Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Kladivo na Svědky COVIDovy
Disclaimer: Obsah tohoto článku mi nadiktoval osobně Vladimír Vladimirovič Putin pod pohrůžkou, že jinak Zemanovi neslíbí dodávku vakcíny Sputnik. V rámci ochrany celé společnosti jsem se tedy obětoval a díky mně to proběhlo. Řád Bílého lva bych si vzal. (D-FENS)

Havlíček potvrdil plány VW na stavbu "gigafactory" v Česku. Má se zapojit i ČEZ
Ministr už loni oznámil, že skupina ČEZ zvažuje v příštích několika letech stavbu továrny na lithiové baterie pro auta v severních Čechách, kterou označil jako projekt Gigafactory. Na výrobu baterií chce firma spolu s investory z automobilového průmyslu využívat lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách. "Partnerství s lokálním výrobcem, jako je Škoda, by bylo přirozené, ale nyní takováto jednání nemůžeme komentovat," řekl HN místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. (Aktuálně.cz)

Proč nezvládáme COVID?
Jedenáct osobností z velmi různých názorových proudů odpovídá na aktuální otázku, která dnes trápí celé Česko. Proč nezvládáme pandemii? (Časopis Argument)

Babiš je knockoutován, už nevstane… Názor
A já ještě musím říci upřímně, proč jsme tak trochu udělali kříž nad Andrejem Babišem. On měl telefonát s ministrem zahraničních věcí USA. Bylo vcelku jasné, že dostal několik přání. V Dukovanech v případě dostavby jaderné elektrárny, jak se zdá, nesmějí figurovat Rusové. Zdá se, že se nesmíme nechat naočkovat ruskou vakcínu Sputnik V. V podstatě si člověk připadá zase, že jsme v nějakém podřízeném vztahu – já nechci používat příliš expresivní výrazy. Čili, rozhoduje geopolitika. Rozhodují se bojovat proti Rusku a bojovat proti Číně. Občané Česka nerozhodují. (Jiří Vyvadil pro Sputnik)

USA tlačily na Panamu a Brazílii, aby odmítly Sputnik V a kubánské lékaře
Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb ve veřejné zprávě potvrdilo, že vyvíjelo tlak přinejmenším na Brazílii a Panamu, aby těmto zemím zabránily ve zdravotnické spolupráci s Ruskem a Kubou. Potvrzení přišlo prostřednictvím výroční zprávy ministerstva, v níž uznává, že využilo dvoustranných „diplomatických vztahů“ mezi Washingtonem a Brazílií, aby donutilo tuto zemi jako jednu nejvíce zasažených pandemií COVID-19 k odmítnutí Sputniku V vyráběného ruským střediskem Gamaleja. (TeleSur)

Kyjev je připraven bojovat. Západ je ochoten ho podpořit…
Poprvé za dost dlouhou dobu nastala pro ukrajinské avantýry příznivá mezinárodní situace. (Outsidermedia)

Evropský regulační úřad pro léčiva svolává nouzový summit poté, co státy EU pozastavily očkování AstraZeneca
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) má ve čtvrtek (16. 3.) uspořádat mimořádnou schůzku, aby zvážila další kroky poté, co několik zemí EU pozastavilo aplikaci vakcíny AstraZeneca. Regulátor v pondělí uvedl, že přezkoumává údaje o zprávách o událostech srážení krve potenciálně souvisejících s očkováním touto vakcínou. Úřady hlásily po jednom úmrtí v Dánsku a Rakousku v souvislosti se srážením krve u lidí, kteří dostali injekce z jedné šarže asi milionu dávek přípravku AstraZeneca distribuovaných do 17 evropských zemí. (RT News)

Ekologická studie založená na internetu: Zásada "zůstaňte doma" je případ výjimečného klamu
Nedávný matematický model prokázal, že "zůstávání doma" nehraje dominantní roli v potlačování přenosu onemocnění Covid-19... Naše výsledky nedokázaly prokázat, že úmrtnost na Covid-19 je snížena "zůstáváním doma" v asi 98 % srovnáních provedených po epidemiogických týdnech 9 až 34.(Nature.com)

Summing up Václava Klause z nové knihy IVK: Rozum proti kovidové panice
Zásadně protestujeme proti zužování diskuse tohoto tématu na jeho medicínskou dimenzi. Tím samozřejmě ani v nejmenším tuto dimenzi nepodceňujeme, ale odmítáme se nechat nálepkovat posměšnými výroky, že je podle nás Covid-19 jen jedna „chřipčička“. (IVK)

V covidovém indexu svobod je na tom Česko hůře než Rusko a Německo, ale o něco lépe než Čína
Mapu covidového indexu svobod najdete ZDE a metodiku vyhodnocování ZDE (PDF). Kliknutím na mapu je vidět výsledný index rozložený do hodnocení jednotlivých ukazatelů. Čím vyšší číslo, tím lépe pro svobodu: Čína: 0,65; Česko 0,88; Německo 0,97; Rakousko 0,87, Polsko 1,03; Rusko 1,24; Slovensko a USA není uvedeno, New York 1,15. (RT News)