakcínu Sputnik V proti COVID-19
Indie jako druhá nejlidnatější země na světě se stala další zemí, která zaregistrovala Sputnik V po kladných výsledcích místní klinické studie fáze 3. Sputnik V je nyní povolen v 60 zemích s populací přes tři miliardy lidí. Komise Ústřední organizace pro kontrolu drog (CDSCO) již autorizaci doporučila a Rusko podepsalo dohody na výrobu více než 750 milionů dávek Sputniku V se šesti různými firmami v Indii. (TeleSur)

Iránská vakcína proti koronaviru vstupuje do III. fáze klinických zkoušek na konci dubna
Seyed Hamed Hosseini, ředitel Centra klinického hodnocení Teheránské univerzity lékařských věd, uvedl v prohlášení: "Začneme třetí fázi testů na konci dubna s 20 000 dobrovolníky a budeme sledovat jejich stav po dobu nejméně dvou měsíců. Poté výsledky předáme Íránskému úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (IFDA). Pokud splníme standardní kritéria a obdržíme souhlas, budeme požadovat povolení pro nouzové očkování." (Fars News)

Čína: více než 520 miliard zahraničních investic v roce 2020
Čína v loňském roce dostal od zahraničních investorů celkem 520,6 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 81%, uvedla ve zprávě národní burzovní správa. Díky stabilnímu hospodářskému oživení a zlepšujícímu se podnikatelskému prostředí v Číně vzrostly podle zprávy přímé zahraniční investice v Číně o 14% v roce 2020. V roce 2020 čínský akciový trh zaznamenal čistý příliv zahraničního financování ve výši 254,7 miliard USD, což podle administrativních údajů meziročně vzrostlo o 73%. (Challenge TV)

Uplynuly dva roky od Assangeova zatčení, obhájci svobody tisku žádají Bidena, aby zrušil všechna obvinění
Obhájci svobody tisku si v neděli (11.04.) připomněli dvouleté výročí zatčení Juliana Assangea britskou policií a požadovali, aby Bidenova administrativa okamžitě zrušila všechna obvinění USA proti vydavateli WikiLeaks. Ten čelí 17 bodům porušení zákona o špionáži: „Dnes uplynuly dva roky, co byl vydavatel Wikileaks Julian Assange uvězněn ve věznici Belmarsh,“ uvedla Rebecca Vincentová, ředitelka mezinárodních kampaní Reportérů bez hranic. „Hanba USA a Velké Británii. Je čas osvobodit Assangea.“ (Common Dreams)

Protesty v Afrinu: Syrští žoldáci, kteří bojovali v Karabachu, žádají ušlé platy
Desítky tureckých bojovníků, kteří loni bojovali jako žoldáci pro Ázerbájdžán ve sporné oblasti Náhorního Karabachu, uspořádali v okupované syrské oblasti Afrin protest proti domáhání se svých „práv“. Video z protestu se objevilo online 9. dubna. Militanti na videu, z nichž někteří jsou invalidé, potvrzují, že bojovali proti Arménii. Ozbrojenci tvrdí, že jejich platy ukradl Mohamad Jasim, známý také jako „Abu Amša“, vůdce turecké korporace Sulejman Šah. (South Front)

Sjezd ČSSD: Stranu do voleb povede Hamáček. Opozice vyklidila pole
Delegáti dvaačtyřicátého sjezdu sociální demokracie v pátek (09.04.) zvolili nové vedení strany. Přestože v diskusi, která hlasování předcházela, zaznělo množství hlasů kritizují vládní angažmá po boku politického hnutí ANO, předsednický post bez větších obtíží obhájil Jan Hamáček. (Deník Referendum)