Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Americká základna Ramstein v Německu mobilizovala kvůli útoku nepřátelskými raketami
Německá letecká základna Ramstein, hlavní americký středoevropský vojenský uzel, varovala personál před raketovým útokem dne 12. prosince a pak vydala tuto zprávu: „Velitelské stanoviště letecké základny Ramstein bylo dnes prostřednictvím výstražného oznamovacího systému vyrozuměno o odpálení rakety v evropském prostoru jako reálné události. Velitelské stanoviště postupovalo podle správného postupu a poskytovalo včasná a přesná oznámení personálu v centru Kaiserslautern. Spuštění rakety bylo poté posouzeno jako součást tréninku, a ne jako hrozba pro vojenskou oblast Kaiserslautern. Situace se vyjasnila. Děkujeme členům velitelského stanoviště za rychlou reakci, aby naši lidé byli informováni a mohli přijmout příslušná bezpečnostní opatření.“ (The Drive)

PRED VIANOCAMI SA PRESUNÚ CEZ SLOVENSKO AMERICKÍ VOJACI
Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska, že v období od 14. do 20. decembra 2020 sú cez územie SR plánované tri cestné presuny zahraničných spojeneckých ozbrojených síl. (Extra Plus)

Majerová-Zahradníková varovala před neziskovkami ve školství: Ať nechají naše děti na pokoji
Podle jejího názoru do vztahu mezi učitelem a žákem v poslední době vstupují politické neziskovky: „Vzdělávací instituce by měly být založeny na vztahu mezi žákem a učitelem, mezi studentem a profesorem. Minimálně v poslední dekádě do tohoto staletí prověřeného tradičního vztahu však vstoupily politické neziskovky,“ myslí si poslankyně. „Jednou je to Člověk v tísni, jindy třeba EDUin v médiích populárního „experta“ na vzdělávání Bohumila Kartouse. Ta loni dostala od Nadace České spořitelny více než 3 miliony korun, od společnosti Avast 1 milion korun, dalších pár set tisíc od neméně populární Nadace Open Society Fund Praha, která patří do stáje ještě populárnějšího „filantropa“ George Sorose,“ dodala politička, která před svojí politikou kariérou šla dráhou učitelky. (Sputnik)

Nová cesta vpřed pro NATO a Rusko
Bezpečnostní situace v Evropě se zhoršila na nejnižší úroveň za poslední tři desetiletí. Od roku 2014 operují NATO a ruské pozemní, námořní a vzdušné síly v mnohem těsnější blízkosti, což má často za následek nebezpečné „mimořádky“ na kontaktní linii. Režim kontroly zbrojení a budování důvěry zavedený na konci 80. a 90. let je v troskách, zavedené komunikační linky NATO-Rusko byly zrušeny. Tento vývoj směřuje k tomu, aby podkopal důvěru a zvýšil možnost nehody nebo incidentu. Ten by mohl vést k ozbrojenému konfliktu, který nechce ani NATO ani Rusko. Je třeba přednostně usilovat o snížení rizika vojenské konfrontace. (The National Interest)

Vladimír Pikora: Kdo samostatně myslí, je dezinformátor aneb Doba mediálních lynčů bez argumentů
Už nemáme kacíře; máme dezinformátory. Je to stará osvědčená forma nekalého politického boje. Noví kolektivističtí ideologové se pasovali do role moderní inkvizice. (Reflex.cz)

Žumpa! Foldyna k nedotknutelným v ČT. Naoko „vypnutá“ kamera, účelový střih. A ty dluhy...
„Představte si, že by České dráhy léta tvrdily, jak hospodaří s veřejnými financemi skvěle. A pak by se provalilo, že hospodaří s monumentální ztrátou a navíc to tutlaly. Mluvilo by se o ohrožení nezávislosti Českých drah?“ ptá se poslanec Jaroslav Foldyna z hnutí SPD (původně zvolen za ČSSD) v souvislosti s děním kolem České televize. (Parlamentní listy)

„Zdrogovaný“ kapr na štědrovečerní stůl? Jihočeští vědci zjistili, co koktejl léčiv a drog ve vodě dělá s živočichy
V tuzemských řekách a rybnících je stále větší množství léčiv a drog, které se sem dostávají z odpadní vody. V předvánočním čase se víc než jindy nabízí otázka: můžu bez obav jíst kapra z takového prostředí? Jihočeští vědci se na to pokusili odpovědět. (Info.cz)

AP: Americké ministerstvo spravedlnosti si vyžádalo údaje o činnosti Bidena mladšího na Ukrajině
Americké ministerstvo spravedlnosti si v rámci vyšetřování daňových případů Huntera Bidena, syna Joe Bidena, vyžádalo informace o jeho vztazích s ukrajinskou plynárenskou společností Burisma a „dvaceti dalšími organizacemi“, uvádí agentura Associated Press s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním. (Sputnik)

Lučanského zdravotný stav je kritický, bol opakovane resuscitovaný
Podľa informácií, ex-prezident policajného zboru, generál Milan Lučanský pri incidente s príslušníkmi ZVJS utrpel vážne zranenia. Do nemocničného zariadenia bol privezený s viacnásobnou zlomeninou nadočnicového oblúka, krvácaním do mozgu, s okom mimo očnej jamky. (Zem & Vek)

Americké úřady zažalovaly Facebook. Trnem v oku jim jsou akvizice Instagramu a WhatsAppu
Americké úřady zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Federální obchodní komise (FTC) uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp, informovala agentura Reuters. (E15)