Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

První testy Remdesiviru ukazují, že je neúčinný
Zprávy o selhání Remdesiviru byly zveřejněny v databázi klinických hodnocení Světové zdravotnické organizace, ale později byly odstraněny. Mluvčí WHO k tomu řekl toto: „Autoři poskytli WHO návrh studie , která byla neúmyslně zveřejněna na webových stránkách a odstraněna, jakmile byla chyba zjištěna. Studie o Remdesiviru prochází kritickou evaluací a čekáme na konečnou verzi studie, než WHO vydá komentář.“ (Free West Media)

Kauza pomníku maršála Koněva: Pro určité sochy se dlouhodobě připravuje koncentrák
Socha maršála Koněva, která dříve stála v pražské Bubenči, je nyní uložena v depozitáři v Měšicích v Praze-východ. Socha se má následně přesunout do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Socha bude muzeu zapůjčena zdarma a dál zůstane majetkem Prahy 6, uvedl dříve mluvčí Prahy 6. Chápu to tak, že pro určité sochy se dlouhodobě připravuje a vytváří jakýsi dehonestující koncentrák. To má být to důstojné zacházení a zajištění péče jejich udržování a přístupu k nim v pojetí Petříčka, protože jsme se prý nezavázali k tomu, kde by socha měla být umístěna. (Nová republika)

Prohlubující krize může připravit milióny Američanů o zdravotní pojištění
Blog nestranický think-tanku Economic Policy Institute (EPI) napsal, že v průběhu předchozích čtyř týdnů přišlo během pandemie coronaviru a celonárodní ekonomické stagnaci asi 9,2 milionu Američanů o zdravotní pojištění. Až 35 milionů Američanů by mohlo v příštích několika týdnech ztratit základní zdravotní pojištění. (Economic Policy Institute)

Opoziční návrh omezit podporu firmám z daňových rájů byl jen politický marketing
Daňové ráje ovšem nejsou jen ostrůvky ztracené kdesi v oceánu, daleko od hranic České republiky, mnoho se jich nachází i v jejím blízkém sousedství, přímo v Evropě. Namátkou lze uvést Nizozemsko, Kypr, Monako, Lucembursko nebo Lichtenštejnsko. Na ně ale pozměňovací návrh lidoveckého předsedy nemyslel, ačkoli jen v prvních ze dvou jmenovaných zemí má sídlo více než pět tisíc čtyři sta českých firem, zatímco třeba právě v Jersey pouhých jedenatřicet. (Deník Referendum)

Falešné zprávy o koronaviru jako kyberhrozba. Dezinformátoři vydělávají i díky Googlu
Může být virus z Wu-chanu biologická zbraň? Lze covid-19 léčit alkoholem? Souvisí onemocnění s rozvojem mobilních sítí páté generace (5G)? Racionální odpověď na všechny tři otázky zní ne, přesto se podobné teorie v době pandemie šíří živelně jako samotný virus. Před dezinformacemi jako současnou kyberhrozbou varoval i Europol. Přesto se vedle lživých zpráv stále objevují reklamy od Googlu. Kdo za to může? (iRozhlas)

Vědci ve Wu-chanu dělali s koronavirem absolutní šílenosti, tvrdí přední ruský mikrobiolog
„Vědci v laboratoři ve Wu-chanu aktivně pracovali na vývoji nejrůznějších forem koronaviru více než deset let,” uvedl přední ruský mikrobiolog a světově uznávaný expert v oblasti molekulární biologie Petr Čumakov a dodal, že podle něj tam vědci dělali absolutně šílené věci. (Novinky.cz)

Na COVID-19 jsme krátcí, zato se chystáme „dobývat“ vesmír
V novém dekretu Trump konstatoval, že: „Vesmír je právně a fyzicky unikátní oblastí lidské aktivity a Spojené státy ho nevidí jako globální veřejný statek.“ Neznamená to nic jiného, než že Spojené státy prohlásily vesmír za prostor pro další kolo dobývání nerostných surovin pro soukromé společnosti a jejich zisky. Prvním cílem má být Měsíc, kde se počítá například s těžbou zdejší zmrzlé vody. Všimněte si, že USA prohlašují vesmír za „oblast lidské aktivity“, což je už samo o sobě projevem neuvěřitelné arogance a absurdity zároveň. Vesmír je tu pro nás (a náš kapitalismus), abychom ho vytěžili. (!argument)

Americké úřady chtějí zrušit čínský Telecom v USA
Federální komunikační komise (FCC) v pátek oznámila, že by mohla zastavit provoz tří čínských společností na území USA s tím, že jsou kontrolovány čínskou vládou a představují hrozbu pro národní bezpečnost. Společnosti potenciálně ovlivněné rozhodnutím USA jsou China Telecom Americas, China Unicom Americas a dceřiná společnost Pacific Networks ComNet. Nyní mají podat obhajobu proti tomu, že jim FCC připravuje zrušení provozní licencí. (teleSur)

Íránská vláda protestuje proti zrušení domény .com pro Fars News Agency
Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv amerického ministerstva financí (OFAC) zabavil a zablokoval doménu .com pro Iran Newspaper. Íránská vláda sdělila, že ministerstvo financí USA nahradilo „Iran Newspaper“ za „OFAC Holding“ jako vlastníka domény. Podobným krokem 25. ledna registrační společnost IP adres poskytující služby agentuře Fars News Agency blokovala přístup FNA do své domény .com a v e-mailu vysvětlila, že zavedená pravidla a předpisy OFAC zakazují poskytování služeb agentuře Fars News Agency. Ani agentura Fars News ani žádný z jejích ředitelů a vedoucích pracovníků nebyl nikdy zařazen na černou listinu USA. To znamená, že jde o jednostranné sankce USA, které jsou zcela nezákonné. (Fars News)

Korporace Amazon vytvořila automatický systém sledování odborové organizovanosti na svých pobočkách
Web Business Insider uvedl, že společnost Whole Foods vlastněná korporací Amazon sleduje své zaměstnance pomocí rizikové mapy, která automaticky vytváří pořadí poboček, kde je největší riziko odborové organizovanosti. Mapa je založena na propracovaném systému bodování, který každé z 510 poboček Whole Foods přiřazuje hodnocení podle pravděpodobnosti, že se jejich zaměstnanci mohou sjednotit nebo se připojit k odborovému hnutí. (Free West Media)