Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Putin a Rusko čelí velmi vážné krizi v Bělorusku
Lukašenko je absolutně strašný „náš čubčí syn“ (tito lidé jsou vždy takoví!), který necouvne. A jeho poslední šaškárny jen ukázaly Kremlu, že Lukašenko je do značné míry součástí problému, nikoli řešením. (The Saker via Zvědavec)

Vakcína proti covidu Sputnik V šla do průmyslové produkce
Ředitel centra Gamaleja Alexander Gintsburg uvedl, že tři ruské společnosti jsou připraveny tuto vakcínu vyrábět. Nyní začala výroba první šarže a do konce roku 2020 bude vyrobeno přibližně 2 miliony dávek. První očkování je přednostně určeno zdravotnickému personálu a učitelům v Rusku a je dobrovolné. (TeleSur)

Americký unilateralismus vůči Iránu neprošel v RB OSN
Proti nezákonné rezoluci USA o prodloužení embarga na dovoz zbraní do Íránu hlasovali stálí členové Rusko a Čína, zatímco 11 zemí se zdrželo hlasování: Francie, Německo, Velká Británie, Belgie, Estonsko, Svatý Vincenc a Grenadiny, Vietnam, Jihoafrická republika, Indonésie, Tunisko a Niger. Usnesení vyžadovalo podporu devíti z 15 hlasů a pro hlasovala jen USA a Dominikánská republika. Embargo skončí v říjnu tohoto roku. (TeleSur)

PANÁCI NA NÁMĚSTÍCH
Bylo by to jistě řešení, vytvářet pomníky jako stavebnice, v nichž se budou podle aktuální poptávky pouze vyměňovat hlavy. Ale vůbec nejlépe by asi bylo stavět pomníky jenom tomu, na čem se shodnou i vyznavači různých politických doktrín. Například kostce cukru, laboratorní myši nebo Malé mořské víle. (Kulturní noviny)

Rusko dostalo objednávky od 20 zemí na jednu miliardu očkovacích dávek první vakcíny proti Covidu-19
Vakcína „Sputnik V“ půjde do sériové výroby a bude k dispozici široké veřejnosti od ledna 2021. I přes registraci v Rusku bude vakcína stále procházet dalšími klinickými zkouškami, zejména na Středním východě. Výroba pro Latinskou Ameriku začne na Kubě. Celkem 20 zemí z Latinské Ameriky, Středního východu a Asie již požádalo o dávky průlomové ruské vakcíny proti koronaviru, objem zakázek je jedna miliarda očkovacích dávek. Šéf ruského státního konsorcia zajišťujícího výrobu a distribuci prohlásil, že Rusko je společně s vybranými zahraničními partnery schopné produkovat 500 miliónů dávek vakcíny každý rok. (RT News)

Církev v karanténě: konec iluzí
Místo přemýšlení o dopadech pandemie a hledání nových forem náboženského života, například se zkušeností domácích bohoslužeb, část české církve podléhá pokušení stát se vlivnou lobbistickou organizací, napojuje se na vládní kruhy a nadbíhá populistickým konzervativním hnutím. Zvolení nominantky České biskupské konference Hany Lipovské oslavovali na sociálních sítích nejvíce Dominik Duka, SPD, Trikolora a komunistická strana. Nejenže jsou to spojenectví pro pražského arcibiskupa podivná a kompromitující, ale především je zde vidět naprostá neúčinnost až trapnost této strategie. Vždyť všechny tyto strany hlasovaly v Poslanecké sněmovně pro zdanění finančních náhrad církevních restitucí. Podobně jako v 19. století se část vedení české církve nechává využívat politickými silami k hájení mocenského status quo a k vedení kulturních válek. (Christnet)

Rusko zaregistrovalo první vakcínu proti koronaviru na světě
Vladimir Putin oznámil, že Rusko zaregistrovalo první vakcínu proti koronaviru na světě. Řekl, že dávka je účinná při vytváření imunity proti smrtícímu patogenu, který se celosvětově rozšířil: "Pokud vím, vakcína proti infekci koronaviru byla dnes ráno (v Rusku) registrována poprvé na světě," řekl prezident členům vlády. "Děkuji všem, kteří pracovali na vakcíně - je to velmi důležitý okamžik pro celý svět." Putin trval na tom, že očkování v Rusku by mělo být prováděno pouze na dobrovolném základě, přičemž nikdo nebyl nucen přijmout imunizaci. Také odhalil, že jedna z jeho dcer již byla očkována v rámci testu dobrovolníků. (RT News)

MEDIÁLNĚ NEJSLAVNĚJŠÍ ČECH? DÍKY NOSITELI NOBELOVY CENY HANDKEMU MOŽNÁ ZDENĚK ADAMEC, KTERÝ SE V ROCE 2003 UPÁLIL NA PROTEST PROTI ČESKÉMU KAPITALISMU
Uprostřed pochybných českých a slovenských jmen toto jméno umístil do proudu zájmu světa rakouský nositel Nobelovy ceny Peter Handke. (Kulturní noviny)

Libanonským Bejrútem otřásly silné výbuchy. Vyžádaly si nejméně 10 mrtvých a řadu zraněných
Libanonskou metropolí Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy, které podle agentury Reuters nepřežilo nejméně deset lidí. Agentura se odvolala na libanonské bezpečností a zdravotnické zdroje. Podle zdravotníků byla do nemocnic převezena těla deseti mrtvých. (iRozhlas)

Izrael: Tisíce protestují proti Netanjahuovi, protesty jsou stále bouřlivější
Tisíce lidí v Jeruzalému protestovalo proti izraelskému ministerskému předsedovi Benjaminu Netanjahuovi. Demonstranti požadovali jeho rezignaci kvůli obviněním z korupce a nezvládnutí koronavirové krize v zemi. (DW)