Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

USA vyhlašují sankce proti íránské společnosti na výrobu vakcín proti covidu
Americké ministerstvo financí se zaměřilo na 16 íránských subjektů a dvě postavy, včetně EIKO a Astan Quds Razavi (AQR) a jejich ředitelů, Mohammada Mokhbera a Ahmada Marviho a dceřiných společností. Jedná se o nejnovější opatření k posílení kampaně „maximálního tlaku“ na Írán, kterou vede odcházející vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Překvapivé sankce vůči íránskému vývojáři vakcín Covid-19 přišly několik hodin poté, co první tři íránští dobrovolníci dostali druhou dávku vakcíny vyrobené na domácím území, kterou vytváří íránská organizace EIKO. (FarsNews)

Hmyzí průlom na evropský trh: Unie schválila konzumaci červů
Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) ve středu schválila prodej, přípravu a podávání larev potemníka moučného jakožto potraviny určené pro konzumaci lidmi. Podle agentury Reuters se tak konečně otevřel prostor pro servírování červů Evropanům na všechny možné způsoby. Až doposud byli tito červi bohatí na proteiny, tuk a vlákninu v Evropské unii využíváni pouze jako krmivo pro zvířata. To se teď mění. Jde navíc jen o začátek malé potravinové revoluce v Unii, slibuje EFSA. Do jídelníčků sedmadvacítky totiž slibuje v následujících letech zařadit i další hmyz. (Novinky.cz)

Vedoucí představitelé EU požadují „standardizovaný“ očkovací pas pro cestování
Řecký předseda vlády Kyriakos Mitsotakis napsal dopis šéfce Evropské komise Ursule von der Leyen, ve které uvádí, že „očkované osoby by měly mít možnost cestovat.“ Dopis požaduje „standardizovaný certifikát, který prokáže, že osoba byla úspěšně očkována.“ Ačkoliv se obhajoba povinného očkování nezmiňuje, dopis tvrdí, že „je naléhavé přijmout společnou dohodu o tom, jak by měl být osvědčení o očkování strukturováno tak, aby bylo přijato ve všech členských státech.“ Mitsotakis se zavázal, že tuto otázku nastolí během nadcházejícího summitu EU 21. ledna a prohlásí, že „je naléhavě zapotřebí mobilizace na vysoké úrovni v celé EU, aby se věci pohnuly kupředu“. Pasy s očkovacími látkami byly dříve nabízeny EU, přičemž úředníci již v dubnu navrhli, aby bylo očkováno také od žadatelů o víza. (ZeroHedge)

Stíhačka F-35 funguje výborně, až na malé chybičky
Stíhačka F-35 má podle testovací kanceláře Pentagonu 871 nedostatků softwaru a hardwaru, které by mohly podkopat bojovou připravenost, mise nebo údržbu. Nejnákladnější zbraňový systém ministerstva obrany USA nadále nese velké množství nedostatků, z nichž mnohé byly zjištěny před vývojovou a demonstrační fází, která skončila v dubnu 2018 s 941 chybami. Za téměř 3 roky bylo vyřešeno asi 100 chyb. V celém roce 2020 se počet vyřešených chyb pohybuje na působivém počtu 2. Společnost Lockheed dodala nebo má smlouvu na 970 letadel s potenciálním počtem 3200 a více letadel pro USA a další země. (South Front)

TENKRÁT O VÁNOCÍCH
Srpnový zájezd spřátelených vojsk roku 1968 do Československa tu iluzi zničil. Ale protože člověk je tvor setrvačný a spisovatel nejsrozumitelněji píše v rodném jazyce, zůstala naše rodina ve vlasti. Filmy podle tátových scénářů se ještě pár měsíců dál točily, ale v titulcích už jeho jméno být nesmělo. Naštěstí měl dost kamarádů, kteří neemigrovali a nebáli se roztočené příběhy podepsat za něj a zajistit mu utajený podíl z honoráře. Ale táta, který byl z rolnické rodiny, tušil, že tahle živná půda se brzy vyčerpá a rozhodl se, že bude šetřit na rodinném rozpočtu. (Kulturní noviny)

Co potvrzují testy Navalného
Kliničtí lékaři, toxikologové a odborníci na farmakologii mimo Německo se domnívají, že výsledky testů, které skupina Charité zveřejnila 22. prosince, odhalují příznaky akutní pankreatitidy, cukrovky, selhání jater, těžké dehydratace, svalové ztuhlosti, stejně jako závažné bakteriální infekce a možný infarkt spojený s jeho problémy s ledvinami. Podle odborníků nejde o rozpoznatelné příznaky útoku nervovými látkami. (John Helmer)

Práce pro Trumpa jako stigma. Nenajímejte jeho lidi, musí nést následky, vyzývá firmy americký Forbes
Již za pár dní přestane být Donald Trump prezidentem Spojených států amerických. O práci v Bílém domě tak přijde i řada podřízených z jeho administrativy. Do zaměstnanců tiskového oddělení, kteří se starají o prezidentovy mediální výstupy, se teď ostře opřel známý magazín Forbes. A vzkazuje firmám, aby lidi z Trumpovy kanceláře nenajímaly. (Lidovky.cz)

Čína spustila první kvantovou komunikační síť
Čína si stále drží přední pozici ve vývoji kvantové komunikace. Nedávno jako první na světě zprovoznili prakticky využívanou kvantovou komunikační síť. Zahrnuje pozemní i satelitní přenos a propojuje více než 150 uživatelů, mezi nimiž jsou banky, poskytovatelé energie nebo úřady. (OSEL.cz)

YouTube zablokoval kanál Trumpa kvůli „podněcování k násilí“ jako třetí hlavní platforma po Twitteru a Facebooku
YouTube oznámil, že stáhl nový obsah z kanálu amerického prezidenta Donalda Trumpa a zablokoval mu nahrávání nových videí po dobu nejméně jednoho týdne s odvoláním na porušení zásad proti podněcování k násilí. Ve svém prohlášení 12.1. YouTube uvedl, že na kanál Trumpa byl uvalen zákaz za blíže neurčený „nový obsah“. Podle jeho dlouhodobé politiky Youtube „je nyní zabráněno v nahrávání nových videí nebo živých přenosů po dobu minimálně sedmi dnů“. (RT News)

Agent chaosu: Pravice obvinila z demonstrace na Kapitolu notoricky známého podněcovatele vyhnaného z BLM
John Sullivan byl v čele davu při vniknutí do Kapitolu, podněcoval demonstanty a nahrával jejich řádění. Krajní pravice na něj ukazuje jako na důkaz role Antify v nepokojích. Ale levicoví aktivisté ho nazývají nebezpečným provokatérem a vyhnali ho. Prostřednictvím rozhovorů se Sullivanem, jeho bratrem, video-novinářem dokumentujícím jeho činy a aktivisty Black Lives Matter (BLM), kteří se s ním setkali, se objevil znepokojivější portrét, který je v příkrém rozporu s demonstrací pro Trumpa. Zatímco se Sullivan pokoušel označit za vůdce BLM, byl vyloučen z aktivistických komunit po celé zemi, kde je téměř všeobecně považován za nebezpečného provokatéra. (GrayZone)